Gaziantep’te Trabzon rüzgarı esti

İçişleri Bakanlığı himayesinde, Yaşam Kadın Merkezi Derneği'nin yürüttüğü, proje ortaklığını Trabzon Turizm İl Müdürlüğü ve Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi'nin üstlendiği "Doğu Karadeniz ile Güneydoğudaki Kadınlar Pazarda" projesinin ilk ayağı Gaziantep'te gerçekleştirildi. 
Trabzon'dan Güneydoğu'ya giden 25 kadın girişimci Gaziantep'te 100. Yıl Parkı'nda pazar kurarak burada kendi yaptıkları el sanatlarını, hediyelik eşya ve takıları, Trabzon'a özgü yemekleri sergiledi, ikram etti ve satışını gerçekleştirdi. 
Merkez ilçe Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu pazar alanını ziyarete gelerek stantları gezdi. 
Gaziantepli kadınların, bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Trabzon pazarında çalınan kemençe eşliğinde hep birlikte horon oynanması da kültür kaynaşmasının en güzel örneklerinden biri oldu. 
Trabzon kültürünün, ürünlerinin tanıtımı ve kültürel zenginliklerin kaynaşması noktasında bir takım ziyaretler de gerçekleştiren 25 kişilik heyet bu kapsamda Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ'ı ziyaret etti. 
Yaşam Kadın Merkezi Derneği Başkanı Cavidan Yılmaz, proje hakkında bilgi verdi. Kadın girişimcilerin desteklenmesi, kadınların organik ürün üretimlerinin ticari olarak geliştirilmesi ve büyük bir pazara dönüştürülmesi açısından bu projenin çok etkili olacağını ifaden eden Yılmaz, "Kadınların ürettiği ürünlerin çeşitliliği giderek artmaktadır. Fabrikasyon üretimin insan sağlığını tehdit ettiği bu çağda organik üretimin önemi çok fazladır ve kadınlarımız bu noktada desteklenmelidir" dedi. 

500 ÇEŞİT GAZİANTEP YEMEĞİ KADINLARIN ESERİDİR

Projeyi çok önemsediklerini ve bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yardımcısı Uğur Aladağ ise şu ifadelere yer verdi; "Kültürel alışverişin sağlanması noktasında çabalarınızın çok değerli olduğunu düşünüyorum. Gaziantep yemek konusunda şuanda Unesconun en yaratıcı şehirlerine girmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok çaba sarfediyor. Gaziantep, gastronomi açısından önemli bir şehir haline geldi. Dünyanın en ünlü restoranlarında şeflik yapan şefler, ilimizde yeni denemeler yaptılar. Uluslararası çapta ses getirdi. 500 çeşit Gaziantep yemeğinin yaratıcılığı ev kadınlarıdır" dedi. 
Gaziantep ve Trabzon’un ortak noktasının İpekyolu olduğunu ifade eden Aladağ, "Gaziantep ve Trabzon, İpekyolu'nun çatallandığı ve bittiği noktalardır. Bu zengin yemek kültürümüzün oluşmasının da en önemli sebeplerinden birisidir. O kervanlar sadece ticari amaçlı değildi. Bir kültürü de taşıdalar. Her iki şehrimizde de bu özellikler devam ediyor" diye konuştu. 
Gaziantep'te kadınların ürettikleri ürünleri tanıtıp satabilecekleri bir pazarın henüz olmadığını ancak böyle bir projenin hayata geçirileceğini belirten Aladağ, "Gaziantepli üreten kadınlarımızın bu yönde talepleri oldu. Bu proje Kalkınma Ajansı ile yürütülüyor. Bir merkez kurulması düşünülüyor" dedi. 
İçişleri Bakanlığı Proje Koordinatörü Ahmet Külekçi ise yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığı'nın son iki yılda Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesi'ne yönelik yürüttüğü projelerin ülkemizin birlik ve bütünlüğüne çok üst düzeyde hizmet ettiğini söyledi. Kardeş Şehirler Projesi ile Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesi arasındaki ön yargıları kaldırmak açısından önem arz ettiğini belirten Külekçi, "Ülkemiz içinde bulunduğu zor koşullarda en çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç var. Bugün buradayız, çok güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz ve ilişkilerin uzun vadeli olacağını düşünüyoruz" dedi.