Kıymetli Yomralılar;
Bilgi kirliliği oluşmasına engel olmak için, ilçemizdeki güncel konular üzerine merak edilen sorulara birinci ağızdan cevap vermek istiyorum. Güncel sorular ve cevapları özetle şu şekildedir:

1-) DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI NE DURUMDADIR? SANCAK MAHALLESİ’NDE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINA NE ZAMAN BAŞLANILACAK?
Yomra’mıza doğalgaz Yalıncak üzerinden gelmektedir. Bu nedenle şebeke hattı döşeme çalışmalarına ilk olarak Yalıncak sınırındaki Kaşüstü Mahallemizden başlanmıştır. Yomra Belediyesi olarak doğalgaz çalışmalarını sıkı şekilde takip etmekteyiz. 2020 yılı içinde Sancak Mahallemizde doğalgaz şebeke döşeme çalışmalarına başlamayı planlamış durumdayız. İnşallah doğalgaz çalışlarımız ivedilikle tamamlanacak ve Yomra’mız doğalgaz konforuna kavuşacaktır. 

2-) SANCAK MAHALLESİ’NDEKİ TRABZON CADDESİ (ANA CADDE) VE HÜKÜMET CADDESİ’NDE KALDIRIM VE PEYZAJ ÇALIŞMALARI NE ZAMAN YAPILACAK?
Sancak Mahallemizdeki Trabzon Caddesi ve Hükümet Caddesi’nde uzun yıllardır peyzaj ve kaldırım çalışması yapılmamıştır. Bu iki noktada gerekli çalışmaların yapılması elzemdir. Bu çalışmalar tarafımızdan planlanmış olup, doğalgaz çalışmalarının tamamlanmasının ardından düzenleme çalışmalarına başlanılacaktır. Doğalgaz çalışmalarından önce kaldırım ve peyzaj çalışmalarının yapılması durumunda, doğalgaz şebeke döşeme çalışmaları sırasında bu alanlar yeniden bozulacağından ciddi bir israf söz konusu olacaktır. Bu nedenle önce doğalgazı getireceğiz, sonra caddelerimizi Yomra’mıza yakışır şekilde düzenleyeceğiz. Bu arada bilinmesini isterim ki, Trabzon Caddemiz (ana cadde) Karayollarının kontrolündedir. Buranın ilk etapta Büyükşehir Belediyesi ağına alınması planlanmaktadır. İnşallah bu noktadaki çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz ile gerçekleştirmeyi planlamaktayız. 

3-) YOMRA HALKINA AİT OLAN ve İŞGAL EDİLMİŞ DURUMDA BULUNAN SAHİLDEKİ ARAZİ KONUSUNDA SON DURUM NEDİR? 
Bizden önce, ilçemizde bulunan bir özel eğitim kurumuna hukuksuz şekilde, süresiz ve ücretsiz olarak iki kez tahsis edilen sahildeki 40 dönüm arazi Yomra halkınındır. Gerek mahkemelerce, gerekse Yomra Belediye Meclisimiz tarafından oy birliği ile alınan kararla, bu arazinin başka bir kuruma olan tahsisi kaldırılmıştır. Arazi Yomra halkınındır. Söz konusu kurum bu araziyi terk etmezse, yasal yollardan terki yapılacaktır. Bu arazi tarafımızdan büyük bir sosyal alan olarak donatılacak ve halka açılacaktır.

4-) KENT MEYDANI PROJESİNDE SON DURUM NEDİR?
Sancak Mahallesi’nde kent meydanı yapımı için kamulaştırılan alanın, belediyemize olan kamulaştırma maliyeti, mahkemenin verdiği son kamulaştırma (ücret) kararı ve çekilen kredinin faizi ile birlikte 23 milyon TL’yi aşmıştır. Bu alan, kent meydanı, otopark, sosyal alan, kapalı pazar yeri şekilde değerlendirilecektir. Bunun için Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimize devam etmekteyiz. Bu yatırımı Büyükşehir Belediyemizle birlikte ilçemize kazandırmak hedefindeyiz. Bunun gerçekleşememesi durumunda, Yomra Belediyesi olarak bu yatırımı kendimiz yapacağız. 2020-2021 yıllarında inşa çalışmalarına başlamayı planlamaktayız.

