İranlı Turizm Acenteleri Doğu Karadeniz’i keşfediyor

Doğu Karadeniz İlleri Trabzon, Ordu ve Samsun İran bilgilendirme toplantılarına Trabzon’dan başlanıldı. Düzenlenen Proje kapsamında İran’dan gelen 40’a yakın acente temsilcisi bölgeyi ziyaret ediyor.

DOĞU KARADENİZ’DE İRAN BİLGİLENDİRME TOPLANTILARINA BAŞLANDI

İran ve Doğu Karadeniz illeri arasındaki turizm ve ticaret ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan toplantının ilki Trabzon’da bir otelde düzenlendi. Toplantıya İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Bagbondori, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter adına Trabzon Yatırım Destek Ofisi Birim Başkanı Mehmet Akif Eraslan,  Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, TÜRSAB Yöre Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, İBK Turizm Sezgin Bahçekapılı ve İran’dan gelen turizm sektörü temsilcileri katıldı.

TRABZON, ORDU VE SAMSUN’DA İRAN İLE TURİZM İŞBİRLİĞİ BAŞLATILDI

İran ve Türkiye arasında turizm alanında işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini belirten İBK Tour Sahibi Sezgin Bahçekapılı bu kapsamda Trabzon da düzenlenen etkinliğin Ordu ve Samsun illerinde devam edileceğini söyledi. İranlı Satrap Parvaz ile işbirliğinin iki ülkeye de katkı vereceğini dile getirdi.TÜRSAB Yöre Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı’da aynı coğrafyada yaşayan Türkiye ve İran’ın seyahat acenteleri olarak işbirliği konusunda birbirimize destek vermesi gerektiğini dile getirdi. DOKA Trabzon Yatırım Destek Ofisi Birim Başkanı Mehmet Aif Eraslan dost ve kardeş ülke İran’dan gelen turistleri artırmak için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak Türkiye ve İran arasında devam eden ilişkilerin geliştirilmesi ve turizm hareketinin artırılması konusunda her türlü desteği sağlamaya çalıştıklarını vurguladı. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ülkemize ve Trabzon’a İran’dan gelen turistlerin artış kaydettiğini, karayolu ve özel taşıt ve karşılıklı seferlerin bu turizmi artırdığı bilgisini verdi. İran ve Trabzon arasında hava yolu ulaşımının başlatılması çalışmalarının yürütüldüğünü bu gelişmenin İran’dan gelen turistlerin sayısını artıracağını belirtti.

TTSO BAŞKANI M. SUAT HACISALİHOĞLU: DOĞU KARADENİZ ARAP TURİST İLE YAKALADIĞI BAŞARIYI İRAN İLE DE BAŞARMALIDIR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu İran ve Doğu Karadeniz arasındaki işbirliğinin asil amacının karşılıklı turizm ve ticaretimizi geliştirmek olduğunu ifade etti.  Ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesinin iki ülke arasında yakın ilişki kurmayı çok daha kolaylaştıracağını belirtti. Trabzon’un Arap ülkeleri ile turizmde çok hızlı bir gelişme sağladığına dikkat çeken TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu başlangıçta 3-5 bin turistle başlayan Arap turistinin zamanla artış gösterdiğini ve şuanda Trabzon’a 500 binin üzerinde Arap turist geldiğini ifade etti. Hacısalihoğlu, “Bu başarı İran ile de yakalanmalıdır. İran ve Trabzon arasında turizm ve ticari ilişkilerin başlatılması iyi tanıtım ile sağlanabilir. Acentelerimiz karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesinde çok önemli çalışmalar gerçekleştirebilir. Karşılıklı yapacağımız etkili bir tanıtımın olumlu sonuçlarını hep beraber görürüz ”dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, İran ve Doğu Karadeniz arasında yapacağımız karşılıklı tanıtımların başarıya uluşmasında ve koyacağımız hedefleri yakalamasında ulaşımın çok büyük önem taşımakta olduğuna vurguladı. Hacısalihoğlu şunları söyledi: “Karşılıklı otobüs ve uçak seferlerini geliştiremezsek yapacağımız tanıtımın bir anlamı yoktur. Acentelerimizin ulaşım konusundaki çalışmalarını önemsiyoruz. Bu yöndeki çalışmaları destekliyoruz. Tebriz ve Trabzon arasında karşılıklı haftada iki sefer olmak üzere toplamda ise haftada 4 sefer için görüşmelerimiz devam etmektedir. Burada bizi çok yakından ilgilendiren bir diğer konu da turizmle başlayan ticaretin de geliştirilmesidir.  O bakımdan turizm hareketi içerisine daha çok iş adamlarını değerlendirmemiz önemlidir. Eski fotoğraflara bakıldığında Trabzon Tebriz Lojistik Ticaret Projesi fotoğraflarını görebilirsiniz. Bu şu demektir, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.  Biz turizm hareketini başlatırken bunun içerisinde ticareti ön planda tutulması gerekiyor. Turizm hareketinin başarıya ulaşması için gerekli olan ulaşım seçeneklerinde özellikle Türkiye tarafının da İran’ı ziyaret etmesi önem göstermektedir.  Türkiye tarafı olarak elimizden geleni yapmağa hazırız. Bu anlamda İBK Tour firmamıza da bu çalışma için teşekkür ediyoruz” dedi.

İRAN TRABZON BAŞKONSOLOSU REZA BAGBONDORİ: DOĞU KARADENİZ İLE DAHA FAZLA TURİZM VE TİCARET YAPILMASINI ARZU EDİYORUZ

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Bagbondori de ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara destek verildiğini aktararak çok verimli bir toplantının Trabzon’da gerçekleştirildiğini bütün tarafların gayret ve çabalarıyla arzu edilen turizm ve ticaretteki gelişmelerin sağlanacağını ifade etti. İran’ın bütün şehirlerinden acentelerin bugün Türkiye’nin Karadeniz Bölgesini gezdiğini ifade eden Satrap Parvaz temsilcisi Alim projeyi destekleyen ve İranlı heyeti Türkiye’de, Trabzon’da ağırlayan, destek veren bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. İleriye dönük çok fazla iş yapılabileceğine işaret ederek bu toplantıların başlangıç olacağını söyledi.

Toplantının sonunda İran Başkonsolosu Reza Bagbondori ile Satrap Parvaz temsilcisi Alim TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’na plaket takdimi yapıldı. İran’dan gelen 40’a yakın acente temsilcisi ile birlikte fotoğraf çekimi yapıldı.