Vali Tuncay Sonel'den Tunceli'ye Sihirli Değnek !
Tunceli valisi Tuncay Sonel Yaklaşık dokuz ay önce Tunceli Valiliği ve Belediye Başkan Vekili görevine başladı.

Tuncay Sonel, kısa süre içerisinde devletin şefkatini ve merhametini başta şehit aileleri olmak üzere yetim, öksüz, engeli olanlar, yaşlılar, çocuklar, gençler kısaca toplumun her kesimine göstererek yöre insanının devlete bakış açısını adeta değiştirdi. Vali Sonel, göreve başladığı ilk gün karşılama töreni istemeyerek ve o günün akşamı şehit ailesini ziyaret ederek farklı bir idareci olduğunu gösterdi. “Anamıza ve babamıza nasıl davranıyorsak halkımıza da öyle davranacağız” Vali/Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, göreve başladığı ilk aylarda yaptırdığı alan taramasıyla ev ev dolaşarak 88 şehit ailesi, 55 gazi, 279 yetim ve öksüz ile 2529 engeli olan vatandaşa ulaştı. Vali Sonel, bu dokuz ay boyunca “Hatırlanmak Bir Gün Değil Her Gün” bakış açısıyla sadece yılın belirli  Yaklaşık dokuz ay önce Tunceli Valiliği ve Belediye Başkan Vekili görevine başlayan Tuncay Sonel,  kısa süre içerisinde devletin şefkatini ve merhametini başta şehit aileleri olmak üzere yetim, öksüz, engeli olanlar, yaşlılar, çocuklar, gençler kısaca toplumun her kesimine göstererek yöre insanının devlete bakış açısını adeta değiştirdi.

Vali Sonel, göreve başladığı ilk gün karşılama töreni istemeyerek ve o günün akşamı şehit ailesini ziyaret ederek farklı bir idareci olduğunu gösterdi.

 “Anamıza ve babamıza nasıl davranıyorsak
   halkımıza da öyle davranacağız”

Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, göreve başladığı ilk aylarda yaptırdığı alan taramasıyla ev ev dolaşarak 88 şehit ailesi, 55 gazi, 279 yetim ve öksüz ile 2529 engeli olan vatandaşa ulaştı. Vali Sonel, bu dokuz ay boyunca “Hatırlanmak Bir Gün Değil Her Gün” bakış açısıyla sadece yılın belirli gün ve haftalarında değil her fırsatta onların yanında oldu.  “Hoş Geldin Melek Sefalar Getirdin”  dedi ve çeşitli hediyelerle yeni bebeği olan ailelerin sevincine ortak oldu. 

Valiliğin ve Belediyenin kapılarını vatandaşlara açarak “Kendi anamıza ve babamıza nasıl davranılmasını istiyorsak halkımıza da o şekilde davranacağız” dedi. Sonel, çocuğundan yaşlısına toplumun her kesimiyle bir araya gelerek özellikle de akşamları düzenli olarak yaptığı ev ziyaretleri ile yöre insanının adeta gönlüne girdi. Özellikle çocuklara olan ilgisiyle dikkat çeken Sonel, Tuncelili çocukların “Vali Amcası” oldu.

 

“Tunceli, Sonel’le Birlikte Üretmeye Başladı”

Yıllardır gidilmeyen uzak ve kenar mahallelere kadar giderek vatandaşların sorunlarıyla ilgilenen ve kısa sürede çözümler üreten Vali ve Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, özellikle de istihdam konusunda – Tuncelilinin en büyük sorunu- açtığı dört tekstil fabrikasında 2 binin üzerinde vatandaşa iş ve aş imkanı sağlayıp yatırımcıların ilgisini Tunceli’ye çekmesiyle dikkatleri de üzerine çekti.

Bu tekstil fabrikalarında LC Waikiki, Beymen, Zara gibi ünlü firmalara üretim yapılıyor olması, hatta ihracata yönelik üretimlerin başlamasıyla Tunceli tarihinde ilk defa böyle önemli bir ihracat hamlesi de başlamış oldu.

Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel’in hayırsever işadamlarının yönünü Tunceli’ye çevirmesini sağlamasıyla İşadamı Ali Büyükdağ tarafından kente okul yapılacak. Hayırsever İşadamı Kazım Güntaş tarafından da Tunceli’ye kongre merkezi ve yeni bir kütüphane kazandırılacak.  

Tunceli’nin artık terörle değil başta eğitim olmak üzere turizmle, doğal güzellikleriyle, kültürü, misafirperverliği ve Munzur’u ile anılması gerektiğini her ortamda dile getiren Vali/Belediye Başkan V. Sonel, belediyecilik anlamında göreve başladığı yaklaşık dokuz ay içerisinde Tunceli’de hayal olan birçok projeyi hayata geçiriyor.

İçişleri Bakanlığı'nca Tunceli Belediyesine görevlendirme yapılmadan önce birçok sorunla boğuşan Tunceli halkı, Vali Tuncay Sonel’in Belediye Başkan Vekilliği görevine getirilmesiyle adeta hizmetle tanıştı.

Belediye hizmetlerinde büyük aksaklık yaşanan, toplu taşımadan yol yapımına, park ve bahçe çalışmalarından sulamaya kadar birçok hizmetin tam anlamıyla verilemediği kentte, Vali Sonel öncülüğündeki ekip, Tuncelilere en kaliteli belediyecilik hizmetini vermek için kolları sıvadı.

Yöre insanının sorunları belirlendikten sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın ve Kalkınma Bakanlığımızın da katkıları ile bu doğrultuda çalışmalar yürütülmeye başlandı.

Kent merkezindeki Mameki Köprüsü ile Mavi Köprü arasında  80 bin metrekare yeşil alanı kapsayacak olan alana yürüyüş yolları ve bisiklet yolları, iskele, kır bahçeleri yapılıyor. Bu alanlar sakura ve ıhlamur ağaçlarıyla renklendiriliyor. Kısacası, vatandaşların çocuklarıyla hoşça vakit geçirebilecekleri alanlar yapılıyor. Yine Atatürk Mahallesi'nde Uzunçayır Baraj Gölü kıyısında, 5 bin 700 metre uzunluğunda kıyı düzenlemesi rekreasyon çalışması başlatıldı. Projeyle 64 bin metrekare yeşil alan olacak.

Geçmişte su kesintilerinin vatandaşları çileden çıkardığı kentte, Tunceli il merkezinden 80 kilometre mesafede bulunan Munzur Gözeleri’nden çıkan, PH değeri  8.45 olan ve ülkemizin en kaliteli suyu olan Munzur Suyu, Vali Sonel’in girişimleriyle, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun destekleriyle Tunceli’ye getirilecek. Böylece Tunceli’nin içme suyu problemi de çözüme kavuşturulmuş olacak.

Sokak hayvanları için doğal yaşam ortamı niteliğinde olan “Sokak Hayvanları Bakımevi” Projesiyle kente 15 dakika mesafede ağaçlık alanda 16 dönüm arazi üzerinde yapılacak olan bakımevinin tamamlanmasıyla sokak hayvanları adete 5 yıldızlı bir barınağa kavuşacak.

Yine kentin en önemli değerlerinden olan Munzur Çayı, köprüler üzerinde yapılan aydınlatmayla, ayrı bir güzelliğe büründü. Orta refüjler başta olmak üzere şehrin dört bir yanı mevsimlik çiçek ve laleler ile donatıldı.

Kentin daha estetik bir yapıya kavuşması için toplam 9 Km peyzaj düzenlemesi ve ışıklandırma yapıldı.

Tunceli'de yıllardır sürücüler için sorun olan ve sık sık trafik kazalarıyla gündeme gelen Demiroluk Virajı mevkisi, yeni düzenlemenin ardından genişletilecek ve ilin en büyük sorunlarından biri daha çözüme kavuşacak. Vali Sonel öncülüğünde sunulan hizmetler bunlarla da sınırlı değil.

Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde, merkeze yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan ve yöre halkı tarafından ziyaret yeri olarak kabul gören Ana Fatma ziyaretinin çevresinin düzenlenmesi çalışmaları aralıksız devam ediyor. Proje kapsamında 65.000 metrekare yeşil alan, piknik alanı ve 2 adet plaj yapılıyor.

Tunceli için en önemli projelerden biri de Kent Meydanı ve Yeraltı Çarşısı Yenileme Projesi. Projeyle Tunceli esnafının yıllardır çektiği sıkıntılar son bulacak. Bu proje, yapıldığı günden beri yenilenmeyen yeraltı çarşısını ve içerisinde bulunan yağmur, kar sularının sızması nedeniyle zarar gören 85 dükkânın yenilenmesini içeriyor. Bununla beraber, yer altı çarşısı üzerinde bulunan alan kent meydanı olarak düzenleniyor. Yapımı devam eden kent meydanı 2600 m2 açık alan, 4 adet süs havuzu, 500 m2 peyzaj düzenlemesini içeriyor.

Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Tunceli-Pülümür-Erzincan güzergahındaki 89 Km’lik yol, öncelikli yol kapsamına alınarak 1 milyar TL’ye yakın ödenek aktarılması ve Doğu Karadeniz’i Doğu ve Güney’e bağlayacak en kısa yol konumuna gelmesi yöre ve ülke ekonomisine de çok değer katacak. Bu güzergaha yapılan güvenlik kuleleri de yolun emniyeti açısından çok önemli olacak.

Her fırsatta eğitime verdiği desteklerle gündeme gelen Vali Sonel, özellikle her hafta bir okulu ziyareti etmesi, lise son sınıfta öğrenim gören, ilçeler de dahil 632 lise son öğrencisini üniversiteleri tanımaları amacıyla uçakla İstanbul ve İzmir’e göndererek beş yıldızlı otelde konaklatması, yine İçişleri Bakanlığımızın başlattığı Biz Anadoluyuz Projesi ile üç özel uçakla 582 öğrencimizin Afyonkarahisar, Denizli ve Aydın’a gönderilmesi, tüm öğrencilere kitap, satranç takımı gibi armağanlar dağıtması, köylerden ve kenar mahallelerden gelen yüzlerce öğrenciye sabah kahvaltısı vermesi ve öğrencilerin yurtlardan okullara ücretsiz olarak taşınmasını sağlamasıyla adeta öğrencilerin gönlünde taht kurdu.

Belediyeye ait kütüphane haftanın her günü hizmet verirken, ders çalışan öğrencilere çay kahve ve meşrubat ikramında bulunuluyor. Yine ders çalışan öğrenciler öğle yemeğini de belediyeye ait aşevinde yiyebiliyor.

Vali Sonel, anaokulu öğrencilerini de unutmadı. Belediye tarafından Atatürk Mahallesi’nde yapımına başlanan kreş projesi tamamlandı. Böylece çocukların sağlık durumlarının, eğitim ve beslenme gibi şartlarının, hayata hazırlanmalarının sağlanacağı ve sevgi unsurları ile kontrol altında tutulacağı modern bir kreş Tunceli’ye kazandırıldı.

FESTİVAL PARASI ÖĞRENCİLERE BURS OLDU

Vali/Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, ilde göreve başladığı ilk günlerde yaklaşık bir milyon TL’ye yakın maliyeti olan festivali iptal ederek bu paranın üniversite okuyan gençlerimize burs olarak verileceğini ifade etmişti. Bu süre içerisinde yapılan çalışma sonucunda ilk aşamada ailesi Tunceli merkez ya da ilçelerinde ikamet edip Munzur Üniversitesi ve Türkiye’deki diğer üniversitelerde okuyan 1008 aktif lisans öğrencisine, sekiz ay boyunca ayda 200’er lira para desteğinde bulunulmaya başlandı. Bu sayı şimdilerde 1125’e ulaştı. Öğrencilere desteği bununla da sınırlı kalmayan Sonel, Munzur Üniversitesi’nde okuyan 1062 öğrenciye ise öğle yemeği desteğinde bulundu.

