Trabzon DT’nin ‘Kanlı Nigar’ oyunu ile start alan festivalde önceki akşam Ankara DT oyuncuları ‘Leyla ile Mecnun’ oyununu sahneledi. Prof.Dr.İskender Pala’nın yazdığı, Mustafa Kurt’un yönettiği 1 saat 50 dakikalık oyunda Tunç Yıldırım, Kadri Özcan, Cevat Duman, M.Pınar Sesveren, Müge Sefercioğlu, Senem Topkaya, Muzaffer Saygı, Cihan Kaymak, Cansunur Şimşek, Şahnur Dedeoğlu Kudat, Pınar Uslu, Mehmet Tolga Günay, Oğuz İnce, Nilsu Akman, Ümit Sert, Kaan Tekin ve Duygu Biçer rol aldı.


Gerek oyuncuların performansı, gerek dekor ve kostümlerin yanı sıra oyunun müzikleri de büyük beğeni topladı. Salonu tıka basa dolduran tiyatroseverler oyun bitiminde oyuncuları ayakta alkışladı.
Leyla ile Mecnun, Azeri 16.yy şairi Fuzuli tarafından yazılmış, Mecnun lakabıyla tanınan Kays adlı gencin Leyla adlı güzele sevgisinden bahseden lirik-epik şiirdir. 1536 yılında Azerbaycan dilinde yazılmıştır. Fuzuli’nin eserleri arasında şaheser olarak bilinir. 3 bin 96 beyitlik olan şiir, Bağdat’ın Osmanlı hakimi Üveys Paşa’ya adanmıştır. Azeri bestekar Üzeyir Hacıbeyov 1907’de Fuzuli’nin “Leyla ile Mecnun” şiirinin motiflerini esas alarak Azerbaycan Operası olan Leyla ile Mecnun’u yazmıştır. Rivayete göre bu aşk, hicretin birinci yılında Arabistan yarımadasında yaşanmıştır. Kays Mülevvah Amiri ile aynı kabileye mensup Leyla binti Mehdi b.Sa’d Amiriye’nin başından geçen bir aşk öyküsü olduğu söylenir. Birbirini seven ama bir türlü kavuşamayan, kara sevdalı iki gencin çileli aşklarını konu edinir. Hikaye, 10.yüzyılın sonlarında İran’a geçmiş ve ilk defa Azerbaycan şairi Nizami tarafından yazılmıştır.