Dünya vermiş olduğumuz mücadelenin hayranı
 
Rabia MOLLAOĞLU
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve UNİCEF iş birliğiyle dün Trabzon’da ‘Yerelde Kadın Buluşmaları’ toplantısı düzenlendi.
‘Tüm karanlıklara kadınların içindeki aydınlık yeter’ mottosuyla ülkedeki yabancılar ile yerel toplumun uyum içerisinde birlikte yaşamalarını sağlamak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Panellerin yer aldığı organizasyonda aynı zamanda kadınların el emekleri de sergilendi.
192 ÜLKEDEN 5 MİLYON KİŞİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ
Günümüzün en önemli sorunun göç olduğunu söyleyen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü uyum ve iletişim dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu,  “Yabancı kültürlü kadınlarla ev sahibi kadınlar arasında ortak bir yaşam kültürünü oluşturmak amacıyla bu faaliyetleri düzenliyoruz. Göç olgusu 21. yüzyılın en önemli meselelerindendir. Ülkemiz transit ülke konumundan hedef ülke konumuna gelmiştir. Ülkemiz 192 farklı milletten 5 milyona yakın yabancıya ev sahipliği yapmaktadır. Daha nice ülkelere yardım elini uzatmış yanı başında yaşanan insanlık suçuna da sessiz kalmamıştır.” diye konuştu.
DÜNYA VERMİŞ OLDUĞUMUZ MÜCADELENİN HAYRANI
Avrupa’nın göç konusundaki tutumuna değinen Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, “Göçün sade kriz ve sorunmuş gibi tanımlanmasından kaynaklanan huzursuzluğumu ifade etmek istiyorum. Göç bir imtihandır. Hepimiz göçebeyiz ve göçüyoruz. Biz göç politikalarını dünyanın hiçbir ülkesinin değiştiremediği kapasiteyle akılla, bilimle, mantıkla yürütüyoruz. Avrupa ve dünya vermiş olduğumuz mücadelenin hayranı. Bunu ifade ediyorlar ama külfet paylaşımına gelince maalesef onları motive edemiyoruz. Onlar istiyorlar ki sürekli tehdit edelim, ‘kapıları açarız, göndeririz’. Gönderilecek olanların sayılardan ibaret olduğunu sanıyorlar. Onların gönderilecek olanların sığınmacı, mülteci geçici koruma sahibi olduklarını zannediyorlar. Gönderilecek olan anne, baba, kardeş, insan, aylan bebek…” şeklinde belirtti.
BİZ ŞOV YAPMIYORUZ
Göç idaresinin maruz kaldığı eleştirilere tepki gösteren Ok, “Trabzon renkli bir günlük hayatı yaşayan örf adet ve gelenekleriyle bizim müstesna ilimiz. Kamuoyunda veya sosyal medyada ya da siyaset yapıcıların ağzındaki sözün şehvetine dokunmuş beyanlara lütfen itibar etmeyiniz. Göç idaremiz, yabancıların verilerini sürekli güncel tutmakta, istatistiklerini yapmakta ve bunları her hafta Cuma günü güncellemektedir. Bu bilgileri ise çok açık ve şeffaf olarak kamuoyuyla anında paylaşıyoruz. Göç çok dinamik bir alan olduğu için bizim her hangi bir bilgiyi kamuoyundan gizleme şansımız yok. Sosyal medya üzerinden piyasaya sürülen tezvirat (yalan) mevcut. Bize diyorlar ki, ‘Uyum Strateji Belgesi Ve Ulusal Eylem Planı’nı yayınlamamışsınız. Biz şov yapmıyoruz. Biz reklam yapmıyoruz. Biz zaten varlığımızla sahadayız. Bu bizim Trabzon’da yaptığımız 5. organizasyon. Genel Müdürlüğümüz 70 organizasyon yapmış. İl müdürlüklerimizle beraber bu sayı 200’e ulaşmış. Vatanperver göç uzmanlarının moralini düşürmeye, haksız eleştirmeye kimsenin hakkı yok.” şeklinde ifade etti.
COĞRAFYA KADERDİR
Coğrafyanın kader olduğunu söyleyen Ok, “Bize elini açmış kardeşlerimize başka yere gidin deme şansımız yok. Coğrafya kaderdir. Biz bu kaderin mahkûmuyuz. Ama mahrum değiliz. Düzenli göçe tabiyiz. Düzensiz göçü durdurmak zorundayız. Batı medeniyeti kanlı elini bu coğrafyadan çeksin zenginlikleri bu coğrafyanın tüm çocuklarına yeter. Biz kadınlarımıza güveniyoruz. Çünkü bu topraklar ana dolu. Buradan müjdemizi de vereyim. Kadın il müdürlüklerimizin sayısını 7’ye çıkardık.” diye aktardı.
Etkinliğin önemine değinen Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Yerelde kadın buluşmaları projesi ile muhacir kadınlarımızla yereldeki kadın temsilcilerimizin buluşmasına ev sahipliği yapıyoruz. Kadınların uyum süreçlerine dahil edilerek birlikte yaşam kültürü geliştirmelerine katkı sağlamak adına bu organizasyonlar çok önemli. Tarihsel süreçte irili ufaklı pek çok medeniyetlerin inşasında hep kadınların eli olduğunu biliriz. Göç Genel Müdürlüğü neredeyse bir bakanlık yapısı kadar güçlü bir yapıya büründü. Kadınların, mağdurların sesi olan onları kucaklayan önemli bir birim oldu. Genel Müdür Yardımcımız bu konuda müsterih olsun. Bölgemizde yaşanan sıkıntılardan sonra böyle bir teşkilat olmasaydı nasıl bir durumda olurduk. Bunu düşünmemiz lazım.” dedi.