Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 7 .oturumu Başkan Murat Zorluoğlu Başkanlığında devam etti .


Trabzon’da tartışma yaratan sahil yoluna yapılacak 3 Tünel Projesine yapılan itirazlar, Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç ve Meclis üyelerinin itirazlarına rağmen reddedildi. Mecliste uzun süre üzerinde tartışılan 3. Tünel Projesinin,  Başkan Ahmet Metin Genç'in de karşı çıkmasına rağmen İmar Planına işlenmesine karar verildi. Başkan Murat Zorluoğlu ise tünel projesine destek verdi. 


Trabzon'da tartışma yaratan Çömlekçi Mahallesinden girerek, Kemerkaya Mahallesinden çıkacak Tünel Projesi bugün yeniden Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine geldi. 
Ortahisar İlçesi 2. Etap Merkez Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planını onaylayan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin kararına yapılan itirazlarda gündeme gelen Trabzon Sahilinde ki 3. Tünel Projesi, mecliste tartışmalara neden oldu. 
Konuyla ilgili ilk olarak görüşlerini belirten Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Ben Ortahisar Belediye Başkanı sıfatımla, bu şehre gelecek olan bütün yatırımları, bu şehrin evladı olarak büyük bir heyecanla karşılarım. Önemli bir yatırım şehrimiz adına. Şehrin trafik sorununa, çözüm olması bakımından Karayolları Genel Müdürlüğünce düşünülmüş projedir. Bu proje daha önceki dönemde, bu şekliyle olmamakla beraber yeniden gündemimize gelmişti. Kanuni Anadolu Lisemizin altında geçerek aynı amaca mutaıf olarak düşünülmüştü. 

"KAÇ BİNA YIKILACAK?"
Buna bir yatırım olarak, proje olarak itirazımız asla mümkün olmamakla beraber şehircilik adına ciddi kaygılarımız ve itirazlarımız var. 
Estetik açısından mutlak suretle bir belediyeci olarak, bir kent sakini olarak bile bir estetik açıdan değerlendirme yapılmadığı kanaatiyle itirazlarımızı sunmuştuk. Bu itirazlarımızın değerlendirilmesi noktasında komisyonumuzun yeniden gündeme getirmesi hasebiyle, size de sormak isterim. Burada Kemerkaya Mahallemiz ne oranda etkilenecek. Kaç metreden tünele girilecek? Bunların net olarak ortaya koyulması lazım. 
Komisyonumuz ara dönemde çalışma yaptı mı? Kaç bina yıkılacak. Net olarak kaç metre gittikten sonra tünele gireceğiz. 
Çünkü bir mahallemizin çok çok olumsuz etkilendiğini düşünerek itiraz ediyoruz. 

ALTERNATİF PROJELER... 
Bunun alternatif önerisini, sizin hazır bulunduğunuz toplantıda sunmuştum. Çukurçayır'da güzergahımızın, Değirmendere Vadisinden doğrudan Bostancı ile birleşerek şehrimizin iki ana aksının kavuşmasıyla alternatifleri sunmuştum. 
Bir taraftan bu alternatifler değerlendiriliyor. 
Ciddi manada itirazımızı sunmuştuk, aynı gerekçelerle hassasiyetle arkasındayız" dedi. 
"HANGİ BİNALARIN YIKILACAĞI ANCAK..." 
İmar ve Bayındırlık Komisyonundan Hüsnü Akkan ise, "Bu plan onaylanıp, yürürlüğe girdekten sonra, proje Karayolları tarafından hazırlanıp meclisimez gönderilecek kamulaştırma planı meclisimizce onaylandıktan sonra binaların tespiti yapılacak. Bu planla hangi binaların yıkılacağını söylememiz söz konusu değil. Kamulaştırma planı onaylanırsa hangi binaların yıkılacağını söyleyebiliriz" dedi.
"İTİRAZIMIZIN KABULU DOĞRULTUSUNDA KARAR VERMELERİNİ İSTİYORUZ"
Ortahisar Belediye Başkanı Genç ise altarnetif projeler değerlendirilebileceğini ifade ederek, "23 - 26 metre olan tünelde alternatif değerlendirmeler yapılabilir. Meclisimizin itirazımızın kabulu doğrultusunda karar vermelerini istiyoruz" diye konuştu.  
"NEDEN DAYATMA YAPILIYOR"
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, "Sonuçta Ortahisar'ı ilgilendiren konu. Her zaman şunu diyoruz. Tamam yatırıma karşı gelmeyelim. Hemen altta İtfaiye Kavşağı var. Ben bu yapılırken itiraz etmiştim. İnsanların hoşuna gitmedi. Siz ilk gelmiştiniz, Boztepe'nin bağrına hançer sokuldu. O proje oradan değildi. Manastırın altından geçiyordu. Projede bir takım tadilatlar oldu, hatta hatta şimdi ki Karayolları Genel Müdürü, o zaman ki bölge müdürü Bayramçavuş, geldi bu projenin tadil edilmemiş halini anlattı. 
Ortahisar Belediye Meclisi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları karşı çıkıyor. Neden asrır ediyoruz. Bu yol yapılsın, Değirmendere'den, Deliklitaş'tan yapılan tüneller yapılsın. Buraya geldiğinde başka bir güzergah, başka alternatif.. Neden dayatma yapılıyor" dedi.

