Toplumun ilerlemesi ve kalkınmasında kadınların rolünün çok büyük olduğuna dikkat çeken Ay, "Kadınlar toplumu ileriye götüren sosyal dinamiğin temel kaynağıdır." dedi.  Kadın esnafları ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bugün dünyanın bir çok ülkesinde kadınların toplumsal sorunları dile getirilip bunlara çözüm aranmaktadır. Daha iyi yaşama koşulları, sosyal, ekonomik, politik haksızlıkların ortadan kalkması kadınlara toplum hayatında gereken önemin verilmesi için çalışılmaktadır.

Türk kadınının 1930 yılında belediye meclis üyesi, 1933’te muhtar, 1934’te milletvekili olmasının yolu açılmış, kadınlarımız seçme ve seçilme hakkı elde etmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi ile sosyal haklarının büyük bölümüne kavuşan Türk kadını sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok ülkesinde başarı göstermiştir.
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kadınların sorunları vardır. Kadının toplumsal güvenliği, baskı, şiddet, ekonomik refahı gibi konular ele alınıp üzerinde çokça düşünülüp ona göre önlemler alınmalı planlar yapılmalıdır.
Gelinen noktada eşit temsiliyet olarak tabii ki yeterli olmayıp, özellikle parlamento ve siyasette bu rakam oldukça düşük seviyededir. Atatürk, ‘dünyada hiçbir milletin kadını ben anadolu kadınından fazla çalıştım milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte anadolu kadını kadar hürmet gösterdim diyemez’ demekle kahraman kadınlarımızın değerini ifade etmiş ve onları hak ettikleri şekilde onurlandırılmıştır.

Kadınlar toplumu ileriye götüren sosyal dinamiğin temel kaynağıdır. Kadınlar toplumu oluşturan en önemli halkadır. Annelik rolü ile de gelecek nesile şekil veren kadınlarımıza yapılan yatırım aslında gelecek genç nesile yapılan yatırımdır. Kadının yok sayıldığı bir toplumun medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Bu bağlamda kadınların güvende olduğu, adil ve eşit şartlarda yaşadığı bir yıl olması dileklerimle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum."