Trabzon Baro Başkanı Av.Sibel Suiçmez ''Herkes İçin Adalet Adalet İçin Avukat ''

Trabzon Baro Başkanı Av.Sibel Suiçmez ve Baroya bağlı Avukatlar ,5 Nisan Avukatlar Gününde Trabzon Ortahisar 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı Atatürk Büstü önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Eski Baro Başkanı Av.Ali Sürmen,CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun'da katıldı. Açıklama şöyle. 

De

vletin temeli Adalettir. Adaletin gerçekleştiğine olan inancın azaldığı, yok olduğu bir ülkede vatandaşların devlete olan bağlılık ve güven duygusunun azalması  kaçınılmazdır.

Ne yazık ki ülkemizde bugün adaleti sağlamakla görevli olan YARGI SİSTEMİMİZE olan güven ciddi bir şekilde azalmıştır.Azalan bu güven duygusunu arttırmak yargının tüm kurucu unsurlarının ortak sorumluluğundadır.

Adalet ancak kuvvetler ayrılığının olduğu bir yönetim biçiminde ,yasama ve yürümenin yargı tarafından denetlenebildiği,hukukun üstünlüğünün sağlandığı bir ortamda gerçekleşebilir.Hukukun üstünlüğü ;yargının üç kurucu unsuru olan sav, savunma ve karar alma temsilcilerinin bağımsız ve tarafsız olmalarıyla olur.Adaletin gerçekleşmesi için yargılama sistemi içindeki üç kurucu erkin de bağımsız ve tarafsız olması gerekmektedir. Bağımsız, tarafsız ,etkili ve verimli işleyen ,hukukun evrensel ilkelerini temel alan ,insan hak ve özgürlüklerini koruyan bir yargı;demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve Adaletin teminatıdır.Bu nedenle Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını sağlamak, bu güvenceyi halka vermek devletimizin devredemeyeceği bir zorunluluğu ve görevidir. Yürütme; yargıyı kendisine bağlı hale getirmek yerine,tam tersi herkesin güvenebileceği bir kurum haline getirmek yükümlülüğündedir.Yürütmenin yargı üzerinde denetim ve baskı kurmadığı bir ortamda vatandaşın adalet  duygusu hızla yükselecektir.

Ülkemizde Yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek mümkün değildir.Yargının sorunları artmakta,adalete duyulan güven azalmaktadır.Yargıç teminatının sağlanması, yargıyla yürütme arasındaki dengenin yargının tarafsız ve bağımsız olmasına yönelik oluşturulması, adalete erişimin önündeki engellerin kaldırılması,bağımsız savunmayı temsil eden avukatlar ve avukatlık mesleği üzerindeki baskıların azaltılması zorunluluk halini almıştır.

Bu ortamda yargının kurucusu olan ve bağımsız savunmayı temsil eden biz avukatların sorumluluğu daha da artmıştır. Hukukun üstünlüğü  ,evrensel hukuk kuralları ,temel insan hakları ve özgürlükleri mücadelesi veren Avukatlarımızın sorunları bugün dünden daha fazla artarak devam etmektedir.Yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek mümkün değilken,bağımsız savunma görevini yerine getirmeye çalışan meslektaşlarımızın üzerindeki baskılar da artmaktadır.Savunma görevini yaparken avukatlar, kutsal savunma hakkının ihlallerine yol açan  ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.Müvekkillerinin hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için uğraşan avukatlarımız ,kendi hak, hukuk ve özgürlüklerinin kısıtlanmaması için de mücadele etmek zorunda bırakılmaktadırlar.Oysa bağımsız savunma,yani avukatlar olmadan adaletin gerçekleşmesi mümkün değildir.Bu nedenle öncelikli talebimiz meslektaşlarımız ve mesleğimiz üzerindeki baskıların ortadan kaldırılmasıdır.

Adalet ancak kaliteli birAvukatlık hizmetiyle gerçekleşir.Bu nedenle ülkemizde yeni Hukuk Fakültesi açılmamalı,var olanlarındaki eğitim ve öğretimin kalitesi sorgulanmalı ve kalitesi arttırılmalıdır.Avukatlık mesleğine giriş için sınav getirilmeli, staj süresinde mutlaka daha kaliteli bir eğitim sağlanmalıdır.

Bugün avukatların özlük haklarında gerekli iyileştirme yapılmadığı gibi, tam tersi meslek alanlarımız daraltılarak, mesleğin onuruna ve vakarına uygun bir yaşama ve çalışma koşulları da ortadan kaldırılmaktadır. Kısaca meslektaşlarımız; ekonomik, sosyal güvenlik ve gelecek kaygısı gibi birçok sorunla yaşamak durumunda kalmaktadır. Bu nedenle meslek alanlarımızı daraltacak uygulamalar sonlandırılmalı, hak temelli hizmet olan Avukatlık hizmetlerindeki vergiler indirilmelidir.

Ancak alandaki tüm sorunlarımız bizim çok büyük bir onur ve gururla yapmakta olduğumuz Avukatlık mesleğimizi icra etmemize engel olamayacaktır.Avukatlar; her koşulda bağımsız ve hak savunucularıdır.Avukatlar savunma hakkının ve halkın hak arama özgürlüğünün,adil yargılanmanın teminatlarıdır.Avukatlar ırk,dil ,din ayrımı yapmadan ,her zaman ve her koşulda herkesin hakkını ,hukukunu koruyan,hak ihlallerine karşı  korkmadan ,yılmadan onurlu mücadelesini sürdüren ,hukukun üstünlüğünün gerçekleştirilmesi hedef alandır.Biz avukatlar dün olduğu gibi bugün de; adaletin, demokrasinin, halkın hak arama özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün ,adil yargılamanın ,hukuk devletinin talepkarı ve savunucusu olmaya devam edeceğiz.

Demokratik, sosyal ve laik cumhuriyetimize bağlı,  bağımsız savunmaya ve yargıya, hukuk üstünlüğüne, halkın hak arama özgürlüğüne inanan avukatlar ve Trabzon barosu olarak ülkemizde adalet gerçekleşene hukuk devleti ilkeleri yaşama geçirilinceye kadar; hukuk devleti bağımsız yargı, ve bağımsız savunma amacına yönelik eylem ve söylemlerimizi aynı inançla hep birlikte sürdüreceğiz. 

Molierac’ın dediği gibi; “ görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızdaki kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı!”

Herkes için hukuk, herkes için adalet, adalet için avukat diyor, tüm meslektaşlarımızı ve temsil ettiğimiz halkımızı avukatlar günün de saygı ile selamlıyoruz.  05.04.2019