İçerisinde ki iş yerleri ile birlikte toplamda 15 ayrı bağımsız bölümden oluşan Tam Otomatik Katlı Otoparkın satışı bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinden oy çokluğu ile geçti. Satışa muhalefetten bir çok ismin destek verdiği görülürken İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ta mecliste satış lehine görüş belirtti.

KAMU YARARINA BELEDİYE HİÇ BİR İŞLEM YAPMIYOR

Maddenin oylanması öncesinde ise mecliste Tam Otomatik Katlı Otoparkın geçmişi ve bugününe ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Mecliste ilk olarak söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, projenin ilk etapta sadece otopark olduğunu ancak sonrasında projenin tadil edilerek iş yerlerinin eklendiğine dikkat çekti. Şahin, “O zaman bıraksaydık bunu vatandaş yapsaydı. Şimdi ne yapacağız. el değiştiriyoruz. Şimdi burayı başka vatandaşa satacağız. Burada kamu yararına bana sorarsanız, belediye hiç bir işlem yapmamış. Sadece müteahhit gibi… Vatandaşın yerini kanunu kullanarak kamulaştır, kamulaştırdıktan sonra şimdi de burayı bağımsız olarak başkalarına sat. Doğru bir iş mi? Ne demek lazım?” dedi. 

SATIŞI OTOPARK KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRMİYOR Başkan Vekili Atilla Ataman ise Şahin’e cevap vererek, “Buranın otopark niteliği değişmiyor. Mülkiyet sahibi değişiyor. Bir otopark ihtiyacı var. Ön görülmüş ve yapılmış. Otopark yapılırken mülkiyeti kime ait olduğundan bağımsız olarak karar veriyorsunuz. Vatandaşın arazisiyse, yasal çerçevede kamulaştırmaları yapıyorsunuz işleminizi yürütüyorsunuz. Bu otoparkın belediye tarafından satılacak olması, buranın otopark kimliğini değiştirmiyor.  Bunun kime ait olduğundan bağımsız olarak katlı otopark var mı var” dedi. 


 O İNSANLARDAN ALINDI, GASP EDİLDİ
 İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, “Burası yüksek kamu yararı adı altında vatandaştan, kamulaştırılarak alındı. Bildiğim kadarıyla hukuk süreci hala devam ediyor. Evet orada katılıyorum katlı otopark yapılmıştır. Ama bu katlı otopark şehre yapılmamıştır. Orada yapılan dükkanlara, kafelere, restoranlara gidecek olan müşteriye yapılmıştır. Yani bir şehir merkezine mini bir AVM türünde yapılmıştır. Eğer yüksek kamu yararı adı altında yapılsa, sınır yoktu buranın emsali değiştirilirdi, bir kaç kat daha otopark yapılırdı. Burada ki ticari alanların davet ettiği araçların kullanacağı otopark var. Oraya gidecek olan insanlar kullanacak bunu. Kamulaştırılırken kulanılmış yüksek kamu yararı.. Ben burada yüksek kamu yararı görmüyorum. Evet belki belediye para kazancak hepsi ondan ibarettir. Ama aynı işi orada ki mülkiyet sahibi de yapabilirdi. Ben bunun için orası o insanlardan alındı gasp edildi diyorum. Eğer otopark olarak kullanılsaydı hiç bir sorun yoktu, ama ticari olarak kullanılıyor” dedi. 

