Milletvekili Cora; Askerlik Yasası Büyük Reformdur


AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, yeni askerlik kanununu yorumladı ve “Ülkemizin sosyolojik yapısı ve gençlerimizin taleplerine her yönü ile cevap veren çok yönlü, büyük bir reform niteliği taşıyan bir kanun çıkardık” dedi
 
Yeni askerlik sistemini düzenleyen Askeralma Kanunu Teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yasalaştırılmasını büyük bir reform olarak nitelendiren AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, “Askerlik kanunu 1927’den beri değiştirilmemişti. Değişen ve gelişen çağda ülkemizin sosyolojik yapısı ve gençlerimizin taleplerini her yönü ile cevap veren çok yönlü, büyük bir reform niteliği taşıyan bir kanun çıkardık. Yeni askerlik sistemi ülkemize, milletimize, gençlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olsun. Başta Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Allah şanlı ordumuzu, kahraman askerlerimizi korusun ve muzaffer kılsın” şeklinde konuştu.
‘ZORUNLU ASKERLİK 6 AYA DÜŞTÜ’
Yeni askerlik sistemi ile de bilgiler veren Milletvekili Salih Cora, “Zorunlu askerlik 12 aydan 6 aya düştü. 6 aylık askerlik görevini tamamlayanlar istemeleri ve uygun görülmeleri halinde askerlik hizmetine devam edebilecek. Bu kişilere 2 bin lira maaş verilecek. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır'da görev yapan askerlere ise ek bin lira verilecek” dedi.
‘BEDELLİ ASKERLİK KALICI HALE GELDİ’
Bu kanun ile bedelli askerlik uygulamasının kalıcı hale geldiğini de vurgulayan Milletvekili Salih Cora, “Yeni sistemde 20 yaşını doldurmuş ve 31 bin TL ödeyenler bedelli askerlik yapabilecek. Bedelli askerlikten yararlananlar bir aylık temel eğitimin ardından terhis olacak. Düzenlemeyle, bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanların bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlikten yararlanmasının önü açıldı, cezaları da affedildi” ifadelerini kullandı.
‘YENİ DÜZENLEME GEREKİYORDU’
Milletvekili Cora, yeni askerlik sistemine neden ihtiyaç duyulduğunu da şu cümlelerle özetledi: “Gelişen ve değişen ülkemizin gereksinimleri ve yapısında askerlik görevi çok iyi eğitim ve uzmanlık isteyen bir meslek haline dönüşmüştü. Askerlik çağına gelen gençlerimizin sayısında sürekli yığılmalar yaşandığı ortadaydı. Bu nedenlerle yeni bir düzenleme gerekiyordu. Bu sistem ile profesyonel askerlik daha da yaygınlaşacak. Bu kanun düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle 6 aylık süreyi tamamlamış olan 100 binden fazla askerin terhis süreci de resmen başlamış oldu.”