Başkan Zorluoğlu’nun kendilerini ziyaretlerinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Tikhonov, Trabzon’un her açıdan çok önemli bir şehir olduğunu söyledi. Trabzon insanının çok iyi olduğunu kaydeden Tikhonov, “Burada her türlü insan ile konuşmak çok güzel. Bu husus, bu bölgeye ait olan bir durum diye düşünüyorum. Çünkü İstanbul ve Ankara gibi şehirlere gittiğimde böyle insanlara rastlamıyorum. Bana göre bu durum sizden de kaynaklanıyor. Çünkü eğer insanlar iyi yönetiliyorsa, tabi ki hoşnut oluyorlar. Çünkü onlarla ilgilenen insanlar olması lazım. Siz bu şehirle çok güzel ilgileniyorsunuz. Mesela konsolosluğumuzun bulunduğu Ortahisar Mahallesi, tarihi yapısından dolayı altyapı işlerini yapmanın zor olduğu bir mahalledir. Buraya doğalgazın gelmesi zordur ama bize gazı getirdiler. İnsanlar artık kömür yakmıyor ve mutlu oluyor” diye konuştu.

Trabzon’un önemli bir kültür ve sanat şehri olduğunu ifade eden Tikhonov sözlerine şu şekilde devam etti: “Trabzon’un kültürü ile sanatı ile ilgileniyoruz ve etkinliklere katılıyoruz. Yakınlarda çok iyi bir festivaliniz gerçekleştirdiniz. Kuzey Kıbrıs, Afganistan, Rusya, Gürcistan ve diğer ülkeler katıldı. Her bölgeden sanatçılar geldi. Bölgenin ekonomisi de gelişiyor. Bildiğimiz kadarı ile bu ay sonunda Trabzon’da İpek Yolu diye bir forum yapılacak. Yaklaşık 41 devlet katılacak. Bugün Ankara’ya gideceğim. Sayın Büyükelçi ile görüşeceğim, ona İpek Yolu Forumu hakkında bilgi vereceğim.”

Başkonsolos Tikhonov’a misafirperverliği ve Trabzon’a olan hassasiyetinden ötürü teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu ise Trabzon’un tarihi ile öne çıkan çok önemli bir kültür ve sanat şehri olduğunu kaydetti. Yaz mevsimlerinin Trabzon’da oldukça yoğun geçtiğini ifade eden Zorluoğlu, “Bu sene turizm alanında iyi bir yıl yaşadık. Turistlerimiz genelde Körfez ülkelerinden geliyor ama Rusya Federasyonundan da yavaş yavaş turist gelmeye başladı” dedi.

Önemli bir turizm kenti olan Trabzon’da turizm yatırımlarına önem verdiklerini ileten Zorluoğlu şunları kaydetti. “Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanımız Trabzon’daydı. Sümela Manastırı’nı ziyaret ettiler. Restorasyonu inşallah Mayıs ayında bitecek, 2021den itibaren tamamen ziyarete açılacak. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak orada iki kademeli bir teleferik ihalesine çıkıyoruz. Orayı turistler için çok daha cazibeli hale getireceğiz. Teleferik tamamlandığında o vadiye çok değer katacak. Sadece manastırı değil, oradaki doğal ortamı da gelen turiste sunacak. Merkezde Ayasofya Camisi var. Orası da tadilatta şuanda. O da Mayıs 2020’de tamamlanacak. Dolayısıyla 2020’de iki önemli turizm destinasyonu hizmet veremeye başlayacak. Trabzon kadim bir şehir, çok eski bir yerleşim yeri, çok kadim bir kültürü var. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak Trabzon’un kültürel ve sanatsal faaliyetlerle daha çok anılmasını arzu ediyoruz ve bu faaliyetleri destekliyoruz.”
 
Başkonsolos Tikhonov, Başkan Zorluoğlu’na Trabzon’da gerçekleştirilen çalışmaların merkezi hükümetin bütçesinden mi yoksa belediye imkânları ile mi karşılandığını sordu. Zorluoğlu, “Kendi bütçemizle yaptığımız işler var, merkezi hükümetimizin bütçesi ile yapılan işler var. Mesela Sümela’nın restorasyonu Kültür Bakanlığının işi ama teleferiği biz yapacağız. Ayasofya’nın restorasyonunu Ankara yapıyor ama Boztepe’deki bir projeyi biz kendi bütçemizden yapacağız. Eğer merkezi idarenin görevi ise bakanlıkların bütçesinden karşılanıyor. Büyükşehir Belediyesinin görevi ise bizim bütçemizden karşılanıyor” diye yanıt verdi.

Başkan Zorluoğlu, Başkonsolos Tikhonov’un Trabzon’daki kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederken, Tikhonov, kendi kişisel sergisini Akçaabat’ta açtığını ifade etti. Zorluoğlu bunun üzerine, “Sanatçı bir başkonsolos ile beraber olmamız çok güzel. Şunu anlıyorum ki, Sayın Başkonsolosla önümüzdeki dönemde sıklıkla görüşeceğiz. Çünkü bende bir sanatseverim ve inşallah önümüzdeki dönemde sık sık etkinlikler organize edeceğiz” diye konuştu.

Başkan Zorluoğlu, Trabzonspor-Krasndor maçı nedeniyle Trabzonspor ile birlikte Rusya’ya gideceğini ifade ederken, Rusya ziyareti öncesinde Rusya Başkonsolosluğunu ziyaret etmekten memnuniyet yaşadığını dile getirdi. Tikhonov, “Ben size başarılar diliyorum ve düşünüyorum ki, Trabzon’daki oyun gibi olmayacak. Rusya’da siz kazanacaksınız” ifadelerini kullandı. Zorluoğlu ise, “Futbol bu, her sonuç olabilir. Sporun insanlar arasında, şehirler arasında bir iletişim aracı olması benim için daha önemli” şeklinde konuştu.

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Tikhonov, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’na matruşka hediye ederken, Zorluoğlu, Tikhonov’a Dünyaca Ünlü Meşhur Sürmene bıçağı takdim etti.