Ortahisar’dan Kardeş Şehir Siirt’te Hamsi Festivali

Haber;Ömer Altıntaş www.trabzonhaber24.com Trabzon Ortahisar Belediyesi İle Kardeş şehir Siirt Siirt 15 Temmuz Demokrasi meydanında dillere destan Hamsi Festivali yaptı.

Hamsi Festivalinde toplamda 20 tona yakın hamsi ile 100 Vakfıkebir Ekmeği, ve 800 kilo Trabzon Helvası, tüketildi. Festivalde vatandaşların hamsiye olan yoğun talepleri karşılanması için de  400 adet tel ızgara kullanıldı. 
Festivale Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Batman Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Kamu Denetçiliği Kurumu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Siirt Belediye Başkan Vekili Coşkun Dilşad Taşkın, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan,  AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş ile çok sayıda Siirtil Vatandaş katıldı. Festivale çevre illerden de çok sayıda katılım gerçekleşirken Siirt’in kent meydanı tamamen doldu. Hatta çevre illerden Mardin, Van, Batman’dan da çok sayıda vatandaş gelerek festivale katıldı. 


KARDEŞLİK DESTANINA İMZA ATIYORUZ
Programda ilk olarak Siirt Belediye Başkanı Siirt Belediye Başkan Vekili Coşkun Dilşad Taşkın konuştu. Taşkın, “Bundan 2 yıl önce Belediye Başkan vekili olarak görevlendirildiğimde, arkadaşlarımla önce gönülleri sonra şehrimizi imar etmek için çalışmalar yapmaya başladık. Bugün Trabzonlu kardeşlerimizle bu kapsamda buluşuyor, bir güzelliğe kardeşlik destanına imza atıyoruz” dedi. 

Taşkın, “Trabzonspor’un stadında yarısı Siirt yarısı Trabzonspor formalarıyla stada renk kattık. Orada halay çektik. Oradan buraya geldik. Horon teptik. Birlik ruhumuzu saldık. Bugün festival yapıyoruz. Yarın Allah nasip ederse fıstığımızla, balımızla oraya gideceğiz. Bu kardeşlik köprüleri devam edecek. Biz Anadolu’yuz” ifadelerini kullandı. 


BU GÜZEL BİRLİĞİ BÖLEMEYECEKSİNİZ
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Böyle güzellikleri yaşayan milletin evladı olarak ne kadar gurur duysak, ne kadar övünsek azdır. Ne mutlu bize ki asaletli bir milletin devamı olarak inancımızın da bize yüklediği medeniyetimizin sorumluluğunu yerine getiriyoruz. Millet olarak hem bu topraklara hem de yer yüzüne hakkı hakikati yayan medeniyetin mensuplarıyız. 
Medeniyetin bize yüklediği son yıllarda daha ihtiyacımız içinde bulunduğumuz birlik ve beraberliği pekiştirmek adına Trabzon’dan kalktık, bu yıl da 20 tona yakın Hamsiyle beraber Siirt’e geldik. 


Ne iyi ettikte gelmişiz. Büyük bir güzelliği yaşıyoruz. Siirt’e özgü o güzel fıstığın kardeşi olan fındığımızı Trabzon’dan alarak buraya geldik. 
Bizi biz yapan güzellikleri yaşıyoruz. Bu topraklarda huzur içinde, sükûnet içinde bir ve beraberce kardeşçe yaşamamızı temin eden bütün gücüyle bunun için çalışan kıymetli Cumhurbaşkanımıza Siirt’imizin bu güzel meydanından şükranlarımızı sunuyoruz. 
Bu güzel birliği bölemeyecekseniz. Bu güzel toprakları parçalayamayacaksınız. Ülke olarak millet olarak yoa devam edeceğiz” dedi. 

 
HEPİMİZ BİR OLSAK, BİRLİKTE OLSAK… 
AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, “Bizi bir yapan birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu etkinlikleri sevindirici bulduğumu söylemek isterim. Yörelerimizin her birinin ayrı güzellikleri var. Bu güzellikler Türkiye’de desen oluşturuyor. Çok zor coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyada birliğimize beraberliğimiz kast etmek isteyen, düşman etmek isteyenleri bu milletin birliği ile her zaman def ediyoruz. Hepimiz bir olsak, birlikte olsak, bu ülkeye kimse zeval veremeyecek. 


Bu milletin bu meydanda olduğu gibi her zaman bir ve diri olması lazım. Biz daha önce onlara misafir olduk, bizi mahcup ettiler Allah onlardan razı olsun. Bu defa kendileri Hamsiyle geldi. Her zaman bir olalım, diri olalım, bu memlekete tuzak kuranların tuzaklarını başlarına geçirelim” diye konuştu. 

FİTNELER BİZİ AYIRAMADI
Kamu Denetçiliği Kurumu, Baş Denetçisi Şeref Malkoç ise, “Bizim için çok anlamlı gece… Siirt ile Trabzon buluşmuş, fındık ile fıstık buluşmuş güzel insanlar kaynaşmış… Benim değerli hocam Süreyya Sırma hocamı aradım. Kendisi Siirt’in yetiştirdiği değerli bir alim. Dedim ki hocam “nasılsın” “İstanbul’dayım doktora gidiyorum” rerdi. “Doktorlar bana dediki Hamsi yemediğin için hasta oldun” dedi.  Dedim “hocam Siirt’te hamsi şöleni var gel” dedim. Sağ olsun o da geldi… 


Biz bin yıldan beri bu coğrafyada Türk’üyle. Kürt’üyle, Arap’ıyla Laz’ıyla Çerkez’iyle et ve tırnak gibi beraber yaşadık. Aramıza çok fitne sokmak isteyenler oldu. Allah’a çok şükür bugüne kadar bu fitneler bizi ayıramadı. İnşallah bundan sonra da hangi terör örgütü olursa olsun, hangi fitne olursa olsun kıyamete kadar birliğimizi bozamayacak inşallah” iadelerini kullandı. 


VALİ ATİK: HUZUR İKLİMİNDE KARDEŞ OLMUŞUZ
Siirt Valisi Ali Fuat Atik’te, “Siirt ilimiz 3 dilin ve farklı kültürlerin, yaşadığı kültür ve medeniyet şehridir.  İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesiyle hareket ederek çok önemli mesafelerin alındığına inanıyorum. Huzur ikliminde kardeş olmuşuz. PKK gibi bölücü bazı unsurlar bu huzuru bozmaya çalışıyor. Ancak bunu asla ve asla başaramayacaklardır. Kardeşliğimiz pekişmesinde vatandaşlarımızın, güvenlik güçlerinin sağ duyulu basının çok büyük katkısı vardır. 
Siirt ve Trabzon arasında kurulan kardeşlik ve gönül köprüleri, kadim dostlukların kurulmasına imkan sağlayacaktır.

Bölgenin işsizlik başta olmak üzere ekonomik ve sosyal sorunlarının terör örgütleri tarafından istismar edildiğine şahit olmaktayız. Bunu önlemek için ilimizde sosyal içerikli projeler devam etmektedir. Ülkemizin birlik ve bütünlüğü tehdit eden her türlü terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bu ülkede kardeşliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. 
Konuşmaların ardından programa katkısı olanlara plaket verildi. Festivalde Trabzon, Mardin, Siirt Halk Oyunları ekipleri birer gösteri sundu.