YOMRA’DA İŞGAL ALTINDA BULUNAN DOLGU ARAZİSİ İLE İLGİLİ YAKLAŞIK 10 YILLIK SÜREÇ ÖZETLE ŞU ŞEKİLDEDİR:

KASIM 2009
Yomra ilçesinin Sancak Mahallesi’nde bulunan Muharrem Pekşen Parkı, Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla, 890 bin TL bedelle, Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfına satıldı. Vakıf yönetimi, alanda bulunan ormanı ortadan kaldırarak, Avrasya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin inşaatına burada başladı. Bugün, bahse konu olan dolgu alanın, üniversite binasının bulunduğu bu eski park alanı ile ilgisi yoktur. Üzerinde üniversite binasının bulunduğu eski park alanı, üniversitenin Yomra ilçesi Sancak Mahallesi’ndeki varlığını sürdürebilmesi için yeterlidir.

OCAK 2012
Karadeniz Sahil Yolunun, Yomra’dan geçişi nedeniyle yapılan dolgu ile kazanılan ve 2004 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile halka açık alan olarak kullanılması için Yomra Belediyesine bırakılan dolgu alanının 46 bin 302 m2’lik kısmı, Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla Üniversite yönetimine ücretsiz ve süresiz olarak tahsis edildi.

ŞUBAT 2017
Yomra ilçesi Sancak Mahallesi’nde bulunan tek park alanının (Muharrem Pekşen Parkı) üniversiteye satılmasının ardından, park ve yeşil alan olarak düzenlenerek halkın hizmetine sunulması gereken dolgu alanının da üniversiteye tahsis edilmesi ve bu alanın da halka kapatılmış olması üzerine, Yomra Belediye Meclisi Üyesi Hasan Bayrak, tahsisin iptali için mahkemeye başvurdu.

EYLÜL 2017
Kararını açıklayan Trabzon İdare Mahkemesi, dolgu alanının üniversiteye tahsis edilmeyeceğini ilan ederek, Yomra Belediyesinin bu alanı Üniversite yönetimine tahsis eden kararını iptal etti.

EYLÜL 2017
Yomra Belediye Meclisinde, muhalefete karşı oy çokluğu ile alanın yeniden Üniversite yönetime tahsis edilmesi kararı alındı. Ancak bu kez karara, ‘halka da açık olmak şartıyla’ ibaresi eklendi.

EYLÜL 2017
Dolgu alanının, ‘halka açık olması şartı’ ile yeniden üniversite yönetimine tahsis edilmesi üzerine, alana girip gezinti yapmak isteyen Yomralı vatandaşlara, üniversite yönetimi tarafından izin verilmedi. Yomra Belediye Meclisi Üyesi Hasan Bayrak bu durum üzerine kararın iptali için yeniden dava açtı.

HAZİRAN 2018
Kararını açıklayan Trabzon İdare Mahkemesi, 46 bin 302 m2’lik dolgu alanının, ‘halka açık olması şartı’ ile de olsa üniversite yönetimine tahsis edilemeyeceğini bildirerek, Yomra Belediye Meclisinin yapmış olduğu ikinci tahsisi de iptal etti. Üniversite ve dönemin Yomra Belediyesi yönetimleri, mahkeme kararının iptali istemi ile bir üst mahkemeye başvurdu.

31 MART 2019
YOMRA BELEDİYE BAŞKANLIĞINA MUSTAFA BIYIK SEÇİLDİ.

MAYIS 2019
Kararını açıklayan Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Trabzon İdare Mahkemesinin, 46 bin 302 m2’lik dolgu alanının Yomra Belediyesinin ve Yomra halkının olduğu şeklindeki kararını onadı. Böylece hukuki süreç tamamlanmış oldu. Alanın halk tarafından kullanılması gerektiği kesinleşti.

MAYIS 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın başkanlığında toplanan Yomra Belediye Meclisi, mahkeme kararı ve müfettiş raporu doğrultusunda, İYİ Parti ve AK Parti’li üyelerin oy birliği ile söz konusu dolgu alanının üniversite yönetimine tahsis edilmesi şeklinde, önceki yıllarda alınmış olan Meclis kararını iptal etti.

MAYIS 2019
Söz konusu araziyi ikinci kez üniversite yönetimine tahsis edilmesine kabul oyu veren dönemin Yomra Belediye Meclis üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı.

