İçişleri Bakanı Soylu'ya Mardin'de Muhteşem Karşılama 

Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı’na katılmak için bu sabah erken saatlerde Mardin'e Giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Sürpriz karşılama . Bakan Soylu'yu Mardin Havalimanında Mardin Kızıltepe Trabzonsporlular Derneği Yöneticileri karşıladı. Bakan Soylu'ya '''Soylu Buraya Soylu Buraya'' Mardin Seninle Gurur Duyuyor'' 'Bize Her Yer Trabzon'' diye tezahürat yaptılar. Mardin Trabzonsporlular Derneği yöneticileri Bakan Soylu'nun Boynuna Bordo Mavi şal attılar. Ayrıca Taraftarlar '' Mardin Trabzon Kardeşlik Köprüsüne desteğini her zaman esirgemeyen İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'ya Minnettarız'' Pankartı açtılar.  Mardin Kızıltepe Trabzonsporlular Derneği Yönetim kurulunun bu davranışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu Çok Mutlu etti, çok duygulandı. 

Mardin’de Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Haziran seçimlerinde en önemli konunun güvenliği bahane edip, ifade özgürlüğünün önüne geçmemek olduğunu belirterek, esas olanın özgürlüğü temin etmek olduğunu vurguladı. Bakan Soylu, bölge valileri, jandarma komutanları ve emniyet müdürlerine YSK’nın genelge ve kararlarını sürekli takip edip, buna göre hareket etmeleri talimatını verdi. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mardin’de düzenlenen Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı’na katıldı. Bakan Soylu, bir otelde yapılan toplantıda, Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Mardin valileri, il jandarma komutanları ve emniyet müdürlerine hitaben konuştu. 24 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle Bölge Güvenlik Toplantıları’nın yapıldığını belirten Soylu, dün terör örgütüne mensup bir siyasi partisinin temsilcisinin Şırnak Valisini köylere gitmesi nedeniyle tehdit ettiğini ifade etti. Bunun çok eskide kaldığına dikkat çeken Bakan Soylu, terör örgütlerinin diliyle ve tavrıyla devlete kafa tutmaya çalışanların ne hale geldiğinin apaçık ortada olduğunu vurguladı. Seçimin terörize edilmeye çalışılacağına işaret eden Soylu, “Bizim yapmamız gereken güveni temin edebilecek adımları atmaktır. Bu da sizin sorumluluğunuzdadır. Bunun için gitmedik yer bırakılmayacak. Çünkü bu memleket bunun acısını çok çekti. Onlar istiyorlar ki, terör örgütünün talimat verdiği adamlar görev yapsınlar, istedikleri gibi tehdit etsinler, biz de aval aval bakalım. Öyle bir Türkiye kalmadı, herkes bunu böyle bilsin. ‘Terör örgütüne yaranacağım’ diye söz söylemeye çalışanlara güvenlik gereği olarak gerekli cevabı vermek zorundayız, vatandaşımız da kendi hür iradesiyle oyunu verecektir. Eski Türkiye manzaralarını ve alışkanlıklarına kendi zihinlerinde tekrar yaşatmak isteyenler hep olacaktır. Bunun için biz elimizden geleni yapacağız” dedi.

