RUS SAVAŞ UÇAĞININ DÜŞMESİNDEN SONRA ANERİKA BAŞKANI OBAMA'NIN AÇIKLAMASI 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin Washington’da düzenledikleri ortak basın toplantısında, düşürülen Rus uçağıyla ilgili bir soru üzerine Obama “Türkiye’nin de kendi topraklarını ve hava sahasını savunma hakkı var” dedi. Obama, önümüzdeki günlerde Erdoğan’la görüşmeyi beklediğini söyledi. Hollande da, düşürülen uçakla ilgili olarak “Çok ciddi bir olay, üzüntü duyuyoruz elbette” diyerek “Bölgede gerilimin tırmanmasını önlemeliyiz” şeklinde konuştu.
Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus Su  24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından  müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye  toprakları içindeki Bayırbucakbölgesine düşmüştü. Genelkurmay Başkanlığı da  müdahalenin, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına beş dakika içinde 10 kez  ikaz edilmesinin ardından gerçekleştiğini bildirmişti. Dünyadan peş peşe açıklamalar geliyor.
 
BİRLEŞİK KRALLIK
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem  başkanı İngiltere'nin Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Türk hava sahasını ihlal  eden savaş uçağının düşürülmesi konusunda konsey üyelerinden henüz toplantı  talebi gelmediğini söyledi. BM Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rycroft,  gelişmelerden endişe duyduğunu belirtti. 
 
"Birleşik Krallık, Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma hakkını  savunuyor" diyen Rycroft, BMGK üyesi ülkelerden şu ana kadar konuyla ilgili acil  toplantı talebi almadıklarını kaydetti. Rycroft, Türkiye, Rusya ve diğer ülkelerle iletişim halinde  olduklarını ifade ederek, konu hakkında Türkiye'den geçtiğimiz saatlerde bir  mektup ulaştığını bildirdi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, konuyu BMGK gündemine  getirmeyi planlayıp planlamadıklarına yönelik bir soruya, "Şu an için bilmiyorum.  Belki de" yanıtını verdi. 
 
ALMANYA
 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, olayın nasıl  geliştiğini henüz tam olarak bilmediğini ifade etti. Moskova ve Ankara'daki açıklamaların "bunun ciddi bir olay olduğunu  gösterdiğini" ifade eden Steinmeier, "Şimdi bir çok şey Moskova ve Ankara'daki  tepkilerin nasıl olacağına bağlı. İlk olarak, iki başkentin doğrudan  birbirleriyle diyalog kurmalarını, ikinci olarak da reaksiyon ve karşı  reaksiyonlara ilişkin hem Ankara hem de Moskova'nın sorumluluklarını  bileceklerini ümit ediyorum" diye konuştu. 
 
Steinmeier, "Suriye'deki iç savaşta geriliminin düşürülmesi amacıyla  Viyana'da güçlükle başlatılan görüşmelerin bu olaydan zarar görmemesini umduğunu"  belirterek, "Yaptığımız iki Viyana görüşmesiyle henüz daha yeni başlayan yolda  ilerlemenin mümkün kılınması için, iki başkentte de ihtiyatlı olunması ve  mantığın hakim olmasını umuyorum" ifadesine yer verdi. 
 
AB TEMSİLCİSİ
 
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu  Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Twitter hesabından yaptığı açıklamada,  konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğü bilgisini  vererek, Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir gerginlikten kaçınılmasına  ihtiyaç olduğunu kaydetti. 
 
HOLLANDA
 
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, konuyu, "çok ciddi bir olay"  olarak nitelendirdi. Bakanlığın Twitter hesabından yaptığı açıklamada Koenders, "Tüm  gerçeklerin açıklığa kavuşması önemli" ifadesini kullandı. 
 
BULGARİSTAN
 
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, "Uçağın düşürülmesiyle nedeniyle  NATO ve Rusya arasında bir bunalım olursa bu iyi olmaz olumlu sonuç da getirmez"  yorumunda bulundu. Çin'de bulunan Borisov, Bulgaristan Ulusal Radyosu'na (BNR) yaptığı  açıklamada, pazar günü Türkiye ile AB arasında Brüksel'de yapılacak zirveye  işaret ederek, "Olay kötü bir zamanda oldu" dedi. 
 
Bulgaristan Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Atanas Atanasov  da, olayın "merkez üssüne" yakın olan Bulgaristan için de risk yarattığına işaret  ederek, "Titizlikle araştırma yapılması şart. Suriye'de Rusya'nın kime bomba  attığı merak konusudur" diye konuştu.