CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Çamlık Mahallesi’nde bulunan Pedromida Kaya Kilisesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi. Kaya, “Tarihi Pedromida Kaya Kilisesi’nin turizme açılması bölgemize ve ekonomimize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu bilinçle Pedromida'ya sahip çıkıyoruz. Konunun takipçisi olacağız" dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, geçtiğimiz hafta Trabzon’da tarihi Pedromida Kaya Kilisesi’ni ziyaret etmiş ve Kaya Kilisede incelemelerde bulunmuştu. Kilisenin sahipsizliğine ve tahrip edilmiş haline çok üzüldüğünü ifade eden Kaya, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Kaya, şunları söyledi:

BÖLGE TURİZMİNE ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAKTIR

“Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Çamlık Mahallesi’nde yüzyıllar öncesinden kalma Pedromida Kaya Kilisesi bulunmaktadır. Kayaların oyulması suretiyle yapılan 2 katlı kilise içinde odalar, oda duvarlarında harap edilmiş tarihi değerde freskler ve yazılar vardır. Kaya kilisenin ön ve yan kısımlarında ise su toplama kuyuları ile ayazma bulunmaktadır. Yolu dahi olmayan tarihi Pedromida Kaya Kilisesi’nin şu andaki hali içler acısıdır.  Sahipsizlik ve bakımsızlık içindeki tarihi kilisenin zemini ve bazı duvarları defineciler tarafından tahrip edilmiş, içi hiltilerle kazılmış ve yağmalanmıştır. Bir insanlık mirası olan Pedromida Kaya Kilisesi’ne sahip çıkılması ve yapılacak yol ve restorasyon çalışmaları sonrasında Trabzon turizmine kazandırılmasının bölge turizmine çok kazandırılmasının bölge turizmine çok önemli katkılar sağlayacağı açıktır.”

KAYA, SORU ÖNERGESİ VERDİ

“Tarihi Pedromida Kaya Kilisesi’ni ziyaret edip içler acısı halini fotoğraflarla ve görüntülerle kamuoyuna duyurduk. Bu konuyu bizden önce gündeme getiren ve turizme açılması için çalışan, emek veren arkadaşlarımız ve muhtarlarımız var. Bu kıymetli emeklerin karşılık bulması için konuyu meclis gündemine taşıdık. Kültür ve Turizm Bakanı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdik. Sorularımızın cevaplanmasını ve Pedromida'nın biran önce bölge turizmine kazandırılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diyen Kaya’nın Meclis’e sunduğu soru önergesi ise şöyle:

1- Bakanlığınızca Pedromida Kilisesi ile ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bunlar nelerdir? 2- Pedromida Kaya kilisesinin bir Restorasyonla Trabzon ve Vakfıkebir turizmine kazandırılması düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise ne zaman düşünülmektedir? Düşünülmüyorsa sebebi nedir?

3- Bugüne kadar Pedromida Kaya Kilisesi’nden çıkarılarak kayıt altına alınan herhangi bir tarihi eser var mıdır?

4- Pedromida Kaya Kilisesi çevresinde yapılacak arkeolojik kazılarla birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkabileceği konusu bilginiz dâhilinde midir?

5- Defineciler tarafından yağmalanan Pedromida Kilisesi'nin son durumu hakkında bilginiz var mıdır? Varsa, bu tarihi değer neden koruma altına alınmamıştır?

6- Tarihi Pedromida Kilisesi’nin turizme kazandırılmasının Vakfıkebir ilçemize büyük katkıları olacağı konuşulmaktadır. Bakanlık olarak bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?