Değerli basın mensupları, Komisyonumuzun saygıdeğer Milletvekilleri,
Komisyonumuzda görevli çok değerli uzman arkadaşlarım;
Bilindiği üzere, 3 Aralık, Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş
Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile ilan edilmiştir. Toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını teşvik etmeyi ve durumlarına dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalığın arttırılması amaçlanmıştır.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini engelli bireyler teşkil etmektedir. Ülkemizde ise bu oran yaklaşık yüzde 12,3’tür. Bu bireyler ve bu durumdan etkilenen aileler birlikte ele alındığında 82 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 40 milyonunu çok yakından ilgilendirmektedir.
Bu engelli bireylerin önemli bir kısmını da Down Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu, Özgül Öğrenme Bozukluğu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Serebral Palsi ve Zihinsel Yetersizlikleri bulunan bireyler oluşturmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi de ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE yönelik farkındalığın artırılması; erken tanı ve tedavisinin sağlanması; bu bireylerin eğitimi; toplumsal yaşama katılımları ve istihdam edilmeleri; ailelerin maddi ve manevi olarak desteklenmesinin sağlanması gibi konuları incelemek ve yürütme organına uygulanabilir çözüm önerileri sunmak amacıyla, Mecliste bulunan tüm partilerin ortak iradesi ile Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasına karar verilmiştir.
Günümüzde yeni doğan canlı bebeklerin yaklaşık 800’de birinde down sendromu görülmektedir. Annenin yaşının artması ile birlikte bu sendromun görülme sıklığı da 50’de bire kadar yükselmektedir.
Uluslararası verilere göre günümüzde doğan her 59 çocuktan birinin otizm riski ile dünyaya geldiği bilinmekte ve Ülkemizde de bu sayının gittikçe artacağı öngörülmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ise dünya genelindeki çocukların %5- 12’sini etkilemekle birlikte, ülkemiz çocuklarını da benzer sıklıkta etkilemektedir.
Özgül Öğrenme Bozukluğu’nun yaygınlığı % 5 - 15 arasında olup erkeklerin bu durumdan etkilenme oranının 3 - 4 kat daha fazla olduğu bilinmektedir.
Zeka Yetersizliğinin ülkemizdeki sıklığı, dünyadaki % 2-3 oranı ile benzerlik göstermektedir.

Halk arasında “Beyin felci’’ olarak bilinen Serebral Palsi’nin görülme oranı dünyada binde 1 – 2 iken, Ülkemizde bu oran binde 4’tür.
Değerli basın mensupları;
Komisyonun çalışma alanına giren tüm gruplar için özellikle 0-3 yaş döneminde ERKEN TANI ve MÜDAHALENİN hayati önemi olduğu malumunuzdur. Nobel Ekonomi Ödülü alan James Heckman’ın ödüle vesile olan 2003 yılındaki çalışması; 0-3 yaş arası özel gereksinimli bireylere yapılan 1 dolarlık yatırımın, ilerde bu bireyler için yapılacak 8 dolarlık harcamadan tasarruf edileceğini göstermektedir.
Komisyonun çalışma kapsamına giren gruplar için ERKEN, YOĞUN ve NİTELİKLİ EĞİTİMİN vazgeçilmez olduğu Komisyon çalışmalarında pek çok kez vurgulanmıştır. Bu bağlamda Devletimizin eğitim, sağlık, istihdam, bakım, sosyal hizmetler vb. alanlarda birçok çalışma yürüttüğü görülmüştür.
Bu kapsamda, Komisyonun kurulduğu tarih olan 14 Mayıs 2019 gününden bugüne kadar, 20 Komisyon toplantısı gerçekleştirilmiş, bu toplantılarda konunun bütün paydaşları dinlenmiştir. Bu çerçevede Milli Eğitim; Sağlık; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Yetkilileri, Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları, Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları (Vakıflar, Dernekler), Özel Gereksinimli Bireyler ile Aileleri; Komisyon toplantılarımıza davet edilerek; deneyim, görüş, talep ve önerileri alınmıştır.
Komisyonumuz ayrıca kurulduğu tarihten bugüne kadar 8 ilde ‘Yerinde inceleme çalışması’ gerçekleştirmiştir. Komisyonumuz; Ankara, Kırşehir, Konya, Kocaeli, İstanbul, Aksaray, Kayseri ve Trabzon illerine giderek araştırma sahasına giren konularda yerinde inceleme ziyaretleri gerçekleştirmiş, bu kapsamda; Sayın Valilerimiz ve Belediye Başkanlarımız ile görüşülmüş; istişare toplantıları organize edilerek Kaymakamlarımızı, İlçe Belediye Başkanlarımızı, Bakanlıkların il müdürlüklerini, yerel sivil toplum kuruluşlarını, özel gereksinimli bireyler ve ailelerini, ziyaret edilen illerde bulunan üniversitelerin öğretim görevlilerini dinlemiş ve ayrıca illerdeki bakım, eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini yerinde görmüştür.
Komisyonumuz ayrıca komisyon faaliyetleri devam ederken elde ettiği bulguları doğrudan Sayın Bakanlarımızla ve YÖK Başkanımız ile paylaşmak amacıyla çeşitli ziyaretlerde bulunmuştur. Bu kapsamda;
- Milli Eğitim Bakanımız Sn. Prof. Dr. Ziya SELÇUK’u,
- Sağlık Bakanımız Sn. Dr. Fahrettin KOCA’yı,
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt SELÇUK’u
- Gençlik ve Spor Bakanımız Sn. Dr. Mehmet Muharrem KASAPOĞLU’nu

- Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mehmet Ali Yekta SARAÇ’ı
makamlarında ziyaret ederek Komisyonumuzda elde edilen görüş ve öneriler paylaşılmış ve kendilerinin konuya ilişkin değerli fikirlerinden istifade edilmiştir.
Sayın Bakanlarımızın ve YÖK Başkanımızın görüş ve önerilerimize gösterdikleri hassasiyet ve uygulama odaklı yaklaşımları nedeniyle özellikle teşekkür ediyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığımızın öncelikli politikasının özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin olağan gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı eğitim kurumlarında KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME yoluyla eğitime erişimlerinin sağlanması olduğunu biliyoruz. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğinin geliştirilmesi ve alanda yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla ‘KOLAYLAŞTIRICI KİŞİNİN’ sınıf içinde yer almasına yönelik mevzuat çalışmasının Bakanlığımız tarafından başlatıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Dünyada da olumlu sonuçları olan söz konusu çalışmanın önemli bir gelişme olduğunu düşünüyor ve bu uygulamanın bir an önce hayata geçirilmesini arzuluyoruz.
Komisyonumuz, yapılan çalışmalar neticesinde yaşanan sorun alanlarını ve çözüm önerilerini içeren Araştırma Komisyonu Raporunu da tamamlayarak en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşmayı düşünmektedir.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün ülkemizdeki ve dünyadaki engelliler için tüm alanlarda sunulan hizmetlerin ERİŞİLEBİLİR ve SÜRDÜRÜLEBİLİR olmasını diliyor, sizlere saygılarımızı sunuyoruz.