ÇEBİ: OLUMLU GÖRÜŞ BELİRTTİ
Meclis Üyesi Hasan Çebi, ise projeye olumlu baktığını ifade etti. 
ÇAKIROĞLU= 2 - 3 AYDIR UYGULAMA YAPILIYOR
İYİ Partili Meclisi Üyesi Davut Çakıroğlu ise, "Bütün mesele Çömlekçi'den tıkanan trafiğin akışkanlığının sağlanması... bu güzergah üzerinde 2 - 3 aydır bir uygulama yapılıyor. Çömlekçi kavşağı 5 tane plastik dubayla kapatılıyor bu akışkanlık sağlanabiliyor. Burada asıl üzerinde durulması gereken, sadece Karayolları değil, Belediye olur, bütün hepsinin bir bütün halinde bakması lazım. 
Yatırım adasına limanın gitmesi, Limanın yerine Kravaziyör Limanın yapılması, Çömlekçi Kentsel Dönüşümü hepsinin üzerine konuşulması gerekiyor. Karayoların kendi düşüncesiyle yol akışkanlığını sağlayabilme adına koyduğu projeyi konuşuyoruz. 
İmarla ilgili konuşurken, hep kentin slüeti hesap alınıyor. Ama biz bu yolları artık gök yüzünden uçan viyadükler haline getiriyoruz" dedi. 
İYİ Parti Grup Başkanvekili Aslan Güner, "Ben sadece size şunu sormak istiyorum. İlk günden beri halka rağmen hiç bir projenin içinde olmayacağını söylediniz. Bunu da şu ana kadar tuttuğunuzu gözlemledim. Bu projede halka rağmen içinde olmuyor musunuz?" diye sordu. 

KURUKIZ: MHP GRUBU DESTEK VERİYOR.. 
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, "Bizde Trabzon'da yaşıyoruz sık sık bu şehre girip çıkıyoruz. Trabzon'da ki tarfik sorununu bilmeyeniniz yok. Trabzon'un trafik yoğunluğunu çözecek olan proje olarak görüyorum. Sahil geçişi her ne kadar kısmende olsa, ilimizde trafik sorununu çözmeye çalışıyor Trabzon'umuzda mevcut dokusuna uygun olarak bakıldığında Karayollarının önemli, büyükşehirin önemli projesi olduğunu düşünüyorum. Bizde kendi grubumuzla, il başkanımızla, aldığımız bilgiler hususunda bu projeye evet denilebilecek huzurla oy kullanabileceğimiz proje olarak gördük. Trabzon'umuz için hayırlı proje olduğunu düşünüyor ve evet vereceğimizi ifade ediyoruz" dedi. 

YAYLALI: REHABİLİTE EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
AK Partili Melcis Üyesi Mustafa Yaylalı ise, "Yol yapmak amaç değildir, araçtır. Medeniyet götürmek için, bizim medeniyetimizi gittiğimiz yerlerde inşa ettirmek için yolu yapmışız. Bizim yaptığımız yolların hiç bir şekilde başkaca medeniyetleri ve bizim inşa ettiğimiz medeniyetlerin eserlerinin yıkılmasına izin vermemişiz. Bundan sonra da öyle olmalı. Bu tünelin alternatifleri vardır. Rehabilite edilmesi mümkün değildir. Bu yol içinde. Burada şehrin tam göbeğinde metreler dahi önemlidir. Bu yolda yarmalar oluşuyor. 5 - 6 metrelik yarmalar bile şehrin merkezinde çok önemlidir. Planlarımızda ileride düşündüğümüz ticari aks ve kültürel aksların bulunudğu yerde yaya ulaşımını ciddi sorunlar getirecektir. Alternatifi varsa plana işlemenin gerekli olduğunu düşünmüyorum" dedi. 

