"Büyük kurtuluş mücadelemizin zaferle sonuçlanıp Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılmasından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Sonbahar Gezisi' adıyla 1924 yılında yaptığı yurt gezisindeki en önemli duraklardan biri Trabzon olmuş, şehrimiz 95 yıl önce bugün Gazi’nin teşrifleriyle onurlanmıştır.

15 Eylül 1924 tarihinde şehre ilk kez ayak basan Mustafa Kemal Atatürk tüm Trabzonlular tarafından büyük bir coşku ve sevgiyle karşılanmış, buna mukabil olarak kendisi de: ‘Hemen bütün Trabzon halkını yekpare bir samimiyet kitlesi halinde gördüm. Kadınların, çocukların, ihtiyarların gözlerinde yaş gördüm. Bu ne yüksek bir duygu, bu ne şefkat, bu ne yüksek asalettir sözleriyle Trabzon halkına teşekkürlerini sunmuştur.

'Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım ’övgüsüne mazhar olan Trabzon, buradan aldığı güçle daha çok üretmeye ve çalışmaya devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

                                                                                                                İsmail USTAOĞLU

                                                                                                                     Trabzon Valisi