GENÇ’TEN ÖZELEŞTİRİ: BİZ YANLIŞ YAPTIK

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bir özeleştiri yapmak istiyorum. Burada biz yanlış yaptık. Bunu Trabzonlulara, hemşerilerimize anlatırken 750 araçlık otopark yapacağız dedik. Eğriye eğri, doğruya doğru. 310 araçlık otopark yaptık. Otoparkın işletilmesi ve şu anda satışı ile ilgili arkadaşlarıma katılmamakla beraber, amacladığımız işin gerçeği ile ilgili özeleştiri yapmamız lazım. Burada hiç AVM’ye, dükkana, bağımsız bölüme, kafeye gerek yoktu. Meydan’da o kadar araç sıkışırken bir araca daha yer bulmak için alan açmamız lazımdı. Ama o dönem yapıldı. 750 araç olarak ilan edilmiştir, 310 araç olarak yapılmıştır. Büyükşehir Belediye Başkan adayımızken Murat beye ilk aktardığım hususlardan biriydi. “inşallah seçimden sonra bu projeyi tadil ederek, tamamını araç trafiğini uygun hale getirebilir miyiz?” diye.. O anda ona müdahale edemedik. Ama şu anda bu şekliyle yapıldı. Keşke, restoran, bağımsız bölüm, kafe vs olmadan burası sadece otopark olsaydı. Mülkiyeti özel tüzel fark etmez. Ondan sonra ki görüşmemizde, başkanımızla beraber bunu Karagöz Meydanı olarak nitelendirdiğimiz o alana entegre yapabilir miyiz diye üzerinde çalışılıyor. Eğer olursa pratiği daha fazla geliştireceğiz ve orada alan kazanacağız” dedi

.  
BIYIK: KİRALARI TOPLAYAMIYORUZ
 İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, “Belediyelerin gayri menkulleri satması konusunda ki düşüncesini destekliyorum. Çünkü belediyeler gayri menkul değerlendirme şirketi olmadığını düşünüyorum. İcranın başında, belediye başkanı olarak bu sorunlarla karşı karşıya kaldığımız durumlar çok sık oluyor. Kiraları toplayamıyoruz. Bir çoğunda 20 yıllık, 30 yıllık kiracılarla mücadele etmek durumunda kalıyoruz. Uygun değerinin bulunması durumunda satılması noktasındayız. Değerini bulabilecek yıl 70 yılı bulabiliyor. Onun için uygun bir değerlendirme yapılıp, değerini bulunursa belediyenin mülklerini satması noktasında sakınca görmüyorum. Ben destekliyorum” ifadelerini kullandı. 


 ZORLUOĞLU, SEÇİLDİĞİNDE REVİZE EDİLEBİLİR Mİ DİYE BAKTI 
Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman ise, “Burada bir tercihte bulunuyorsunuz. Yıllar içinde revizyona gitmişsiniz. 700 küsürlük araçlık projeden 300 küsür araçlık projeyi geçmişsiniz. Bu yeniden de değişebilirdi. Seçimden sonra Murat beyin ilk baktığı projelerden biri buydu. Acaba revize edilebilir miydi? Sözleşmesi yapılmış, işin çoğu yapılmış, elektronik malzemeler alınmış. Hareket etme kabileyitiniz azalmış. Bu bütünlük içerisinde önünde ki o Karagöz Meydanı ile değerlendirilebilir mi sorusu ile birlikte bu daha kıymetli hale nasıl getirebiliriz. 
 ORTADA GASP YOK 
Şu anda da aman ben burayı alayım, Büyükşehir belediyesi satıyor, ama yollara döküldük diyen müşterimiz de yok. Burayı maliyet değeri üzerinden, piyasa değerine yakın rakamla alabilecek kişi çıkar mı çıkmaz mı araştırmaktayız. Buraya aham şahım müşteri çıktığı falan da yok. Yalnız bir gasp yok. Hukuk devleti. Belediyenin kamulaştırma yetkisi var. Kamulaştırma yetkisi olan kurumlar var. Bunların yaptığı işlemlerle ilgili gidilecek yer var yargı. Oraya gidiyorsunuz. Ortada bir gasp, masa yok. Yargının önünü kesilecek bir işlem değil. Trabzon’un bekleyen pek çok projesi var. Otopark belediyenin olduğunda da şahsın olduğunda da millete hizmet edecek” dedi.