HAZİRAN 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Yomra halkının bazı temsilcileri ile istişare toplantısı gerçekleştirerek, izlenilecek yol haritası hususunda değerlendirmelerde bulundu. İstişare toplantısında, Yomra’daki sosyal alanların son derece yetersiz olduğu, bu alanın mutlaka sosyal alan olarak halka açılması gerektiği, üniversite binasının zaten bu alanda bulunmadığı, buna rağmen üniversiteye de yardımcı olunması yönünde fikir birliğine varıldı.

HAZİRAN 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, üniversite yönetimine, sorunun kısa sürede hem Yomra halkının hem de üniversitenin yararına olacak şekilde çözümü için çağrıda bulundu. Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı hiçbir şekilde istişareye yanaşmadı.

TEMMUZ 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, 46 bin 302 m2’lik dolgu alanının küçük bir kısmını üniversite öğrencilerinin bahçe olarak kullanmasını arzu etiklerini, alanın geri kalan büyük kısmını sosyal alan olarak düzenleyip Yomra halkının hizmetine açacaklarını, üniversite öğrencilerin pekâlâ bu alanı da kullanmaları nedeniyle tüm alanın yine öğrencilerin hizmetinde olacağını bildirdi. Başkan Bıyık’ın bu çağrılarına yanıt verilmedi.

TEMMUZ 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Belediye Meclisi ve Samsun Bölge İdare Mahkemesinin kesin kararına istinaden, Avrasya Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği yazı ile üniversite yönetiminin dolgu alanında işgalci olarak bulunduğu belirtilerek 7 iş günü içinde alanın boşaltılması istedi.

TEMMUZ 2019
Avrasya Üniversitesi Rektörlüğü, 7 iş günü içinde tahliye talebinin yürütmesinin durdurulması istemiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme 7 iş gücü içindeki tahliye talebinin yürütmesini durdurdu. Üniversite yönetimi tarafından başvurulan mahkeme, tahliye yazısının Kaymakamlık tarafından yazılması gerektiğini bildirdi. Böylece 7 iş günü içinde tahliye talebinin yürütmesinin durdurulması kadük oldu.

TEMMUZ 2019
Bu esnada Üniversite yönetimi tarafından Yomra Belediyesine gönderilen yazı ile söz konusu dolgu alanına 30 milyon TL’nin üzerinde masraf yapıldığı iddia edilerek bu para Yomra Belediyesinden talep edildi.

TEMMUZ 2019
Üniversitenin bazı yöneticileri, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’a gelerek, Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı’nın istişareye hazır olduğunu, Başkan Bıyık’ın önerileri doğrultusunda sorunun çözüleceğini bildirip kısa süreli zaman istedi.

TEMMUZ 2019
Daha önce alana 30 milyon TL’nin üzerinde masraf yaptıklarını iddia eden Üniversite yönetimi, bu kez mahkeme ile alanda masraf tespiti yaparak Yomra Belediyesine yazı gönderdi. Gönderilen yazıda alana 4 milyon TL masraf yapıldığı ifade edildi. Yomra Belediyesi tarafından yapılan araştırmada, alanda yapılan iş ve işlemlerin çeşitli kamu kurumları tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirildiği, üniversite yönetiminin kesinlikle alana bu kadar masraf yapmadığı tespit edildi. Konu ile ilgili hukuki süreç başlatılması için karar alındı.

KASIM 2019
Üniversite yöneticilerinin istediği zamanın dolması üzerine Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, kendisi ile muhatap olan yöneticileri aradığında, “Mütevelli Heyeti Başkanımız caymıştır” denildi.

KASIM 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, alanda basın toplantısı düzenleyerek, 46 bin 302 m2’lik dolgu alanının halkın ortak kullanım alanı olduğunu bildirdi. Alanın işgal altında olduğuna dikkat çeken Başkan Bıyık, Yomra halkının alanı rahatlıkla kullanabileceğini, buna yasal engel olmadığını, Yomra Belediyesi olarak alanı sosyal alan haline getirerek Yomra halkının hizmetine sunacaklarını ifade etti.

ARALIK 2019
Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanının talimatı ile Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın aleyhinde karalama kampanyası başlatıldı. Gazetelerde yayımlanan tam sayfa ilanlarla konu çarptırıldı.

ARALIK 2019
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, yaptığı açıklama ile halkın malını halka kazandırmak mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini bildirdi.