ATAMAN: DEMİREL İHRAÇ EDİLMİŞTİ
Meclis Grup Başkan Vekili Atilla Ataman ise, "Bu projeye hiç kimse karşı değil. 1973 senesinde Boğaziçi Köprüsünü yaptığı için Demirel'i inşaat mühendisleri odasından ihraç ettiler. Ahmet Metin Genç beyin endişelerine katılarak söylüyorum. Bu proje lazım. Ama tünelin giriş ve çıkış yerlerinin mutlaka değerlendirilmesi lazım geldiğini düşünüyorum. Burada ki Değirmendere'de ki kavşak Liman Kavşağında ki ölçülecek yoğunluktan bahsedilmiyor. Liman Kavşağı kapatıldıktan sonra bile oluşacak yoğunluğu çekecek bir tek tünel var. Arkadaşlarımızın giriş ve çıkışlarda oluşturacağı görüntü kirliliğini, diğer değerlendirmeleri göz önünde bulundurmak kaydıyla, bu işin en uygun şekilde ne tür projeyle tünelli, tünelsiz tarafınızca değerlendirilerek İmar Planına işlenmesinin uygun olacağını düşünüyorum" dedi. 

NADİR: AK PARTİ GRUBU OLARAK DESTEK VERİYORUZ
banner1845
AK Parti Grup Başkanvekili Erhan Nadir ise,  "Çömlekçi'de ki kavşağın kapatılması bile akışı etkilemiyor. Geçişte ciddi problemler yaşıyoruz. Bu projenin kesinlikle bu şehre önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Aslan bey bir konudan bahsetti. Ben ona da bir soru sormak istiyorum. "Halka rağmen bu projeyi uygulayacaksınız" diye sizlere sordu. Bu projeyle ilgili çalışma mı yaptılar? Kamuoyu araştırması yaptılarda mı üzerinde soru soruyor.
Biz halka rağmen hiç bir zaman uygulama içine girmedik!. Biz AK Parti iktidarı olarak gücümüzü her zaman halktan almışız. Şehrimize büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu projeyi AK Parti Grubu olarak desteklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi. 

GÜNER: BEN SORUYU SİZE SORMUŞTUM, ERHAN BEYE DEĞİL
Aslan Güner'de, "Halkın içinde dolaşan biri olarak bunu söylüyorum. İkincisi ben soruyu size sormuştum. Erhan beye değil.." dedi. 

