Genel Kurulun açılışında TİSKİ Genel Müdürlüğünün gelecek 5 yıllık planları hakkında bilgi veren Başkan Zorluoğlu, 5 yılda, 2 milyar TL’lik yatırımla Trabzon’un öncelikli içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarını çözüme kavuşturmayı planladıklarını ifade etti. 

SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİNİ BİLİYORUZ 
Trabzon’un 18 ilçesinin tüm mahallelerinin içme suyu ve kanalizasyon hususundaki eksiklerini tespit edip, çözüm yollarını belirlediklerini kaydeden Zorluoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “TİSKİ Genel Müdürlüğümüz 31 Mart’tan sonraki 8 aylık süre içinde, tüm ilçelerimiz ve mahallelerimizde ciddi bir sorun tespiti ve çözüm noktasında da önemli çalışmalar yaptı. Şu anda Trabzon’umuzun 18 ilçesinin tüm mahalleleri ile ilgili içme suyu ve kanalizasyon konusunda mevcut durumumuzu biliyoruz. Sorunları biliyoruz ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de ortaya koyduk. Bu manada önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde finansman konusunda da bize ne lazım olduğunu biliyoruz. Gelecek 5 yılda, 2 milyarlık bir yatırımla Trabzon’umuzun içme suyu ve kanalizasyon alanındaki acil, öncelikli sorunlarını çözmüş olacağız. Hedefimiz budur. Stratejik planımızı da bu anlayışla hazırladık. Bu yılki yatırım programımızın taslağını da bu anlayışla hazırlayıp genel kurulumuzun onayına sunuyoruz.”

TİSKİ Genel Müdürlüğünün gelecek 5 yıl için hedefleri hususunda da Genel Kurul üyeleri ve kamuoyunu bilgilendiren Zorluoğlu, sözlerini özetle şu şekilde tamamladı: “Yeni yapılan içme suyu şebeke hattı uzunluğu başlangıç değerini, 165 km olarak aldık. 5 yıl sonunda 1010 km yeni içme suyu şebeke hattı döşemeyi planlıyoruz. Bu çok iddialı bir hedeftir. İnşallah bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. İşletilen içme suyu arıtma tesisi sayısı şu anda 12’dir. 5 yılda yapacağımız yatırımlarla içme suyu arıtma tesisi sayımızı 22’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Su temini bizim için çok önemli. Trabzon su zengini bir şehir zannedilse de esasen öyle değil. Suyu çok dikkatli kullanmak, biriktirmek zorundayız. Su teminini önümüzdeki 50 yılları hesap ederek sağlamak durumundayız. Şu anda su temini amaçlı göletimiz yok ama inşallah 5 yıl sonunda 14 tane göletimiz olacak. Yine kanalizasyon noktasında, bilhassa arıtma meselesine çok özel önem verdiğimizi, gerek çevreyi gerekse Karadeniz’i kirletmeyecek şekilde gerekli tüm tedbirleri almak için hedef koyduğumuzu da sizlerle paylaşmak istiyorum.” 

TİSKİ Genel Kurulu ilk oturumu, ilgili gündem maddelerinin müzakere edilmesi ile tamamlandı. Genel Kurul, yarın (28 Kasım) gerçekleştirilecek ikinci oturumla tamamlanacak.

Ç