17. Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivaline Muhteşem Final 

Gün içinde Festivalde, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Tonya tereyağının tanıtımına yönelik etkinlikler kapsamında "en iyi tereyağı" yarışması düzenlendi
- Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel

- "Tescillenen tereyağımız, 'Tonya tereyağı' adıyla bütün dünyanın tereyağı olacak"


Trabzon'un Tonya ilçesinde bu yıl 17'ncisi düzenlenen "Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali", ikinci gününde düzenlenen etkinliklerle devam ediyor.

Tonya Belediyesi tarafından ilçe merkezindeki Şehit Ayhan Güner İlkokulu bahçesinde organize edilen festivalde çeşitli yarışmalar yapıldı.

Festival kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Tonya tereyağının tanıtımına yönelik "en iyi tereyağı'' yarışması düzenlendi.

Jüri üyeleri tarafından 36 katılımcının hazırladığı tereyağı değerlendirildi. Yarışmada birinciliği Ayşe Karagüzel, ikinciliği Birnaz Bayrak, üçüncülüğü ise Hatice Kurt elde etti. 

- "Tonya tereyağı doğallığıyla ön planda"

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, buradaki konuşmasında, festivalin Tonya tereyağı adına yapılan, ilçenin kültür ve sanatının da sergilendiği 17 yıllık etkinlik olduğunu söyledi.

Tonya tereyağının 1878 yılının Osmanlı salnamelerinde yer aldığını anlatan Beşel, "2017 yılında İstanbul'da yapılan bir yarışmada, 360 tereyağı arasından Tonya tereyağı birinci seçildi. Özellikli bir tereyağımız var." dedi.

Beşel, "Tereyağının ana vatanı Tonya'dır demekte hiçbir beis yoktur. O nedenle adına festival düzenlenmesi çok isabetli bir girişim oldu. Tonya tereyağı doğallığıyla ön planda. Festivalle hem tereyağımız tanıtılmış hem de kültür, sanatımız, Tonya'nın misafirperverliği, sosyal değerleri, bozulmamış doğası sergileniyor." diye konuştu.

Belediye olarak bir süre önce Tonya tereyağına coğrafi işaret almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat ettiklerini hatırlatan Beşel, şöyle devam etti:

"18 Ağustos'ta Türk Patent ve Marka Kurumumuzca Tonya tereyağı coğrafi işareti tescil belgesi tanzim edildi. Festival etkinliklerimiz sırasında Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanımız Habip Asan tarafından belediyemize ve belediyemiz üzerinden Tonya halkımıza takdim edilmiş olacak. Tescillenen tereyağımız 'Tonya tereyağı' adıyla bütün dünyanın tereyağı olacak. Bundan sonra hak ettiği yeri, markayı alacak."

TONYA TEREYAĞI TESCİLLENDİ -ÇOĞRAFİ İŞARETİ ALDI 
17. Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivalinin kapanışına katılmak için Tonya'ya gelen siyasilerden Ak Parti Trabzon Milletvekili Av.Salih Cora,Bahar Ayvazoğlu ,Dr.Adnan Günnar,İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr.Hüseyin Örs,Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu,Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta,Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ,Tonya Kaymakamı Mesut Yakuta,STK Temsilcileri,Siyasiler,Tonya Halkı ve Misafirler katıldı.