Türk-Sağlık-Sen KTÜ'de Döner Sermaye Açıklaması Yaptı 

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Mustafa SERDAR Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Bahçesinde yapmış olduğu basın açıklaması ile Çalışan Personelin Döner sermaye alacaklarına ve Çanakkale zaferinin 104.Yılına dikkat çekti. 

Değerli Basın Mensupları,Kıymetli Sağlık Çalışanları,

Öncelikle siz sağlık çalışanlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü ve 14 Mart Tıp Bayramınızı kutlarız. Ayrıca bugün bildiğiniz üzere 18 Mart? 18 Mart gününün Türk tarihinin ve küllerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyetinin ilanında önemli bir yeri vardır. 3 Kasım 1914 ile 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale boğazında yaşanan deniz savaşlarıyla, Gelibolu yarımadasında yaşanan karar savaşları Türk tarihimizin şerefli sayfalarını oluşturan bir zafer destanıdır. Bu çerçevede 18 Mart Çanakkale zaferini kutlar şehitlerimizi saygı ve minnetle yadediyoruz.

  Değerli sağlık çalışanları, bugün burada toplanmamızın sebebi aylardan beri sürekli düşerek sıfır düzeyine kadar inen döner sermaye ödemeleridir. Bilindiği üzere YÖK’e bağlı olan Farabi Hastanemiz üçüncü ve son basamak sağlık kuruluşu olması dolayısıyla İlimiz ve diğer İl'lerden gelen hastalara 7 gün 24 saat nöbet esasına göre bayram, hafta sonu tatili demeden sağlık hizmeti vermektedir. Büyük bir sorumluluk duygusu ve yüksek özveriyle bu hastanede çalışanlarının aylık ek ödeme döner sermayeleri yönetim kurulu kararıyla ödenmektedir. Ocak ve Şubat aylarında çalışanların gelir vergisi dilimleri %15 olmasına, hasta sayısı ve yatak doluluk oranı yeterli olmasına rağmen döner sermayeler sıfıra düşmüştür.

Daha önce ki yıllarda yılın ilk beş ayında çalışanlar bir miktar döner sermaye alabilmekteyken Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında bu durum tersine dönmüş %22 oranında döner sermaye ödenmiştir. Oysa Yönetmelik gereğince Acil Servis,Yoğun Bakımlar,Yanık ve Diyaliz Ünitesi,Ameliyathane ve benzeri yerlerde çalışanlar her ay maaşlarının %200'ü, diğer servis ve polikliniklerde çalışan sağlık çalışanları ise %150'si oranında döner sermaye almaları gerekirken bu oran neredeyse sıfırlanmıştır. Bırakın normal poliklikinik ve servis çalışanlarını riskli birimlerde çalışanlar dahi döner sermayelerini aylık 80 TL ve 150 TL olarak almışlardır. 

Bu sistem ne yazık ki işlerliğini yitirerek tıkanmış Hemşireler,Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerleri, Ebeler, Röntgen,Laboratuvar,Sağlık Teknisyenleri ve diğer tüm sağlık çalışanları, yardımcı sağlık çalışanlarının döner sermayeleri son yıllarda tamamen sıfırlanmıştır. Farklı servislerde aynı unvanlarda çalışanlar ile aynı serviste aynı unvanlarda çalışanlar arasında farklı usul ve hesaplarda sıfır düzeyinde döner sermaye dağıtımı yapılmıştır. Yardımcı, İdari ve Teknik hizmetler sınıfında çalışan Hastabakıcı, Hizmetli, Memur, Teknisyenler, Teknikerler vb gibi çalışanlar ile normal servis ve birimlerde çalışanlar ise hiç ilave döner sermaye alamamaktadırlar. 

Hastanedeki işyükü günden güne artarak dayanılmaz hale gelmişken, moral ve motivasyonları bitmiş, çalışma azimleri kırılmışken ve neredeyse artık mesleklerinden soğumuşken bir de döner sermayelere dokunmasaydınız bari? Oysa ki sağlık hizmeti bir ekip halinde yürütülmektedir.Ekibin her elemanı değerlidir ve vazgeçilmezdir. Her çalışan emeğinin karşılığı döner sermayeyi almayı hak etmektedir. Bu şekildeki bir döner sermaye dağıtımı uygulamasını adil bulmuyoruz. Hastane yönetimi çalışanlarla toplantı yapmış ancak yeterli ve ikna edici olmamıştır. Nihayetinde bu hizmet bu ekiple yürütülecektir Çalışanın yüzünün gülmediği ve mutlu olmadığı bu durumdan olumlu sonuç alınması mümkün değildir. Çalışanını memnun etmek yönetimin asli görevidir. Döner sermaye komisyonlarında yasal olarak bulunamadığımızdan detaylı bilgiye sahip değiliz. Bu nedenle, meslek gruplarına göre dağıtımın ne şekilde yapıldığı bilgilendirilmesinde bulunulması gereklidir. 

Daha yılın ilk iki ayında bu durum yaşanıyorsa bundan sonra ki aylarda çalışanları daha zor günler beklediği açıktır.İlimizde birkaç hastane hariç hemen her hastanede performansa dayalı döner sermaye ek ödemeleri yapılamamaktadır.Hastane yönetimi çalışanlara diğer hastanelerdeki emsalleri kadar döner sermaye ödemesi yapmanın yollarını aramalıdır.

