Konu ile ilgili İYİ Parti TBMM Grubu'nun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Trabzon Milletvekilimiz Hüseyin Örs tarafından Meclis Başkanlığına sunulan 'Fındık üreticilerinin sorunları, fındık fiyatları, fındığa dayalı gıda sanayisine teşvik' hakkındaki Araştırma Önergesi AK Parti'nin ve MHP'nin verdiği oylar neticesinde kabul edilmemiştir" ifadeleri yer aldı.

Örs'ün 'Fındık üreticilerinin sorunları, fındık fiyatları, fındığa dayalı gıda sanayisine teşvik' hakkında Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Taban fiyatın acilen açıklanması üreticinin lehine olacaktır. Yaşanan salgın süreci ve şartları göz önünde bulundurarak çay taban fiyatında yapılan yanlışların fındıkta yapılmaması gereğini göz önünde bulundurulmalıdır. 2020 yılı için maliyetin üzerine enflasyon ve çiftçinin yaşam payı da ilave edilerek üreticiyi memnun edecek bir taban fiyat belirlenmeli ve hasat başlamadan önce bu taban fiyat muhakkak açıklanmalıdır.
Başta iktidar ve TMO olmak üzere fındıkla ilgili paydaşların yapması gereken üreticiyi çeşitli söylemlerle algı yaparak oyalamak değil, alın terinin karşılığını almasını sağlamaktır.
Fındığı sadece ihracat ürünü olarak görmemeliyiz, tüketimini de artırmalıyız. Fındığın iç piyasada da tanıtımı yapılmalı, kullanımının artırılması teşvik edilmelidir. Karadeniz bölgesinin temel geçim kaynağı olan, ekonomik ve sosyal yapı açısından hayati önemdeki fındığın ve sektörlerdeki sıkıntıların bir an önce giderilmesi, geçimini bu üründen sağlayan üreticilerin ve bu ürünlere dayalı sanayii kollarının ayakta kalabilmesi için acil önlem alınması gerekmektedir.”

TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına bir konuşma yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Her sezon öncesi fındık taban fiyatıyla ilgili üretici mağduriyeti yaşanmaktadır. Taban fiyatın belirlenmesi ve açıklanmasında üretici yok sayılmakta özel sektör ve yabancı sermayeli şirketlerin eline mahkûm edilmektedir. 2020 yılı fındık taban fiyatları henüz açıklanmamıştır, bu durum bölgede büyük spekülasyonlara sebep olmaktadır. Taban fiyatın acilen açıklanması üreticinin lehine olacaktır. Yaşanan salgın süreci ve şartları göz önüne alınarak 2020 yılı için maliyetin üzerine enflasyon ve çiftçinin yaşam payı da ilave edilerek üreticiyi memnun edecek bir taban fiyat belirlenmeli ve bu fiyatta hasat başlanmadan önce muhakkak açıklanmalıdır. Bu yıl rekoltede yaşanan düşüş de dikkate alınarak fındık fiyatı 25 TL'den az olmayacak şekilde açıklanmalı, üreticinin kaygılarına son verilmelidir.” dedi.

Konuşmasının devamında İYİ Parti Fındık Çalışma Grubu’nun belirlemiş olduğu önerilere değinen Milletvekili Örs, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmiş dönemlerde fındıkta yaşanan olumsuzlukları ve üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları da göz önüne alarak, üreticilerimizin mağdur olmaması ve ülke ekonomisinin fındıktan maksimum fayda sağlayabilmesi amacıyla İYİ PARTİ fındık çalışma grubu olarak belirlediğimiz sorunları ve sorunların çözümüne ilişkin önerilerimizi de sizlerle paylaşmak isterim.

Bir an önce fındık fiyatı ilan edilmeli, TMO ya da FİSKOBİRLİK depoları alıma hazırlıklı hâle getirilmeli, lisanslı depoculuk tüm bölgede yaygınlaştırılmalıdır. Fındıkçının en önemli sorunlarından biri emanetçiliktir. TMO, ister lisanslı depolamaya yeni bir düzenleme getirerek, isterse de emanete fındık alımı için bir strateji belirleyerek üreticinin bu mağduriyetinin önüne geçmelidir. Yeni bir emanetçi sistemi devlet eliyle oluşturulmalıdır. Başlangıç dönemlerinde üreticinin depo kiraları desteklenmeli, kendisine verilen ürün teslimat sertifikaları karşılığında uygun vade seçenekleriyle bankalardan faizsiz kredi kullanmasına imkân verilmelidir. Sürekli taban fiyat tartışmalarına son verecek bir sistemde taban fiyat açıklanmalı ve bu sayede manipülasyonların önüne geçilmelidir. Alımı yapılan mahsulün ödemesinin peşin ya da kısa vadede yapılacağının açıklanmasıyla üreticinin eli rahatlayacak, piyasada potansiyel fiyat belirsizliğinin de önüne geçilmiş olacaktır. Fındığın hasadı sonrası pazara erken düşmemesi ve fiyatta düşüş yaşanmaması için fındık destekleme ödemeleri geciktirilmeden yapılmalıdır. TMO, fındık alım şartlarını üretici lehine daha esnek hâle getirmelidir yani fındıkta nem eksik, fazla ya da randıman yüksek, az gibi bahanelerle üreticinin mahsulü geri gönderilmemeli ve üretici mağdur edilmemelidir. Fındığın fiyatın tespit edilirken üreticinin dolar artışı karşısında satın alma gücünde yaşayacağı kayıp kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu gerçekler ışığında, fındığın taban fiyatı 3,5-4 dolar seviyesinin altında açıklanmamalıdır ve 25 TL'den az olmayacak düzeyde tutulmalıdır. Uzun vadede fındığa dayalı sanayinin teşvik edilerek fındık bölgelerinde hem fındığın mamul hâle getirilip katma değer oluşturulması hem de yeni iş alanlarının açılması ve özellikle yurt içi kullanım ve tüketimi teşvik edilmelidir. Ama bunların hepsinden en önemlisi Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde millî bir fındık politikası belirlenmeli ve uygulanmalıdır.”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, konuşmasının son bölümünde “Fındıkta yaşanan olumsuzlukların giderilmesi, üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve ülke ekonomimizin fındıktan maksimum düzeyde fayda sağlayabilmesi adına vermiş olduğumuz bu araştırma önergemize desteklerinizi talep ediyorum.” diyerek bütün partilerden destek istedi. Yapılan oylama sonucunda AK Parti ve MHP’nin oy çoğunluğuyla fındık önergesi reddedildi.