Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, yerel medyanın gelir kaynaklarına önemli darbe vurulduğunu kaydederken TBMM’de konuyu Trabzon üzerinden gündeme taşıdı.
Örs, “Değerli milletvekilleri, malumlarınız olduğu üzere, demokrasilerde basın, yasama, yürütme ve yargının yanında vazgeçilmez bir kuvvettir. Bilhassa yerel basın yerel sorunların, talep ve beklentilerin gündeme getirilmesinde hatta ulusal gündeme mal olmasında son derece önemli bir yer tutmaktadır. Yerel basınımız tirajın ötesinde, daha çok ilan ve reklamlarla ayakta durmaktadır. Bu kanunun 15'inci maddesi yerel basınımızın gelir kaynaklarına önemli bir darbe vurmaktadır. Maddeyle ilan yoluyla yapılan tebligatların belli bir rakamı aşması durumunda idarenin internet sitesi aracılığıyla da yapması düzenlenmektedir.


 
"Yerel basın" deyip geçmemek lazım. Örneğin, benim şehrim olan Trabzon'da 5 tanesi günlük, 10 tanesi aylık ve haftalık olmak üzere 15 tane yerel gazete yayın yapmaktadır. Bu gazeteler zaten zor şartlarda yayın hayatlarını sürdürmektedir. Bu gazetelerin çalışanları var, bu gazetelerin maliyetleri var, sabit giderleri var. Bugün itibarıyla ülke genelinde yayın yapan yerel gazetelerin sayısı 925'tir. Bu rakam geçen yıl 1.084 idi yani bir yılda 159 yerel gazetemiz kapanmıştır. Bu düzenlemeyle gelirlerinin bir bölümünü daha kaybedecek olan yerel basınımız daha da kan kaybedecektir. Bu teklifin gerekçesine göre tebligata konu olan ilanlar daha önce yerel ve ulusal basın yoluyla yapılıyorken bundan böyle artık kurumun kendi resmî internet sitesinde yayınlanarak hem teknolojik imkânlardan yararlanacak hem de tasarruf yapılacaktır deniliyor. Biz teknolojinin kullanılmasına da tasarrufa da karşı değiliz. Bize göre bu ülkede tasarruf en yukarıdan başlamalı, devlet ve hükûmet tasarrufta öncü ve örnek olmalıdır.
Araç saltanatı, uçak saltanatı ve saray saltanatı sürerken Anadolu'daki bir yerel gazetenin yılda alacağı 8-10 bin lirayı tasarruf diye sunmak abesle iştigaldir. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti yerel basın ilanlarını keserek mi tasarruf yapacaktır? Bize göre vergi idaresi ilanlarını hem kendi internet sitesinde yayınlasın hem de yerel ve ulusal basında yayınlatsın. Böylece hem ilan birçok platformda yayınlanmış olsun hem de bilhassa yerel basınımızın önemli bir gelir kaynağı kesilmesin. Yerel basın yaşasın, ulusal basın yaşasın, demokrasi rahat bir nefes alsın diyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.