Programda Rektör yardımcısı Prof. Dr. Örem, “Türkiye’de Teknoloji Transferi Ekosistemi ve KTÜ’deki çalışmalar” konulu söyleşi gerçekleştirdi. Programda genelden başlayarak özele doğru KTÜ’nün bölgeye yapmış oldukları katkıları, Teknoloji Transfer ekosistemini, üniversitemizde bu süreçlerin nasıl gerçekleştirildiği ile ilgili olarak genel bilgiler verdi.
KTÜ, Anadolu’nu ilk, Türkiye’nin 4. Teknik, bünyesinde 12 fakülte, 6 enstitü, 8 Meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul ve 28 Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne, yaklaşık 2000 akademik personel ve 40 bin öğrencisi ile 65 yıllık mühendislik ve 35 yıllık sağlık bilgi birikimine sahip, bölgenin ve Türkiye’nin köklü üniversitelerindendir. Kurulduğu günden bugüne kadar bölgede kurulan 6 üniversiteye de destek olmuştur. KTÜ’nün sahip olduğu altyapı ve akademisyen havuzunun yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ihtiyaçların karşılanmasında katkı sağlamak, Ar-Ge ve yenilik odaklarında hedef kitlenin gelişmesine katkıda bulunmak ve Üniversite-Sanayi iş birliğinde bir köprü vazifesi görerek, ilgili iç ve dış destek birimleriyle iş birliği ve uyum içerisinde ara yüz kimliği ile faaliyet göstermek amacıyla 2012 yılında teknoloji transfer ofisi, KTÜ rektörlüğüne bağlı resmi bir birim olarak kurulmuş olup 5 modül ( ana alt başlık faaliyeti) halinde faaliyetlerine devam etmektedir.
Rektör yardımcısı Prof. Dr. Örem programda şunları belirtti; “KTÜ Teknoloji transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ TTM), Trabzon ve çevresinde özellikle OSB’lerde sanayicileri ziyaret ederek sorunları dinleyip, neler yapabileceği konusunda çözüm önerileri hazırlamaktadır. Üniversitemiz mühendislik ve sağlık alanında bilgi birikimini sanayiciyle buluşturursak sanayicinin sorununa çözüm önerileri sunmuş oluyoruz. Son iki yıl içerisinde ulaşılan sanayici ve işletmelerle gerçekleştirilen projelere TÜBİTAK veya diğer fon kaynaklarından yaklaşık 20-25 milyon TL gibi bir fon kaynağı sağlandı. Sağlanan bu fonlar yatırıma döndüğünde ve elemanlarla istihdamı da düşünüldüğünde 100 milyon TL’ye ulaşabilen bölgesel çıktısından bahsedilebilir. Özellikle Ankara’nın doğusunda KTÜ TTM desteği ile Trabzon’da iki firmaya Ar-Ge merkezi kuruldu. Ayrıca üniversite alanı içerisinde bulunan Trabzon Teknokent’te bir firma KTÜ TTM desteği ile bir Teknoyatırım desteği aldı. Bunların her biri bölgeye hem fon olarak hem de istihdam olarak çok büyük katkı sağlamaktadır. Ar-Ge merkezleri ile ilgili sanayici ile doktoralı araştırmacı çalıştırılması ve Ar-Ge projeleri sürdürme anlamında çok büyük şanstır. KTÜ, 2019 yılı itibariyle TÜBİTAK programları üzerinden destek alan Türkiye’deki yaklaşık 206 üniversite içerisinde ilk 10 sırada yerini almıştır. Proje fikri olanların proje yazma, fonlama, sürdürme ve devamlılığı sağlama adına gerekli destekler KTÜ TTM’de verilmektedir.”
KTÜ bölgesinin en köklü ve lider üniversitesi olmasının verdiği sorumlulukla Trabzon’a, bölgeye ve ulusalda da tüm Türkiye’ye eğitim ve öğretim, ar-ge çalışmaları ve sanayi ile işbirliği ve kalifiye eleman yetiştirme konusunda üzerine düşen hizmetleri vermeye devam etmektedir.