5-) DÜĞÜN SALONUNUN YENİLENMESİ İLE İLGİLİ SON DURUM NEDİR? 
Belediyemize ait Dursun Şahin Düğün Salonunun tamamen yenilenmesi için kaynak oluşturma çalışmalarımız önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yakın zamanda düğün salonunun yıkımını gerçekleştirerek yapım çalışmalarına başlamayı planlamaktayız. 

6-) YÜRÜYÜŞ YOLU ve BİSİKLET YOLU İLE İLGİLİ SON DURUM NEDİR? 
Yomra Belediyesi olarak Yomra’mıza kazandıracağımız yürüyüş ve bisiklet yollarının ilk etapta Sancak Mahallemizde gerçekleştireceğiz. Bunun için kaynak oluşturma çalışmalarımız önemli ölçüde tamamlanmış olup, muhatap kurumumuz olan Karayolları ile proje çalışmalarımız sonuçlandırılma aşamasına gelmiştir. Yakın zamanda çalışmalara başlanılacaktır. 

7-) ÇÖPLERİN YER ALTINA ALINMASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA BAŞLANDI MI?
Sancak ve Kaşüstü mahallelerimizde ilk etapta 51 noktada çöp konteynırlarını yer altına alıyoruz. Bunun için önce proje çalışmalarını tamamlayıp, ardından yapım ihalesini gerçekleştirdik. Yasal ihale sürecinin tamamlanmasının ardından yüklenici firmaya yer teslimi yaparak bugün itibariyle çalışmalara başladık. Birinci etapta 51 noktada çöp konteynırını yer altına aldıktan sonra, ikinci etap çalışmalarına başlamayı planlamaktayız. Çöp konteynırlarının yer altına alınması insan ve çevre sağlığı için ciddi önem taşımaktadır. Kısa zaman içinde bu çalışmanın tamamlanması planlanmıştır.

8 )  YENİ ÇOCUK PARKLARININ YAPIMINA DEVAM EDİLECEK Mİ?
Kaşüstü Mahallesi Bekirbaşoğlu Sokak’ta yeni çocuk parkı ve dinlenme alanı yapımı ile Sancak Mahallesi Dursun Şahin Caddesi’ndeki çocuk parkı ve dinlenme alanının tümüyle yenilenmesi çalışmaları belediyemizce tamamlanmıştır. İki yeni çocuk parkı ve dinlenme alanının yapımına da bir iki hafta içinde başlanılacaktır. Mart 2024’e kadar Yomra’ya 25 adet yeni çocuk parkı kazandırmış olacağız. 

9-) YOMRA’DA SU SORUNU BİTTİ Mİ?
Bilindiği üzere su ve kanalizasyon çalışmaları Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğünün uhdesindedir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’nun talimatları doğrultusunda ilçemizde yapılan çalışmalarla su sorunu önemli ölçüde çözülmüştür. Arıtma tesisi devreye alınmış ve Yomra’da musluklardan artık temiz su akmaktadır. İçme suyu hususunda halen yapılması gereken birçok işimiz vardır. TİSKİ Genel Müdürlüğü süreci yönetmekte, bizde yakından takip etmekteyiz. İnşallah Yomra’da su sorununun tümüyle çözülmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır, yapılacaktır.

10-) KAŞÜSTÜ’DE SÜREKLİ SOKAKLAR KAZINIYOR? ORADA NE OLUYOR?
Kaşüstü Mahallemizde ilgili kurumlarca içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz, yağmur suyu hattı çalışmaları ivedilikle sürdürülmektedir. Yomra Belediyesi olarak tüm bu çalışmaları yakından takip etmekle kalmayıp, gereken her noktada destek vermekteyiz. Bu çalışmalar mahallemizde her ne kadar bir süreliğine hayatı zorlaştırsa da, Kaşüstü’nün modern bir yerleşim yeri olabilmesi için çok büyük önem taşımaktadır.

11-) KAŞÜSTÜ’DE SOKAK VE CADDE DÜZENLEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK? 
Kaşüstü’de sürdürülen altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından sokak ve cadde düzenlemelerine geçilecektir. Altyapı çalışmaları tamamlanmadan bu çalışmaların yapılması mümkün değildir. Altyapı çalışmalarının bir yılda bitirilmesini tahmin etmekteyiz. İnşallah sonrasında cadde ve sokaklarımızı en güzel şekilde düzenleyeceğiz. 

