Etkinliğe, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Halk Eğitim Müdürü Şükür Köse ile Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Önder Taşan, STK temsilcileri, yazarlar ve kitapseverler katıldı.
“BASIN ANADOLU’DA İLK DEFA TRABZON’DA BAŞLADI”
Etkinlikte konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, pandemi sürecinde uygulanan yasaklardan dolayı kitapların insanların en yakın dostu haline geldiğini dile getirdi. Vatandaşlara bol bol kitap okumalarını tavsiye eden Başkan Genç, “Çok çok anlamlı bir etkinlik. Kütüphaneler Haftası’nı tebrik ediyorum. İstanbul’dan sonra matbaa ilk defa Anadolu’da 1869’da yılında Trabzon’da kuruldu. Yazılı basın hayatı başladı. 1869’dan itibaren Trabzon ve bölgenin basın tarihini anlatan kitaba imza atan merhum Hüseyin Albayrak Hocamızın kitapları da var burada. Milli Mücadele Döneminde Doğu Karadeniz’de Basın kitabı… Onu da bir kez daha rahmetle anıyoruz.” dedi.
“BOYNUMUZUN BORCUDUR”  
Yazarlara sahip çıkmanın yerel yönetimlerin görevi olduğunu kaydeden Başkan Genç, “Ben bu şehrin kadim kültürü ve tarihi bakımından geleceğe devredeceğimiz bu mirasla ilgili bu tür etkinlikleri, çalışmaları çok anlamlı buluyorum. Bir yandan Mustafa Yazıcı Hocamızın kütüphanesini devralarak Akyazı’da orayı da yeni bir kütüphane haline getiriyoruz. Şehrimizin bu değerlerine de sahip çıkmak, onların yaptıkları işe değer vermek, değerlendirmek ve geleceğe taşımak da yerel yöneticiler olarak bizim de boynumuzun borcudur. Bu manada katkı sağlayan başta Yazarlar Birliğine, Kent Konseyi’ne, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, yazarlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum. Hem şehrimiz için, hem de çocuklarımızın bu mirasa sahip çıkarak ülkemize hizmet etmesi için çok çok önemli eserler bunlar. Kütüphaneler Haftası nedeniyle 1000 tanesinin ücretsiz dağıtımını sağlayacağız. Hayırlı, uğurlu olsun.” diye konuştu.
“KİTAPLARI TRABZON’DA BASTIRALIM”
Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi Başkanı Kamuran Tuna ise konuşmasında Trabzon’un basın yayın tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yaparak İstanbul’dan sonra Anadolu’da ilk matbaanın Trabzon’da kurulduğunu dile getirdi. Korsan yayıncılığın yazarlara büyük sıkıntı yaşattığını kaydeden Tuna, şöyle konuştu: “Basın dediğimiz zaman, İstanbul’dan sonra Trabzon gelir. Eskiden Trabzon’un kitapları İstanbul’da satılmıyordu. Ama şimdi İstanbul’da Trabzon’un kitapları rağbet görüyor. Neden? Bu bir ekip işi, bir özveri işi. Sağ olsun değerli başkanlarımız bize destek veriyorlar. Şu anda çıkardığımız eserler Trabzon’u tanıtmaya yeterli. Eğer eserlerimizi Trabzon’da bastırmazsak İstanbul’da bastırırsak bir hafta sonra İstanbul’da sahtesi çıkıyor. Bu da yazar için çok büyük sıkıntı. O nedenle Trabzon’da bastırmak istiyoruz. Artık, Trabzon’da 60-70 kişi çalıştıran tesislerimiz, matbaalarımız var. Bu kitapların içinde birçok eseri Trabzon’da bastırdık. Parayı da Trabzon alsın istiyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.”