TESOB Başkanı Kara'dan Teşekkür 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com  

Temmuz ayında gerçekleşen darbe girişiminin ardından etkilenen piyasaların yeni toparlanmaya başladığını belirten TESOB Başkanı Kara, “Esnaf ve sanatkârımız zor günleri atlatmaya çalışırken, hükümetimiz de vergi barışıyla kendinden beklenen adımı atmıştı. 31 Ekim’de bitecek olan sürenin 25 Kasım’a kadar uzatılmasını da olumlu buluyoruz. Vergi Barışı ve piyasayı rahatlatıcı adımları için hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi. TAKSİT UYARISI TESOB Başkanı Metin Kara, 6736 sayılı kanunla ilgili açıklanan yeni hükümlere de dikkat çekerek, “Maliye Bakanımız Naci Ağbal da taksit ödemeleri konusunda bir yanlış anlama olmaması konusunda vatandaşlarımızı uyardı. Başvuru süresi uzatıldı ancak taksit ödeme süresi uzatılmadı. Taksitler bir ay sonraya kalmayacak, zamanında ödenecek. Vergi borçlarında ilk taksit Kasım’da, SGK prim borçlarının ilk taksiti ise Aralık ayında ödenecekti. Yani başvuru süresi uzatıldı, ancak ödeme süreleri aynı kalacak. Eğer taksit süreleri de uzatılsaydı vatandaşlarımız Ocak ayında hem vergi, hem de SGK prim borcu taksiti ile karşı karşıya kalacaklardı. İki yükün ödenmesinde sıkıntı olacaktı. Bu nedenle alınan bu kararı da çok olumlu buluyoruz” diye konuştu.

40 MİLYAR LİİRALIK ALACAK YAPILANDIRILDI

Maliye Bakanlığı verilerine göre, 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında 4 milyon 618 bin 120 başvuru yapıldı. 40.5 milyar liralık alacak tutarının yapılandırıldığı uygulamada, şimdiye kadar 1.2 milyar liralık tahsilat gerçekleştirildi.

6736 SAYILI KANUNLA İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALAR

Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor.   Borcunuz gib.gov.tr’den ya da kurumun mobil uygulamasından (GİB) sorgulatabilirsiniz. Bilmediğiniz bir borcunuz olabilir. Buradan kontrol edebilirsiniz. Uygulama, 30 Haziran 2016 ve önceki dönemleri kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar yasa kapsamında yer almayacak. İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek. Vergi dairesine borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu tamamen silinecek. Vatandaş bu borcu ödemekten kurtulacak. Borcunuz hangi kuruma bağlıysa oraya başvuru yapmanız gerekir. Örneğin emlak vergisi borcunuzu varsa ilgili belediyeye başvurmanız gerekir. Borçlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödenebilecek. 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödeme yapılabilecek. Borçların bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilecek. İlk taksit ödemesi Kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit Aralık ayında başlayacak. Borcu olan 6,3 milyon kişi bu kanun hükümlerinden yararlanabilecek. Yapılandırılacak borç miktarının 90 milyar TL olması bekleniyor.