12-) KAŞÜSTÜ’DE YAPILAN TÜNEL YOL (DAL-ÇIK) İLE İLGİLİ SON DURUM NEDİR?
Karayolları tarafından Kaşüstü’de yapılan tünel yolun tüpleri ulaşıma açılmıştır. Yan yolların yapımına ve çevre düzenlemesi çalışmalarına devam edilmektedir. Bu çalışmaların tümüyle bitirilmesi ile bölgede ulaşım sorunu ortadan kalkacağı gibi ciddi bir çevre düzeni de sağlanmış olacaktır. 

13-) SANCAK MAHALLESİ’NE KAZANDIRILMAK İSTENİLEN MAHALLE MEZARLIĞI İLE İLGİLİ SÖYLENTİLERİN DOĞRUSU NEDİR?
Yomra’mızda, mahalle mezarlığı bulunmamaktadır. Bilindiği üzere büyükşehir statüsünde olan illerde mezarlıkların yapım, bakım ve işletilmesi Büyükşehir Belediyesine aittir. Bu kapsamda Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Yomra’mızın Sancak Mahallesi’ne mahalle mezarlığı kazandırılması için görüşmelerimiz olmuştur. Büyükşehir Belediyemiz, Sancak Mahallemizde Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan bir araziyi mezarlık yapımı için Vakıflar’dan istemiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü araziyi karşılıksız veremeyeceğini ancak başka bir arazi ile takas edebileceğini bildirmiştir. Bunun üzerine Yomra Belediyemize ait köylerdeki herhangi bir arazinin vakıflara verilip, Sancak Mahallemizdeki arazinin belediyemizce devralınarak, mahalle mezarlığı yapımı için Büyükşehir Belediyesine devri planlanmıştır. Bu husustaki talebimiz Yomra Belediye Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran grup tarafından reddedilmiştir. Konu ile ilgili süreç bitmiş değildir. Yomra’mıza, isteyen halkımızın cenazelerini rahatlıkla defnedebileceği, içinde camisi bulunan, bakımı düzenli olarak yapılan mahalle mezarlığı kazandırmak için girişimlerimize devam edeceğiz. 

14-) KAŞÜSTÜ’DE CAMİ, KUR’AN KURSU VE OKULDAN OLUŞAN KÜLLİYE’YE YOMRA BELEDİYESİNİN ARAZİSİNİN TAHSİS EDİLMESİ HUSUSUNDAKİ SÖYLENTİLERİN ASLI NEDİR?
Bilindiği üzere Kaşüstü Mahallemizin kırsal kesiminde, hayırseverler tarafından yapılan ve Diyanet İşleri Başkanlığınca eğitim faaliyetleri yürütülen büyük bir Külliye mevcuttur. Yine belediye arazisi üzerine kurulmuş olan Külliyenin hemen yanı başında bulunan 3,5 dönümlük belediyemize ait arazi, Külliye tarafından eğitim ve sosyal hizmetlerde kullanılmak üzere talep edilmiştir. Belediye meclislerinde alınabilecek kararla, belediyelerin kendi tapulu arazilerinin eğitim kurumlarına ücretsiz olarak tahsis yapılabilmesi bile yasal olduğu halde, karşılığında belediyemize başka bir arazi verilmesi durumunda tahsis talebini Belediye Meclisimizin gündemine getireceğimi ifade ettim. Teklifim kabul edildi ve muhataplarımız başka bir arazi satın alarak Külliye’nin yanında bulunan arazimizle trampa etmek istedi. Konu, Belediye Meclisimizde çoğunluğu elinde bulunduran grup tarafından reddedildi. 

Değerli Yomralılar;
Seçimlerden önce sizlere asla yalan konuşmayacağıma, her şeyi sizlerle paylaşacağıma söz verdim. Bu kapsamda yaşananları ve çalışmalarımızı olduğu gibi sizlere sunmak istedim. Yomra’mızı modern bir ilçe haline getirmek, 40 bin Yomralının çıkarlarını korumak için görev başında olduğumuzu bildirir, teşekkür ederim.