Eyyüp Ergan; 19 Mayıs 1919’un, esareti kabul etmeyen, zulme boyun eğmeyen bir milletin varoluş mücadelesinin başladığı tarih olduğunu belirterek, yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
 
“19 Mayıs Mustafa Kemal’in önderliğinde tarihin her bölümünde hür ve bağımsız yaşamış Türk Milletinin başlattığı yeniden diriliş mücadelesidir. Türk Milleti’nin istiklal ve istikbali için Bandırma Vapuru 101 yıl önce Samsun’a “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” diyerek çıkan Atatürk’ün etrafında Kuvayı Milliye ruhu ile kenetlenen Anadolu halkının emperyalizme karşı inançla karşı duruşudur ve bağımsızlığı kazanışıdır.
Tarihe mal olmuş, mazlum milletlere örnek teşkil etmiş İstiklal Savaşı’nın ilk adımı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs’ın ruhunu bugün için Türkiye’yi her alanda en öne çıkarmaya çalışmakla yaşatmamız lazımdır.
Onun içindir ki Atatürk; ‘Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin özgür, bağımsız, daima daha kuvvetli, daima daha müreffeh Türkiye idealinin belkemiğidir’ diyerek yol göstermiştir. Çünkü, ekonomik kalkınma da günümüzde bir istiklal mücadelesidir.”
 
Savaşların soğuk bir sürece girdiği günümüzde Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınmasına çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanarak katkı sağlamak için herkesin üzerine düşeni yapması çağrısı yapan Ergan, “Bunu yaparsak Atatürk ve milli mücadele arkadaşlarının, emellerini ve hedeflerini de böylelikle gerçekleştirmiş oluruz” dedi.
 
23 Nisan’ı çocuklara armağan eden Mustafa Kemal’in, 19 Mayıs’ı da ‘Ey Türk Gençliği!” hitabesiyle gençlere verdiğini vurgulayan TTB Başkanı Ergan; “Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşı ve sonrasında, bu vatan ve millet için toprağa düşen aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.