Otizmli bireylerin eğitim gördüğü merkezin bakım ve onarım çalışmalarının, Trabzon Büyükşehir Belediyesince yaptırıldığını bildiren Başkan Zorluoğlu, “Bugün güzel bir eylül günü ve bu güzel günde çok özel bir vesile ile burada sizlerle beraber olmaktan çok büyük memnuniyet duyduğumu ve duygularımın da çok yoğunlaştığını ifade etmek isterim. Belediye başkan vekilimiz Atilla Ataman bana, ‘Size bir sürprizimiz var başkanım’ dedi ve buranın yapıldığını öğrendim. O sürpriz şimdi gerçeğe dönüştü. Burada belediyemizin katkılarıyla çok çeşitli inşaat, mekanik, elektronik ve tefrişat gibi çalışmalarımız oldu. En başta emeği geçen başkan vekillerim Atilla Ataman’a ve Mehmet Karaoğlu’na, Genel Sekreter Yardımcımız Mehmet Yanık’a, Fen İşleri Dairesi Başkanımız Murat Öztürk’e ve emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Trabzon’un, bir kadın milletvekiline sahip olmanın avantajlarını yaşadığını vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Bu konular hanımefendiler tarafından daha dikkatle takip ediliyor. Sayın vekilimiz Bahar Ayvazoğlu, gerek otizmli çocuklarımız gerek diğer engelli/dezavantajlı grupların meselelerini hem Trabzon’da bizlerle, hem Ankara’da kendi muhataplarıyla çok yakından takip ediyor. Buranın bugün bu noktaya gelmesinde emeği çoktur. Kendisine de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


“35 BİN OTİZMLİ VAR”


Türkiye’de 35 binin üzerinde otizmli olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 “Bunlardan sadece 15 ile 20 bin arasındakilerin Milli Eğitim Bakanlığının sağladığı eğitim olanaklarından faydalandığını da kısa bir araştırma ile tespit ettim. Oysa otizm meselesi çok erken yaşlarda teşhis edilmesi gereken ve teşhis edilir edilmez de çok özel eğitimlerle kişiye özel eğitimlerle üzerine gidilmesi gereken bir konudur. Dünyada da Türkiye’de de erken tanı, akabinde doğru eğitimlerle çocuklarımızın çok daha ileri noktalara geldiğini belgeleriyle, bilgileriyle biliyoruz. Türkiye’de de özellikle 2000’li yılların başından itibaren genel olarak engellilere ve dezavantajlı gruplara yönelik hakikaten çok önemli adımlar atıldı. Bunları bir taraftan tespit edip hakkını teslim etmemiz lazım. Sadece otizmli çocuklarımıza değil, bütün engellilere yönelik ekonomik anlamda, sosyal anlamda, kültürel anlamda birçok gelişmenin yaşandığını mevzuat eksikliklerinin büyük oranda giderildiğini memnuniyetle ifade ediyoruz. Ama hala yapmamız gereken çok önemli işler var. Bu manada bizlerinde elini taşın altına koyması gerekiyor. Biz de büyükşehir belediyesi olarak tüm engelli vatandaşlarımıza, gençlerimize, kardeşlerimize yönelik desteklerimizi artırarak devam edeceğiz. Bugün burada bir anlamda başlangıç yapmış oluyoruz. Şu ana kadar burada yaptıklarımız var ama daha yapılacak işler de var. Burada eksik kalan işleri de arkadaşlarımızla görüşerek süratle tamamlayacağız. Madem elimiz değdi bütünüyle çocuklarımız için burayı çok daha uygun hale getirelim”


ENGELSİZ YAŞAM AKADEMİSİ


Hedeflerinin Trabzon’a engelsiz yaşam akademisi kazandırmak istediklerini açıklayan Başkan Zorluoğlu, “Bunun çalışmalarını başlattık. İnşallah çok kısa zamanda projesi de tamamlanacak. Ve hep beraber engelsiz yaşam akademisinin temelini atacağız. Bunu ben de sabırsızlıkla bekliyorum. Yine kadınlarımıza özel ‘Kadın Yaşam Merkezi’mizi de oluşturarak siz değerli Trabzonlu hemşerilerimizin hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı. 


Açılışta konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazolu ise, “Bugün burada özel çocuklarımız için bir aradayız. Büyükşehir belediye başkanımıza ve onun nezdinde bu okulun açılışında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Çünkü beden Allah’ın bize verdiği bir emanettir. Kusurlu ve ayıplı beden olmaz. Ben otizmli yavrularımızın ailelerini her zaman özel bulmuşumdur. Öncelikle onları yetiştiren, bir ömür boyu onlara ömürlerini adayan anne babalarına teşekkür ediyorum” dedi.


Trabzon Otizm Derneği Başkanı Muradiye Dilek de merkezin sorunlarıyla ilgili olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunduklarını, belediyedeki karşılama ve ilginin sonucunda mutlu ayrıldıklarını söyledi. Dilek, merkezin bugünkü duruma getirilmesindeki katkılarından dolayı Başkan Zorluoğlu’na, Başkan Vekili Atilla Ataman ve Fen İşleri Dairesi Başkanı Murat Öztürk’e teşekkür etti.


Gazipaşa Özel Eğitim Uygulama Merkezi dönem açılışına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, belediye başkan Vekilleri Atilla Ataman ve Mehmet Karaoğlu ile Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yanık, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç, otizmli öğrenciler ve aileleri katıldı.