Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çuvalcı şunları dile getirdi: “34 bin öğrencimiz var. Bunun 17 bini Fen ve Mühendislik’te. Sosyal Bilimler’de 12 bin öğrencimiz Dünyanın her yerinden öğrencimiz var. Trabzon’da Trabzonspor’dan sonra en etkili marka KTÜ. Mezunlarımız 11 bin düzeyindeydi. 2018-2019 döneminde 6 bine düştü. Bu da Trabzon Üniversitesi'nin ayrılmasından kaynaklı.”

DOLULUK ORANI 
YÜZDE 94.7

“Doluluk oranlarımız, fakültelerde yüzde 95, Meslek Yüksek Okulları’nda 93, üniversite toplamında ise yüzde 94.7’de. Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 35,7. Normalde iyi bir üniversitede 15 civarında olmasını arzu ediyorum. Bir öğretim üyesinin öğrenciyle daha fazla ilgilenmesi lazım. Bu da kadro işi. Devletin verdiği kadro sınırsız değil. Öğretim Üyesi ve Öğretim Görevlisine düşen öğrenci sayısı yüzde 26,4, Öğretim Elemanına düşen öğrenci sayısı 15.7”

MAALESEF
ÇOK YOĞUN

“Biz teknik üniversiteyiz. Teknik üniversitelerle ilgili YÖK’ün başlattığı çalışma var. Sizi derecelendiriyor. Derecelendirdikten sonra sizi Araştırma Üniversitesi diyor. Bizin en büyük hedefimiz Araştırma Üniversitesi olmak. Araştırma üniversite olunca personel daha fazla veriliyor. Ankara’nın doğusunda sadece Erciyes Üniversitesi Araştırma Üniversitesi oldu. Biz buna adayız. Onkoloji - Hematoloji ve Kemik İliği Hastanesi’ni önemsiyoruz. Bölgemizde Onkoloji hastaları maalesef çok yoğun. Bunu da önemsiyoruz. Bölgeye hitap ederek, hastalarımızı Ankara-İstanbul’da zahmet çekmeden tedavi edebilmeliyiz. Böyle bir merkez düşünüyoruz.”

GÜÇLENDİRMEK
İSTİYORUZ

“İletişimi güçlendirmek istiyoruz. Mezunlarla iletişim birimimiz var ama efektif çalışmadı. Oraya bir iki kişi takviyeyle mezunların aidiyetini arttırmamız lazım.  Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi düşünüyoruz. Medical Cihaz Ar-GE Tasarım ve Üretim Merkezi düşünüyoruz. Şuanda başlıyoruz.”

ALGI OLUŞTURULUYOR

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş da açıklamalarda bulundu Tekinbaş şunları söyledi: “Farabi Hastanesi çok sıkıntıları olan kurum gibi algılanıyor. Maalesef medyada bir şey yazıldığı zaman, insanlar bu yazılan şeyin üzerine katarak, yaşadığı bazı olumsuzlukları anlatarak algı oluşturuluyor. Batıyor musunuz, batınız mı sürekli bunlar söyleniyor. Ben 2,5 seneye yakın Ahi Evren’de başhekimlik yaptım. Ahi Evren’in veya devlet hastanelerinin kar ettiği gibi bir durum söz konusu değil. Devlet Hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Onların borçları da Sağlık Bakanlığı’na oluyor. Yapmış olduğu ihaleleri daha düşük vade, az vadeyle beraber firmalara almış oldukları mamullerin fiyatlarını ödeyebiliyor. Daha düşük fiyata azalıyor. Ama bizim öyle değil. Biz sadece fatura bazında.”

HOCALARIMIZ
ÇOK YETENEKLİ

“Devlet diyor ki 2020 yılı içinde 290 Milyonluk bütçeniz var. Eğer fatura bazında düşük fatura kesmişseniz, bir sonra ki sene fark kesiliyor. Burası belki de Türkiye’de içerisi boşalmayan önemli kurumlardan bir tanesi. Büyükşehirlerde olan, birçok üniversite hastanesinin içinde önemli hocalar, önemli isimler özel hastanelere gitti. Biz de hakikaten çok büyük işler yapan, çok yetenekli tecrübeli hocalarımız var. Geçen yıl 2019 yılı içinde 50 bin tane ameliyat yapılıyor. Onlardan 3 bin tanesi A grubu dediğimiz sofistike, olumsuzlukla sonuçlanabilen bir çok duruma haiz işlem yapılıyor. Burası gücünü kaybettiğinde bu hastalar, eğer Büyükşehir’e giderlerse yaklaşık 100 bin TL, 150 bin TL insanlardan para talep ediliyor. O insanlar koşa koşa buraya geliyor.”


YÖK DE BİLİYOR
“Göreve geldikten sonra Erzurum’u, Samsun’u, Antalya’yı aradım. Bu şartlarda üniversite hastanelerinin ödemelerini zamanında yapma…