VALİ SONEL'DEN ÖĞRETMENLERE BİR HAFTA PARİS TATİLİ 
Öğrencileri geleceğe hazırlayan öğretmenleri de unutmamak gerek. Vali/Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, 24 Kasım öğretmenler gününde yaptığı sürprizle 24 öğretmene dört gece beş gün süren Paris seyahati armağan etti.

Ve hepimizin güvenliği için gece gündüz canı pahasına çalışan güvenlik güçlerimiz. Vali Sonel her fırsatta onları da yalnız bırakmadı. Hatta 31 Aralık gecesi yeni yılı güvenlik güçleriyle karşıladı ve onlara moral verdi. Her ay yaptığı ilçe ziyaretlerinde de mutlaka onlara zaman ayırdı.

TUNCELİ'YE DEVELET ELİ DEĞİDİ
Adeta kimsesizlerin kimsesi olan Sonel, belediye bünyesinde hizmet veren aşeviyle günlük bin kişiye onları rencide etmeyecek şekilde evlerine sıcak yemek götürülmesini sağladı. Sıcak yemek istemeyen ailelere de kuru gıda yardımında bulunuldu. Tunceli Belediyesi Giysi Mağazası ile hayırsever işadamlarının desteğiyle vatandaşların her türlü giysi ihtiyacı karşılanıyor. Yaşlı, kimsesiz ve ihtiyaçlarını gideremeyen vatandaşların evleri de temizleniyor. Hatta kuaföre gidemeyenlerin evine kadın ve erkek kuaförleri gönderiliyor. Tüm bu çalışmalar sonucunda tam olarak sosyal belediyecilik anlayışının yürütüldüğü Tunceli’ye “Devlet Eli” değdi denilebilir.

TUNCELİ'DE ''ÇAY ÜCRETİ YOK''

Özellikle yaz aylarında vatandaşların yürüyüş yolu olarak kullandığı, çay içip vakit geçirdiği “”Munzur Kültür Sokağı” da yenilenen yerler arasında. Öte yandan Çay Keyfi Sokağı Projesi de başlatıldı. Proje kapsamında bu sokakta bulunan çay ocakları boşaltılacak ve yerine kentin dokusuna uygun yerler inşa edilecek.

Yine her ay bir yazar, tiyatro ve konser etkinlikleriyle Tunceli’nin sosyal hayatı renklendiriyor, Tuncelililer ünlü yazarlar, oyuncular ve müzisyenlerle tanışıyor.

Yani sporundan kültürüne, eğitimine, turizmine kadar yöremizle, yöre insanıyla iç içe hep beraber, onların da istekleri doğrultusunda yıllardır konuşulan fakat bir türlü gerçekleştirilemeyen projeler birer birer hayata geçiriliyor, bitiyor ve yöre insanının kullanımına sunuluyor.

Günün herhangi bir saatinde ya inşaatlarda koşturan ya esnafları ziyaret eden ya da bir yetim, öksüz, engeli olan, şehit ailesi, gazi ya da kenar mahallede kimsesiz gariplerin evlerinde ziyarette iken görebileceğiniz Vali Sonel, alışılagelmiş vali profilinden oldukça uzak. Sonel, mahalle mahalle, ev ev, tek tek geziyor. Mahalle ziyaretlerinde çocuklar başta olmak üzere yöre halkının Vali’yi bağrına basmasına her an tanık olabilirsiniz.

Tuncay Sonel; “Yol da yaparsınız bina da. Ama siz eğer en ücra köşedeki bir yetimi, bir öksüzü, bir engeli olan vatandaşımızı, bir kimsesizi ya da bir düşkünü ihmal ederseniz, yaptığınız diğer işlerin de bir anlamı kalmaz. Bizler Devletimizin şefkatini ve sıcaklığını yöre halkımıza göstereceğiz. Onların duası bizler için çok önemli. ‘Biz’ fikriyle, ekip çalışmasıyla yöremize ve yöre insanımıza faydalı işler yapmaya gayret ediyoruz.” diyerek duygularını dile getirdi. Sonel, her konuşmasında Tunceli’de yapılan projelere büyük destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçenlere Tunceli halkı adına şükranlarını sunduğunu ifade etti.