Değerli basın mensupları,

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Sağlık Bakanlığı,Maliye Bakanlığı ve Hükümet gerekli adımları biran önce atmalı ve sendikaların da görüşünü alarak Performansa dayalı ek ödeme döner sermaye sistemini acilen yeniden düzenlemesi gerekmektedir.

1-Bu çerçevede, Maliye Bakanlığınca bir çalışma yapılarak 10 yıldan beri artırılmayan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının günün hayat şartlarına ve enflasyon oranına göre artırılması sağlanmalıdır. Zira, hastanenin en önemli gelirini SGK’tan gelen para oluşturmaktadır. 2-Yapılacak yasal değişikliklerle Farabi Hastanesinin ve tüm Üniversite hastanelerinin borçları silinmeli ve döner sermaye sistemi üzerindeki borç yükü alınmalıdır. 

Sözleşmeli devlet memurları ile kadroya geçen işçilerin maaşları,sgk ve diğer zorunlu giderleri genel bütçeden ödenmelidir. 3-Döner sermaye bütçesinden karşılanan her türlü harcamalar genel bütçeden karşılanmalıdır. 4-Öncelikle çalışanların yönetmeliğin öngördüğü ek ödemeleri alabilmeleri için aylık dağıtılabilir döner sermaye oranları tavan rakamına %45’lere kadar artırılmalıdır. 5-Hastanelerin tamirat tadilat masrafları döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanmalıdır.6-Bilimsel Araştırma Programına (BAP) sağlanan %5'lik para katkı payı döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanmalıdır.7- Üniversitelerin döner sermaye komisyonlarına sendika ve çalışan temsilcilerinin katılımı sağlanmalıdır. 8-Hemşire ve personel açığı acilen giderilmelidir. Hemşire çalışanların üzerindeki angarya ve yükler kaldırılmalıdır.

Önerilerimiz dikkate alınmaz ve Döner sermaye bütçesinden bu harcamaların karşılanması devam ederse döner sermaye sisteminde biriken para ile çalışanlara döner sermaye ödenemeyeceği açıktır. On yıl önceki ücretlerin bile mumla arandığı bu sistem artık çökmüştür. Çalışan kazanacak mantığı ile reklamı yapılan döner sermayelerin artık çalışanlarla hiçbir ilgilisi kalmamıştır. Sürekli olarak yaptığımızı eylem ve etkinliklerde bu sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor dememize rağmen çağrılarımıza kulak tıkandı. Döner sermayeler çalışanın alın teri olduğu söylendi ama her ne hikmetse kurumların yaşadığı her finansal sıkıntıda hastanelerin harcamalarına döner sermayeler kullanıldı çalışanın hakkı başkalarına dağıtıldı.

Ailesinin geçiminde döner sermayesini de hesaba katarak zorunlu harcama yapan sağlık çalışanları mağdur olmuşlardır. Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeğidir, alınteridir? İstediğimiz ise lütuf değil sadece emek ve alınterinin karşılığıdır. Artık sabır kalmamıştır, acil çözüm gereklidir.Toplu sözleşme imza yetkisini bunlardan geri almanın zamanı gelmiş ve geçmiştir. 

Değerli sağlık çalışanları değerli basın mensupları,

Türk Sağlık Sen olarak YÖK, Sağlık Bakanlığı,Maliye Bakanlığı ve KTÜ ve Farabi Hastanesi yönetimine sesleniyoruz ve diyoruz ki, ekip çalışmasıyla insanlara sunulan sağlık hizmeti emek,özveri,merhamet ve alınteri gerektiren bir hizmettir. Emek ve alınterinin karşılığı ise insani düzeyde geçinmeyi sağlayacak bir ücrettir. Mart ayı itibariyle çalışanlarının döner sermayelerinin hak ettikleri oranda ödenmesi vazgeçilmez talebimiz olup çözüm sağlayıncaya kadar konuyu takip edeceğimiz bilinmelidir.

Bu haksız durumun ortadan kalkması için İlimizde ve ülke genelinde farkındalık oluşturmak ve sessiz kalmamak için dilekçe kampanyası başlattık, bu kampanya halen devam etmektedir. Toplanan dilekçeleri Ankara'da YÖK ve Sağlık Bakanlığı önümüzde yapacağımız basın açıklamasıyla ilgili kurumlara vereceğimizi ifade etmek isteriz. Ayrıca, Türk Sağlık Sen Genel Başkanımız Sayın Önder Kahveci, yaşanan bu önemli sorunun çözümü için üç gün önce YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç ile görüşmüş ve döner sermaye sisteminin acilen elden geçirileceği sözünü almıştır. Yine, Bakanlıklar ve Hükümet nezdindeki diğer çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Bizler bu çalışmaları yaparken, Üniversite ve hastane yönetiminin de çalışanını memnun ve mutlu etmek zorunluluğu vardır, onlardan da bu konudaki mağduriyetleri gidermeleri açısından konunun Ankara'daki muhataplarıyla temasa geçmelerini bekliyoruz. 

Basın açıklamamız burada sona ermiştir. atılımınız nedeniyle teşekkür eder, saygılar sunarız.18.03.2019