Ortadan İkiye Ayrılan Körüklü Otobüsün Raporları Çıktı 
Haber: Ömer Altıntaş   www.trabzonhaber24.com

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı İlk Meclis Toplantısı bugün saat 14.00'da Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı salonunda başladı.  

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde otobüsün kaza raporunu okuyan Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon sahil kalkış Yomra seferini yaparken, bu ortada körük mili ve bağlantı yollarının kesilmesiyle, ortadan bölünme tarzında bir kaza meydana geldi. Bu kazada bizi teselli ettirebilen tek şey hamdolsun bir can kaybımızın olmaması. 3 hafif yaralımız meydana geldi. Hafif yaralılarımız ayakta tedavileri yapılarak, taburcu edildi” dedi.  Gümrükçüoğlu, “Otobüste özel bir sürat veya her hangi bir kasise rastlamak söz konusu olmamasına rağmen teknik heyetin yaptığı inceleme sonucunda körük milinin ve bağlantı kollarının kesilmesi ve körüğün kopmasıyla meydana geldi. Biz buna rağmen kaza raporuyla ve incelemeyle yetinmedik. Karadeniz Teknik Üniversitemizden, teknik rapor ve incelemenin yapılmasını bizzat yazıyla talimatlandırdım” diye konuştu. 

 

Türkiye’de ve dünyada bu tarz körüklü otobüslerde meydana gelen kazaları örnek vererek konuşmasına devam eden Gümrükçüoğlu, “Bu arada dünyayı ve Türkiye’yi incelediğimizde maalesef bu tarz kazaların körüklü otobüslerde meydana gelebildiği bilgisine ulaştık” dedi.  Gümrükçüoğlu, “Bizim şuanda toplu taşıma yapan otobüs filomuzda hiç bir zaman demedikki bizim bütün araçlarımız sıfırdır. Öyle bir şey yok. 2010’dan beri aldığımız araçlar tabiki sıfır yeni araçlar olarak almış bulunmaktayız.  Klimalı olmayan ama sıfır olarak alınan otobüslerimiz vardı. Ondan sonraki süreçte otobüslerin klimalı üretilmesi münasebetiyle, otobüslerimiz klimalı olarak alınmaktadır. 

TRABZON BÜYÜKŞEHİR'İN 172 OTOBÜSÜ VAR

172 Bizim otobüs filomuzda toplam 172 otobüs vardır. Bunların 120 tane kadarı yeni sayılabilecek niteliktedir.  Bu otobüslerden 11 tanesi, tamamen devre dışı bırakılmak üzere hurdaya ayrılmak üzere raporlanmıştır.  Bunlar rutin aralıklarla raporlanmaya devam etmekte.  Bizim 172 otobüsten 11 tanesi hurdası için raporları tutulmuştur.  Süreç içinde tamamen yeni olmayan ama İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapımı bakımı onarımı tamamen elden geçirilerek sembolik rakamlarla aldığımız otobüslerimizde vardır. Bunların toplam rakamı da 20 civarındadır.  En düşük modelleri en az hizmete veya yedekte böyle çok çok sayısal sıkışıklık olduğu zaman bir yerde görevlendirmek üzere tutmaktayız.

  MUAYENESİ MART AYINDA YAPILMIŞ

.  Hangi zaman aralığında teknik ve yer kontrolleri yapılacaksa onlarda eksik yok. Her yıl araç muayene raporu düzenleniyor. Bu otobüs için araç muayene raporu en son 29 Mart 2018’de yapılmıştır. Bu araç muayene istasyonu bizim değil. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Değirmendere Bölgesinde bulunan kontrol noktasında yapılan kontroldür. 29 Mart 2018’de rutin kontrolü yapılmıştır. Bunun geçerlilik süresi de 29 Mart 2018’e kadardır. Biz incelememizde eksiklik bulunmamakla beraber bizim gözümüzden kaçan husus varsa KTÜ’den bunun incelemesi yapılmasını talimatlandırmış bulunmaktayız”