Trabzon’da Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi'nin açılışına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Batı'daki yatırımı Doğu'da da yaptıklarını belirterek, "Teröre inat oralara yatırım yaptık. Havaalanı yaptık, bölünmüş yol yaptık. Hastane, okul, yaptık. Mücadele ettiler, yolumuzu kestiler, araçlarımızı yaktılar. İnat ettik, kazandık, Türkiye kazandı. Baktılar ki artık baş edemiyorlar havlu attılar" dedi.


YILDIRIM: BURALARDA AKIL TERİ DÖKÜLÜYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım çağrı merkezi kavramının yaşamlarına 5 yıl önce girdiği hatırlatarak, şunları söyledi: "Öyle bir sektör ki burada alın terinin yerini akıl teri alıyor. Tek farkı bu. Akıl teri dökerek insanlar üretiyor, kendisi de kazanıyor ülkeye de kazandırıyor. Memlekette bir fabrika yapmak, o fabrikayı hizmete almak, orada insanlara iş sağlamanın artık çok kolay bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz. Yapılan hesaplamalara göre bir kişiye üretim yapacak bir tesiste iş sağlamak için 40 ila 50 bin lira yatırım yapmak gerekiyor. 500 kişi çalıştıran bir çağrı merkezi için ise kişi başına 4 bin lira yatırım yapıyoruz. 10'da biri. Fabrikayı kurmak için 3 sene lazım. Burada isterseniz 6 ayda çağrı merkezini şekillendirebilirsiniz. Türkiye'yi 10 yılda ulaşılan, erişilen bir ülke haline getirdik. Bu çağrı merkezleri piyasası öyle küçük bir piyasa değil. Dünyada bu işin cirosu 370 milyar dolar. Fiilen çalışan sayısı da 11 milyonu aşmış. Avrupa'da, Amerika'da, gelişmiş memleketlerde 100-300 vatandaş başına bir tane çağrı karşılayan var. Türkiye'de bu sayı 2 bine yaklaşıyor. Türkiye'de bir çağrı merkezi çalışanı Avrupa'ya göre 6 kat daha fazla iş yapmak durumunda. Bu da Türkiye'de çağrı merkezlerinde çalıştırılabilecek gençlerimizin 6 kat daha arttırılma şansı var demektir. Şu anda 67 bin çalışan var, 400 bine rahatlıkla çıkabilir."

"TERÖRE İNAT YAPTIK"

Türkiye genelinde irili- ufaklı 100'e yakın çağrı karşılayan merkez olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların büyük kısmı 300 ve daha fazla kişi çalıştırıyor. Bu çağrı merkezleri İstanbul, İzmir ve Ankara'dan başka yer tanımazlardı. 'Memleketin başka yerleri de var. Van, Diyarbakır, Bingöl, Bitlis de var. Niye buralara gitmiyorsunuz?' dedi. Buralar da vatan toprağı. Buralardaki insanlarımız da Kurtuluş Savaşı'nda istiklal mücadelesi verdi. Çanakkale'de omuz omuza düşmanı denize döktü. Onların da hakkı var. İşte bizim hükümetimizin yaptığı en önemli farklılık bu. Ülkemizin doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyini birbirinden farklı görmedi.


Doğuda ne varsa batıda da olacak, batıda ne varsa doğuda da o olacak. Yani batıya hastane doğuya hapishane değil. Batıya da hastane doğuya da hastane yapacağız. Onun için bugün 10 yılda ulaşım ve iletişim alanında yaptığımız yatırımlara şöyle bir baktığımızda bölünmüş yollarda batı bölgelerimize bire üç yapmışız, doğu bölgelerimize bire 10 yapmışız. Teröre inat oralara yatırım yaptık. Havaalanı yaptık, bölünmüş yol yaptık. Hastane, okul, yaptık. Mücadele ettiler, yolumuzu kestiler, araçlarımızı yaktılar. Biz inat ettik. Biz kazandık, Türkiye kazandı. Baktılar ki artık baş edemiyorlar havlu attılar. Türkiye'nin kararlılığıdır bu. Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, 75 milyonun kardeşliğine yaptığı vurgunun sonucudur bu gelinen durum. Kendiliğinden olmamıştır. Bugün Bingöl'de, Hakkari'de, Şırnak'ta havaalanı yapıyoruz. Kim hayal edebilirdi 10 yıl önce bunları. Türkiye'nin her tarafı bugün en iyi kalitede erişilebilir ve ulaşılabilir hale geldi. Türkiye büyük bir milletin büyük bir devletin adıdır. Yollar hayat kurtarıyor. Yolları böldük hayatları birleştirdik. Yolları böldük, doğusu-batısı, güneyi-kuzeyi ile milleti birleştirdik. Havayolunu halkın yolu haline getirdik."

BAŞBAKAN'A ÖDÜL VERİLECEK

Binali Yıldırım, bölünmüş yollarda can kaybının yarıya indiğini, 2003'ten bu yana motorlu araç sayısının 8.2 milyondan 17 milyon 100 bine çıktığını bildirirken, "Yolculukların yüzde 90'nın, kazaların 3 kat arttığını ancak kayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 50 azalma olduğunu bildirirken, "Yılda 2 bin 500 insan. 10 yılda yaklaşık 20 binin üzerinden insanın hayatından bahsediyoruz. Bırakın 20 bini 1 tek insanımızı yaşatmak bile dünyaya bedeldir. Eğer bunu başardıysak, bölünmüş yollar buna hizmet ettiyse şükrolsun. Bunların sonucu 4 Nisan'da başbakanımızın başkanlığında Yüksek Trafik İstişare toplantısı yapılacak. Orada Dünya Sağlık Örgütü bölünmüş yollardaki başarıdan dolayı, sayın başbakanımıza yılın en başarılı başbakanı ödülünü verecek. Trafik kazalarında sağlanan bu azalmadan dolayı. Yollardaki bu başarı; ülkemizin başarısıdır" dedi.

TELEFONU BAKANIN YÜZÜNE KAPATTI

Tesisin açılışının ardından çalışanlarla sohbet eden Yıldırım, çağrı merkezindeki bir operatörün yerine geçerek, bir süre müşterilerle görüştü.

Merkezi arayan ve hattıyla ilgili işlem yapmak isteyen müşteriye, ”Ben Binali kiminle görüşüyorum. Turkcell müşteri hizmetlerinden arıyorum. Ben önce sizi tanıyayım kiminle görüşüyorum. Kusura bakma samimiyetten böyle konuşuyorum” dedi.

Yıldırım, görüşme sırasında konuşmasından dolayı müşterinin telefonu kapattığını belirterek, ”Adam bu nasıl hizmettir, nasıl konuşuyorsun diyerek kapattı” dedi.

Beykoz’da oturduğunu söyleyen diğer bir müşteriye Yıldırım’ın, ”Çok güzel yer orası Ortaçayır’ı bilir misin? Ben de oraya yakın oturuyorum” demesi, gülüşmelere neden oldu.

Bakan Yıldırım, ”Ben Trabzon’da çağrı merkezi açılışı yaptım, senin çağrını da ben karşıladım. Ulaştırma Bakanı hakkında bir fikrin var mı?” sorusuna ’yok’ yanıtı alınca ’iyi ne kadar güzel” demesi yanındakilerle birlikte gülüşmelere neden oldu.