BAŞBAKAN DAVUTOĞLU''ERKEN SEÇİM İHTİMALDİR''
Haber : Ömer Altıntaş / Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com 
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun hükümet kurma süreci görüşmesi kapsamında 3. kez bir araya geldiler.

Görüşmenin sona ermesinin ardından Başbakan Davutoğlu, yapılan görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada "erken seçim tek ihtimaldir" dedi.

Davutoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü;

Kapsamlı bilgi sunmak için huzurunuzdayız. 7 Haziran seçimleri ülkemizin önünde yeni tablo kurmuştur. Milletin kararı her şeyin üzerindedir. Size teknik olarak sadece Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi ile yapmış olduğumuz görüşmeyi sunmayacağım. Millet görev, ödev verir dedik. Eğer millet görev vermişse 'sen hata yaptın, tekrar düşün' demeden önce ödevi doğru idrak etmek için 7 Haziran'dan itibaren yoğun değerlendirme sürecinden geçtik.

"İKİ AY İÇİNDE ZOR SÜREÇLERDEN GEÇTİK"

Üç önemli ödevi yapmak için milletin huzurunuzdayız. Birincisi yüzde 41 oy oranı ile milletimiz AK Parti’ye ‘biz sana tek başına iktidarı vermemişsem de ülkeyi yönetmeyi senin tarafından yapılacağına inanıyoruz’ Bu ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağımıza, kaos çıkarmak isteyenlere fırsat vermeyeceğimizi ifade etmiştim. İki ay içinde zor süreçlerden geçtik. Ülkemize güvenlik riski söz konusu olduğunda devletimiz harekete geçirildi.


Kimse karamsarlığa ve fırsatçılığa yönelmesin.

İkinci ödevimiz madem oylarımızda düşme yaşandı milli irade bize kendinizi muhasebe edin ve kendinizi değerlendirin demiştir. Bunun içinde 7 Haziran’dan bu yana kurucu değerlerimizi ve ilkelerimiz etrafında parti olarak ne gibi tedbirler almak hususunda iç muhasebeyi başlattı, sürdürüyoruz. Yarın partimizin 14. Yıldönümüdür. Yarın bu konulara detaylı gireceğiz. Ak Parti yoluna devam edecektir.

Üçüncü ödev milletimiz siz ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için uzlaşı içinde oturun ve konuşun.

"EĞER SONUÇ ÇIKMAZSA YAPILACAK BELLİDİR" 

Kimseye bu yetki devredilmememişse bu koalisyon görüşmelerinden daha doğal yoktur. Eğer sonuç çıkmazsa yapılacak bellidir.

Herkes şahittir. Açık, ilkeli, şeffaf  temasları sürdürdüm. Biz 9 Temmuz’da partilerle görüşeceğiz, tüm sivil toplumda temas kapılarımız açık kalacak ve ülkemizi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız dedik.

CHP İLE KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

İki tarafı da takdir ediyorum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Görüşmeler açık, ilkeli ve şeffaf yürüdü. Dış politika ve eğitim başta olmak üzere derin görüş ayrılıkları var. Süreli bir reform hükümeti için teklifte bulunduk. 

Her görüşmemin ardından sizleri bilgilendirdim. Hangi parti ile hükümet kurma imkanı varsa derinleştirerek bu görüşmeleri sürdüreceğiz dedik.

Meclis’te grubu partilerle görüştük. İlk Kılıçdaroğlu ile yaptığımız istikşafi görüşmeleri başlattık.CHP heyeti ile mutabık kaldığımız çerçevede Kılıçdaroğlu ile istikşafi görüşmeler başladı. 35 saate yalın görüşmelerde devlet meseleleri parti politikaları gözden geçirilerek önemli müktesebat oluştu. En derinlikli, en açık görüşmelerden ortaya çıkan raporla en kapsamlı müktesebattan oluşan metindir. Bu başlı başına Türkiye’nin en büyük partisi arasındaki görüşmedir. Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkür ediyorum. İki tarafı da takdir ediyorum. Görüşmeler açık, ilkeli, şeffaf yürüdü.

Derin görüş ayrılıklarının olduğu vakadır, reddetmek mümkün değil. Dış politika ve eğitim olmak üzere bazı alanlarda görüş ayrılıkları oldu. Tek tek dosyaları gözden geçirdik. CHP tarafında özellikle üzerine mutabık kaldığımız hususları süreli reform hükümeti sunularak seçimeleri de göz önünde bulunduran çalışmalar yapmayı ülkeyi seçim öncesi hükümetsiz bırakmamak adına teklifte bulunduk. Bu uzun seanslar sonrasında karşılıklı güvenin arttığı, üslubun arttığı siyasette yumuşama atmosfer görmekten memnuniyet duyuyorum. Kılıçdaroğlu da uzun dönemli koalisyon konusunda olumlu kısa dönemde süratle reforma odaklı kaygılarını ifade ettiler. Bu diyalogların karşılıklı sürdürülmesi hükümet ortalıklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı kanaatine varılmıştır. Anlaşmak ne kadar doğalsa anlaşmamak da doğaldır.

Şu anda hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı kanaati oluştu. 

Şu aşamada koalisyon ortaklığı yapmanın zeminin oluşmadığı kanaatine vardık.Halkımız evet tek parti kurmak çoğunluğunu bize vermedi ama ülkeyi yönetme sorumluluğunu vermiştir. Çabalarımız devam edecek. İlk aşamada söylediğim gibi bahçeli ile de Kılıçdaroğlu ile de temasları sürdüreceğiz. Bu değerlendirmeler sayın bahçelinin erken seçim önündeki açıklamaları göz önüne alındığında yöntemler denendiğinde milli iradeye başvurma zarureti tek ihtimal haline gelmiştir. CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı göz önüne alındığında erken seçim güçlü ihtimaldir.