SÜMELA AÇILIŞA HAZIR 

İĞNE İLE KUYU KAZDIK

ÇOK ÖZEL BİR EKİPLE TİTİZ BİR ÇALIŞMA YAPTIK

Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan, Türkiye’nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekânlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi Sümela Manastırı restorasyon çalışmalarının ardından yarın kapılarını tekrar ziyaretçilerine açıyor.
Uzun süredir çalışmalarının yapıldığı Sümela Manastırı’nın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılacak. 
Yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Türkiye önemli kültürel ve tarihi yapılara sahip zengin bir ülkedir.İlimizde bulunan Sümela manastırı dünyanın en önemli turizm destinasyon alanlarından biridir. Trabzon’un turizmde markasıdır. Manastır alanına kaya kütleleri düşmesi nedeniyle yaklaşık beş yıl önce bir tadilat süreci başlatıldı.Bildiğiniz üzere yüksek maliyetli ve uzun süren bir restorasyon süreci yaşandı.Tabiri caizse iğne ile kuyu kazılarak çalışma yapılmaktadır." dedi. Cora, "Taş düşmesine karşı 'Hr30 ve gridlerle' kayaların dış sarımı tamamlanmıştır." derken, "Grid dediğimiz şey hareketli parçaları tutan kafes telidir.Ayrıca 'Ankraj, diye tabir edilen çalışmalar ise az kaldı. Kama blokta çalışmaların ise neredeyse tamamlanmıştır. Sadece B blok olarak ve Osmanlı binası olarak tanımlanan yerde çalışmalar sürdürülecek.Çok özel bir ekiple titiz bir çalışma yapıldı.Olağanüstü güzel ve kaliteli bir restorasyon olmuştur.Ömürlük değil yüzyıllık belki de iki yüzyıllık bir çalışma yapılmıştır." şeklinde konuştu. 

"Yarın ikinci etabı açıldığında herhangi bir risk olmaksızın ziyaretçilerin daha fazla alanı gezmesi mümkün olacaktır." diyen Cora, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu açılışa Kültür ve Turizm bakanımız Sn Mehmet Nuri Ersoy beyin gelmesi bizler için önemlidir. Kendisi buradaki çalışmaları anbean takip etmiştir. Adeta seferberlik başlatmıştır. Bu süreçte ödenek dahil hangi talebimiz olmuşsa geri çevirmemiştir. Şehrimiz adına kendisine teşekkür ediyoruz.


Daha önce TBMM Plan ve Bütçe komisyon toplantısında ifade etmiştim. Sümela’nın Dünya Kültür mirası kalıcı listesine eklenmesi için bir çalışma başlatılmasını istiyoruz. Ayrıca önümüzdeki yılllarda bir planlama yapılarak bir turizm sezonunun bu 2022 veya 2023 olabilir. “Sümela Yılı” olarak ilan edilmesini istiyoruz."