Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca son 24 saatte vaka sayısının 3 bin 892, vefat sayısının 76 olduğunu, toplam vefat sayısının 725 olduğunu açıkladı.



İşte Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;


Salgında yeni aşamaya geçtik.


Yurt dışı gidiş gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir. 31 büyükşehrimizin bazı zorunlu haller dışında sınırlandırıldı.  20 yaş altı ile 60 yaş üstünün evde kalması konusunda kesin talebimiz var. Tedbirleri noktasal olarak uyguluyoruz. İzolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmeliyiz. Kısıtlamalara uyulması gelecek günlerin kaderini etkileyecektir.


Güç birliği içinde olmamız gerekiyor.


Tam bir dayanışma içinde olma tedbirli olma zamanıdır. Mücadeleye yapılacak her katkı insan içindir. Hepimizin çabası herhangi birimiz içindir. Ortak payda inanın sağlığıdır.


Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmaya gittik bunu ilk sonucu Bilim Kurulu’nun oluşturulmasıdır. Bilimsel temelli mücadele yönetmemizde mücadele verdi rehberlik etti. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olmak için ihtiyaçlar ortaya çıktı. Toplum Bilimleri Kurlu adını verdiğimiz yeni bir kurum oluşturduk. Bu uygulama salgınla mücadelede bir ilktir. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan Toplum Bilim Kurulu’nun hayırlı olmasını diliyorum. 


Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır.  Bugün risk gurubu tanımının kapsamı genişlemiştir 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır. Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz. Hastalığı seyrinde akciğer tutulumu solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardandır. BU hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık. 


Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Çalışmalar devam ediyor.


Bakanlık olarak plazma çalışmalarına öncülük ediyoruz. Araştırma aşamasındaki bu sürecin kesin sonuç olarak sunulması yanıltıcı olabilir.


Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir. Dijital yöntem ile hastalarımızı tedavi edeceğiz.


Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız.


Temastan kaçının sosyal mesafeyi koruyun.

Son 24 saatte vaka sayısının 3 bin 892, vefat sayısının 76 olduğunu, toplam vefat sayısının 725. Toplam test sayısının 228 bin 868, vaka sayısının ise 34 bin 109, taburcu edilen toplam kişi sayısının 1582 

İstanbul, Ankara İzmir, Sakarya, Zonguldak ve  Kocaeli’ndeki dağılımları gösteren tablo Özellikle illerimizde bu verilerle bölgesel karantina uygulamaları daha kolay oluyor.

Cinsiyet dağılımını gösteren tabloda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha çok görülüyor.

Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi'nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar.