Nazlıaka'nın, TBMM Başkanlığı'na sunduğu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nde Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu'nda geçen itfaiye ibarelerinin, afet ve acil durum müdahale ve önleme şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor.

Teklifin gerekçesinde, günümüzde itfaiyecilerin yangın, trafik kazaları, göçük, intihara teşebbüs, su baskınları, afet ya da patlama sonucu oluşan acil durumlar, suda boğulmalar, metan gazı boğulmaları, hayvan kurtarma gibi birçok alanda büyük özveriyle hizmet verdiği ifade edildi.

Söz konusu ifade değişikliğinin itfaiyecilerin görev kapsamına daha uyumlu olacağı belirtilen gerekçede, itfaiye teşkilatlarının “Afet ve Acil Durum Önleme ve Müdahale” teşkilatı olarak adlandırılmasının da kurum çalışanlarının görev alanlarının ortaya çıkmasına ve o alanda ihtisaslaşmasına yol açacağı kaydedildi.

İtfaiye çalışanlarının büro memurları gibi genel idari hizmetler sınıfında yer almasının Anayasa'nın "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğu savunulan gerekçede, il afet müdürlüklerinde çalışan arama-kurtarma personelinin "teknik hizmetler" sınıfında yer almasına rağmen itfaiye çalışanlarının "genel idari hizmetler" sınıfında olmasının düzeltilmesi gerektiği görüşüne yer verildi. Gerekçede, bu sayede itfaiyecilerin meslek tanımı ve özlük haklarıyla ilgili sorunlara kısmen de olsa çözüm bulunacağı ifade edildi.