İYİ Parti Milletvekili Örs; Gürcistan Çimento İhracatında Örtülü Ambargomu Uyguluyor 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Trabzon Dr. Hüseyin Örs, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Gürcistan’a çimento ihracatında yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Örs, Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli ihraç pazarlarından birinin Gürcistan olduğunu, bölgeden bu ülkeye ihraç edilen ürünlerin büyük kısmının inşaat ve yapı malzemelerinin oluşturduğunu belirtti. 

Artvin, Rize ve Trabzon illerinden Gürcistan’a ihraç edilen ürünler ile ilgili sayısal veriler veren Örs, Temmuz 2018’den itibaren Gürcistan’ın Türk menşeli çimentoya örtülü ambargo uyguladığını ve tarife dışı engel koyduğunu, durumun bölge ihracatçılarını sıkıntıya soktuğunu  iddia etti.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili  Dr. Hüseyin Örs “Gürcistan; Temmuz ayı itibariye Türk çimentosuna analiz zorunluluğu getirmiştir. Bu uygulama ile ülkeye giriş yapacak her ihracat partisi ürünün analizini talep etmektedir.  Analiz için Gürcistan gümrüğüne giriş yapan taşıtlar bekletilerek, belirsiz süre içinde Tiflis’ten gelen eksperlerin aldığı numuneler analize gönderilmektedir.  Analizler en erken 28 günde çıktığı ve bu süre içinde çimento yüklü taşıtlar beklemeye devam ettiğİ ve ürünlerin gümrük denetiminde bir depoya boşaltılması talep edildiği iddiaları vardır. Çimento ihracatımız; dökme şeklinde; ağırlıklı olarak özel donanımlı “silobas” taşıtlarla yapıldığı için araçların 28 gün boyunca gümrüğe bağlı kalması; ihracatçımızın mağduriyetine ve maliyet artışına sebep olmaktadır.” dedi.

Hükümetin, bu sorunun çözümü için adım atması gerektiğini bildiren Örs, "Gürcistan'ın hiçbir ürününe engel koymamamıza rağmen bu ülke, Türk çimentosuna ambargo uygulamaktadır. Ülkeler arasındaki ilişkilerde mütekabiliyet denilen bir kural vardır. Bu nedenle ilgili bakanlıklarımız bir an önce devreye girerek, Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız Gürcistan'ın Türk çimentosuna getirdiği örtülü ambargo kaldırılması için ivedilikle girişimlerde bulunmalıdır." diye konuştu. 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs Artvin Muratlı Sınır Kapısının da bir an önce açılması gerektiğini savunarak “Muratlı Sınır Kapısı bir an önce açılmalı, 31 ağustos 2013 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararı kağıt üzerinde kalmamalı, bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu kapı ülke ihracatı için de çok çok önemlidir, 2023 yılı için 500 milyar ihracat hedefi konmuş, ancak ihraç yükü taşıyan taşıtlar; kapılardan çıkmak için kuyruklarda beklemektedir. İhracat hedefinin tutturulması ve ihracatçının önünün açılması için Muratlı Kapısının açılması çok önemli olduğu halde; “Doğu Karadeniz Bölgesinden Gürcistan’a açılmasına karar verilen ikinci kapı olan Muratlı Sınır Kapısı neden hala açılmıyor?” diye sordu. 

Örs, ayrıca giriş çıkışlarda büyük yoğunluk yaşanan Sarp Sınır Kapısına acilen polis ve gümrük memuru takviyesi yapılmasını istedi.