AYASOFYA İBADETE AÇILIYOR


 


Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, "İbadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya'da, freskler, namaz saatlerinde perde ile kapatılacak" dedi.

Çakı, müze olarak kullanılan Ayasofya'nın camiye dönüştürülerek ibadete açılması için mülk sahibi statüsündeki Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Bu çalışmalar çerçevesinde Ayasofya'da ibadet edilebilecek şekilde düzenlemeler yapılacağını söyleyen Çakı, ibadete açılacak olmasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığının Ayasofya için "imam kadrosu" verdiğini söyledi.

Ayasofya'ya henüz imam ataması yapılmadığını belirten Çakı, "Ayasofya Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait bir mekan. Henüz Vakıflar Bölge Müdürlüğünün oradaki çalışması sürüyor. Bu çalışmalar sonrası Ayasofya bize tahsis edilirse biz de din hizmetlerinin yürütülmesi için imam ataması yapacağız" diye konuştu.

'HARAM DEĞİL'

Veysel Çakı, kamuoyunda 'Ayasofya içindeki fresklerin ibadete engel olup olmayacağı' tartışması üzerine ise "Ayasofya'da bu konudaki düzenlemeyi Vakıflar Bölge Müdürlüğü yapacak. İbadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya'da, freskler, namaz saatlerinde perde ile kapatılacak" dedi.

Freskleri tam olarak incelemediğini söyleyen Çakı, "Fresklerde ne olduğunu tam olarak incelemedim ama 'insan resmi olan mekanda namaz kılmak haramdır, böyle bir alanda kılınan namaz olmaz, tekrarı gerekir' demek doğru değil. İslamiyet kıble yönünde insan resmini doğru bulmamaktadır ama orada namaz kılmak kesinlikle olmaz denemez" ifadelerini kullandı.

Çakı, camilerde namaz kılan kişinin Allah ile irtibatını kopartacak, konsantrasyonunu bozacak etkenleri uygun bulmadıklarını anlatarak, "Camilerimizde namaz kılarken cemaatin dikkati dağılmasın diye özellikle kıble yönüne saat veya süslemeler konulmasını istemiyoruz" diye kon