ÇARŞIBAŞI BELEDİYE BAŞKANI: MODERNİZASYONUN YANINDAYIZ
Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, "Günümüzün konusu yol. Trabzon'da Akçaabat, merkez olsun sorunlarımız var. Karayollarının yaptığı çalışmalar önemli. Şu haliyle biz bu modernizasyonun yanındayız" diye konuştu. 
Meclis üyelerinin ardından konuyla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu konuştu. Zorluoğlu, "Trabzon'umuzun önemli sorunlarından bir tanesi trafik ve ulaşım sorunu. Bizim yaptığımız tüm anketlerde trafik ve ulaşım meselesi ilk 3 sorun içinde halkımız tarafından ifade edilmekte. 
Büyükşehir belediyesi olarak halkımızın sorunlarını çözme iddiasında kurum olarak en önemli sorun olarak görülen alanlara müdahale etmeyi özen gösteriyoruz. Bunların başında ulaşım geliyor. 
Göreve başladığımız günden itibaren, çok yoğun mesai içinde çalıştığımızı sizler biliyorsunuz. Bu manada Ulaştırma Bakanlığı tarafından şehrimizde önemli yatırımlar yapılıyor. 
Şehrimize son yıllarda çok ciddi bir yerli ve yabancı turist akını var. Biz büyükşehir olarak bu akının devam etmesini arzuluyoruz.
Şu anda 2 milyona yakın turist ağırlıyoruz. Bu turist sayısının, çeşitlendirilerek daha da artacağını hesapladığımızda yaz aylarında çok yoğun trafik ve ulaşım meselesiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 
Bunlar bize alternatif ulaşım yolları yapmımız gerektiğini gösteriyor. 
Bizim devam eden Kanuni Bulvarımız var. 
Ulaştırma Bakanımızla birlikte Kanuni Bulvarını,  masaya yatırdık, devamında Değirmendere'den karşıya, Viyadükle geçilerek Yomra'ya kadar ve uzatılmasını konuştuk. 
Konuştuğumuz konunun esas bütünleyicisi Değirmendere'de ki yolun sahile bağlanması. Bunlar bir birine bağlnatılı iki tane iştir. O çalışma devam ediyor. 
Bir kere, bu şu anda konuştuğumuz konu meclisimizden kabul görerek geçmiş konudur. İlk kez konuşmuyoruz. Büyükşehir Belediyesi kabul etmiştir, 
Bu projenin elbete ki estetik kaygıları ve şehircilik ilkeleri bende önemsiyorum. Bu projenin Trabzon'un ulaşımına önemli katkı yapacağına inanıyorum. Neden inanıyorum. Sadece Çömlekçi'de ki tünel trafiğini çözecek iş olarak bakamayız. 
Şimdi bizim Sahil yolumuz, Akyazı'dan çıktıktan sonra kesintisiz yol olarak şehrin doğusundan devam edip gitmeli. Halbuki beli bir yere kadar geliyor, Moloz ve Çömlekçi bölgesinde tek yola düşüyor. İç yol ile sahil yolu birleşiyor. O bölgede Çömleçi'nin az daha doğusundan başlayarak tünelin çıkışına kadar bir tek yolumuz var. O bölgede meydana gelen her türlü olağanüstü durumda, bizim orada trafiği açmamızın imkanı yok. 
Bu proje Akyazı'dan, Değirmendere'ye kadar kesintisiz sahil yolu sağlıyor. Benim için daha kıymetli olan kesintisiz iç yol.. 
Bu iç yol Büyükşehir Belediyesinin yol ağında olarak her türlü toplu ulaşım sistemini kurabileceğimiz aks olarak hizmet verecek. 
Ulaşım Mastır Planının yarın ihalesini yapıyoruz. Hafif Raylı Sisteme çözüm getirirse, biz söz verdiğimiz gibi bu şehre kazandırmak istiyoruz. Bu yol her türlü toplu ulaşım sistemini kurabileceğimiz bir alternatif olacak. 
Bu Güney Çevre Yolunun alternatifi değil. Bakanımıza bunan ehemmiyetini ifade ettik. 
Kent estetiği ve şehircilik ilkeleri anlamında bu projenin çok dikkatli şekilde incelenmesi gerekir. Biz şu anda projeyi incelemiyoruz. İmar planına işlenmesi aşamasındayız. Elbette kent estetiği, bütün imar uygulamalarında her zaman dikkate alması gereken çok önemli bir konudur. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin estetiğini bozmamaya gayret eden anlayışla çalışıyoruz. 
Bu yol tamamen hemzemin olarak tünele giriyor. Yükseklik, viyadük benzeri yapılanma olmuyor. Orada oluşacak yarmalar, yükseklikler hesaba katılmalı.
PROJENİN FAYDASI VE MALİYETİNE BAKTIM
Ben bu projenin girişi ve çıkışıyla ilgilenmedim. Faydası ve maliyetine baktım. Büyükşehir Belediyesinni bütçesinden para çıkmadan yapılacak. Karayolları Genel Müdürlüğüne, Ulaştırma Bakanlığımızla bu projeyi konuşuyoruz. Bu projenin Trabzon için elzem projesi olduğunu konuşuyoruz. Bu çalışma bana seçim kampanyasında anlatıldı. Yeni bir şey değil. 
Denizden geçmeyelim, eyvallah bende dolguyu sevmiyorum. 
Güney Çevre Yolu çok daha uzun vadeli. 
Kanuni Bulvarı bu meseleyi çözmüyor. Bizim bir şekilde şehrin merkezindeki bu tıkanmayı ve bir birine alternatif iki yolu oluşturmamız gerekyior. 
Bu proje tekrar değerlendirilebilir. Zaten bu proje İmar Planına işlendi diye yarın başlayacak proje değil. 
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI, ALTERNATİFLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Önce Değirmendere bitecek. Kanuni Bulvarını göreeceğiz. 
Ulaşım Master Planı yapıyoruz. Çömlekçi ile ilgili nasıl çözüm getirelecek göreceğiz. 
Geçtiğimzi hafta Ulaştırma Bakanımızla yaptığımız toplantıda, alternatif olarak çalışıyoruz. Bu projeyle ilgil gerek öncesinde, sonrasında başka çözümler olabilir mi, nereden girer nereden çıkar, şehre otpimum olarak nasıl sağlanır diye çalıştırıyoruz dedi. 
Bu proje İmar Planına işlenmekle yarın yatırıma dönüşmeyecek. Bu proje tekrar değerlendirilecek. Ortahisar Belediyesi de katılacak. Estetik anlamında projeyi, giriş ve çıkış yerleri itibariyle tekrar revize etmek durumundayız" dedi. 

AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİ İTİRAZLARIN KABULU ÜSTEDİ
Maddeye yapılan itirazlar, Trabzon Büyükşer Belediye Meclisinde oy çokluğu ile reddedildi. İtirazın kabul edilerek, tünel projesinin İmar Planına işlenmesini istemeyen isimler arasında AK Parti Ortahisar Belediye Meclis Üyelerinden isimlerde yer aldı. AK Parti Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mustafa Yaylalı ve Şaban Bülbül, meclisteki muhalefet partilerinin temsilcileri ile birlikte itirazların kabulu yönünde oy kullandığı görüldü.