AYASOFYA CAMİİ’Nİ İNCELEDİ


EYOF Parkı’nda kahvaltı yapan Bakan Ersoy, ardından Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile birlikte Ayasofya Camii’nde incelemelerde bulundu. Burada yüklenici firma yetkilileri ile görüşen Bakan Ersoy, caminin restorasyonu hakkında bilgi aldı. Bakan Ersoy, firma yetkililerinin isteği üzerine caminin ziyarete kapatılması için harekete geçileceğini söyledi. Görüşmede, Ayasofya Camii’nin nisan ayına kadar ziyarete kapatılarak restorasyonun bitirilmesi ve 18 Mayıs Müzeler Haftası’nda ziyarete açılması planlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü ziyaret eden Bakan Ersoy, Ortahisar Kaymakamlığının kullandığı binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine katılacağını belirterek, binada Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hizmet vereceğini söyledi. Bakan Ersoy, daha sonra Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi ve Trabzon Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

KIZLAR MANASTIRI’NIN İŞLETMESİ
BÜYÜKŞEHİR’DE OLACAK
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bir durağı da tarihi Kızlar Manastırı oldu. Bakan Ersoy manastırın işletme haklarının Büyükşehir Belediyesine verilmesi konusunda “Gerekli çalışmaları yapın, onay vereyim” ifadelerini kullandı. Başkan Zorluoğlu ise, Kızlar Manastırı’nın faaliyete başlaması için talep yazısını yazdıklarını belirtti. Bunun üzerine Bakan Ersoy, en kısa sürede gerekli onayı vereceğini müjdeledi. İncelemeler sırasında otopark sorunu da gündeme geldi. Yapılan istişare sonucu Kızlar Manastırı’nın üst veya alt kısmında yapılacak çalışmalarla otopark sorununun da çözüme kavuşturulacağı bildirildi.

SÜMELA MANASTIRI
18 MAYIS’TA HİZMETE AÇILACAK
Bakan Ersoy’un Trabzon’daki son durağı ise Sümela Manastırı oldu. Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı'nda süren ikinci etap restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bakan Ersoy, yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, bu yıl Trabzon’a üçüncü kez geldiğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığının burada uzun zamandır devam eden çalışmaları vardı. Özellikle geçen Müzeler Haftası'nda söz verdiğimiz gibi 1’inci etabını hizmete açtık. Şimdi 2’nci etap çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah hava muhalefetine takılmazsak, 2020 Müzeler Haftası'nda 2’nci etabını da açarak Sümela Manastırı'nı tamamen ziyaret edilebilir hale getirmek istiyoruz” dedi.

Bakan Ersoy, Trabzon’daki temaslarının ardından Rize’ye hareket etti.