Trabzon’daki taksilerin yaklaşık 46 gündür tarifesiz çalıştığı tespit edildi ve 55 taksi hakkında geçerli tarifeleri olmadığı gerekçesiyle tutanak tutuldu. TESOB Başkanı Metin Kara, “Turizmi geliştirmeye çalıştığımız, en ücra köşelerdeki esnafımıza bile tarife verdiğimiz günümüzde turistlerle en yakın diyalog içindeki meslek gruplarından taksicilerin tarifesiz çalışması kabul edilemez. Bunun sorumluları mutlaka hesap vermelidir” dedi.

“UKOME DİYALOĞU KESTİ, BÖYLE OLDU”

 TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından 18 Temmuz’da taksi ücretlerine zam yapıldığını ancak aradan geçen süre içinde ilgili odalar tarafından kendilerinden herhangi bir tarife talebi olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bugüne kadar süregelen prosedürün işletilmemesinden dolayı hem vatandaşımız hem de taksici esnafımız mağdur olmuştur. Şimdiye kadar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile diyalog halinde tarife çalışmaları yapılıyordu. Fakat bu geleneğin dışına çıkılarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından 20 Temmuz’da onaylanan kararla taksi ücretlerine zam yapılmıştır. Ancak gerek UKOME gerekse ilgili oda tarafından esnaf ve sanatkârlara tarife verecek kurum olan TESOB’a herhangi bir yazı gönderilmemiştir. Taksi ücretlerine zam yapıldıktan tam 40 gün sonra 27 Ağustos’ta tarafımıza UKOME’den bilgilendirme yazısı gönderilmiş ancak ilgili odalar yine tarife talebinde bulunmamıştır. Vatandaşlardan gelen şikâyetlerin artması üzerine TESOB denetim ekipleri 3 Eylül tarihinde taksilere yönelik tarife denetimi yapmış ve 55 taksi hakkında tarifeleri olmadığı için tutanak tutmuştur. Denetimlerin başlaması üzerine ilgili oda tarafından 4 Eylül’de birliğimize yazılan yazıyla tarife istenmiştir. Biz bu denetimleri yapmasaydık belki de taksiler hiç tarife almadan çalışmaya devam edecekti” dedi.

“TAKSİLERİN 40 GÜNDÜR TARİFESİZ ÇALIŞMASININ AÇIKLAMASINI BİRİLERİ YAPMALI”

TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon’da taksilerin 46 gündür geçerli tarife olmadan çalıştığını vurgulayarak, “Bu durumun sorumluları hesap vermelidir. Bugüne kadar UKOME birliğimizin görüşünü alarak tarife çalışması yapıyordu. UKOME’nin bu uygulamasından neden vazgeçtiğini, TESOB ile diyalogun neden kesildiğini de birileri açıklamalıdır. Kaldı ki alınan zam kararının tüm ildeki taksiler için geçerli olduğu belirtilmiştir. Böyle bir uygulamanın örneği bugüne kadar görülmemiştir. İlçelerdeki taksilerle şehir merkezindeki taksileri bir tutmak mümkün değildir. Her ilçe için kilometreler ve diğer koşullar göz önünde bulundurularak ayrı tarife çalışması yapılmalıdır. Fiili bu durumdan haberi olmadığına inandığımız Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’nun gelecekteki bu tür olayları istişare yoluyla çözeceğine inancımız tamdır” diye konuştu.

“İSTİŞARESİZ YAPILAN FİYAT ARTIŞLARINDA DENGESİZLİKLER VAR”

TESOB Başkanı Metin Kara, mevcut tarifede 5 TL olan açılış ücretinin 6,50 TL’ye yükseltildiğini belirterek, “1 saatlik bekleme ücreti 20 liradan 56,40 liraya yükseltilmiştir. Bu neredeyse yüzde 200’lük artışa denk gelmektedir. Bu tür hassas konuların istişareyle çözülmesi gerekir. TESOB’un yok sayılmasını asla kabul edemeyiz” dedi.

“BU DURUM TURİZM ADINA KABUL EDİLEMEZ”

Başkan Metin Kara, turizmde önemli aşama kaydeden Trabzon’da tarifesiz esnaf ve sanatkâr olmaması için yaptıkları çalışmaları da hatırlatarak, “Turistlerle en fazla diyaloga giren meslek gruplarından biri olan taksicilerin içine düşürüldüğü bu durumu Trabzon’un turizmde ilerlemesini isteyen kimsenin kabul edeceğini sanmıyorum. Hem vatandaşımız hem taksici esnafımız mağdur edilmiştir. Turizmi geliştirmeye çalıştığımız, en ücra köşelerdeki esnafımıza bile tarife verdiğimiz günümüzde turistlerle en yakın diyalog içindeki meslek gruplarından taksicilerin tarifesiz çalışması kabul edilemez. Bunun sorumluları mutlaka hesap vermelidir” ifadesini kullandı.