“24 Haziran seçimleri daha farklı”
Geçen yıl referandum nedeniyle gerçekleştirdikleri bölge toplantılarına bu yıl da devam ettiklerini anlatan Bakan Soylu, “Tüm arkadaşlarımız kendi görev süreleri dahilinde başka seçimlerde de sorumluluk üstlenmiştir. Ancak 24 Haziran seçimlerinin mahiyeti daha farklıdır. Bu yeni hükümet sisteminin ilk seçimi olacak. Bu nedenle de mevzuat itibariyle de bir takım yenilikler söz konusu. Yaşanan gelişmelerden, yapılan açıklamalardan anlıyoruz ki daha ağır bir sorumluluk bizi beklemektedir. Haliyle her zamankinden daha büyük bir dikkat ve özen göstermeliyiz. Seçim halkın seçimidir, işin siyasi açıdan sonuçları bizim bakanlık olarak görevimiz dışındadır. Bizim görevimiz vatandaşın özgür iradesini herhangi bir aksaklığa meydan vermeden sandığa yansıtacak ortam oluşturmaktadır. Çalışmalarımızın ve seçimlerimizin ülkemize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“İfade özgürlüğünün önüne geçilmemeli”
Bakanlık olarak seçimi 3 noktada ele aldıklarını da anlatan Bakan Soylu, şunları kaydetti:
“Birincisi kampanya ve propaganda, ikincisi seçim günü oy verme, üçüncüsü ise seçim günü oy sayma güvenliği. Muhakkak ki çok seçim geçirdiniz ancak en çok hukuku bilen hakim ve savcılardır. Böyle olmasına rağmen önünde kitap olmadan karar veremezler. Bunun için YSK’nın çıkardığı genelgeler ve kararlar okunacak. Valiler, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları ile kaymakamlar, ilçe emniyet müdürleri ve ilçe jandarma komutanları bunu okuyacak ve değerlendirecektir. Toplantılara başladığımız gün arkadaşlarımız stantlarla ilgili neler yapılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulundular. Açık hava etkinliklerinde nasıl bir prosedür ortaya konuluyorsa, stantlarda da öyle bir prosedür ortaya konuldu. Onun için tebligatlar çok dikkati bir şekilde takip edilirse boşluğa fırsat vermeden değerlendirme imkanında bulunulabilir. Sosyal medyada terör örgütü propagandası ve saire ile siber suçların takibini yapmak maksadıyla da ilgili birimler de görevinin başındadır. Burada dikkat edilecek en önemli konu güvenliği bahane edip, ifade özgürlüğünün önüne geçmemektir. Esas olan özgürlüğü temin edebilmektir.”

“Sorumluluğumuz güvenli bir ortam tesis etmek”
Seçi kampanyası süresinin çok kısa olduğuna dikkat çeken Bakan Soylu, şunları söyledi:
“Adayların kesinleşmesi ve materyallerin hazırlanması son 25 günü bulur. Huzuru temin etmek bizim görevimizdir. Ramazan ayı da olduğu için belki çalışmalar akşama alınacaktır. Bu konuda yönetme de zor olacaktır ancak arkadaşlarımız bu konuda gerekli tüm güvenlik önlemlerini alarak, herkesin kendini ifade edebileceği şekilde kampanya düzenlenmesini sağlamalıdır. Bizim temel sorumluluğumuz birilerinin başkalarının özgürlük alanına müdahale etmeyeceği güvenli bir ortamı tesis edebilmektir. Güvenlik tedbirlerini alırken 3’üncü bir göz oluşturacağız. Bu da önemli. Özellikle valilerimiz, birinci halka, ikinci halka bir de dışarıdan analizi sağlayabilecek, başka bir gözle bakabilecek. İnşallah aynı başarıları bu dönemde de tekrar ettireceğiz.”

“18 yaş altındakilerin materyal dağıtması yasak”
Seçim kampanyalarında 18 yaşından küçüklerin seçim materyali dağıtmasına izin verilmemesinin bu seçimin kararlarından olduğuna vurgu yapan Bakan Soylu, “Çünkü bu çalışmalarda kişiler bazen heyecanları dolayısıyla aşırı tepkisel olabiliyorlar. Gerginlikler oluşabiliyor. Mahallenin çocuklarının eline bir partinin broşürlerini verip tanımadığı kişilere gönderebiliyorlar” ifadelerinde bulundu.

“Kolluk kuvvetlerinin izinleri kaldırılacak”
Seçim gününde tüm kolluk kuvvetlerinin izinlerinin kaldırılacağını anlatan Bakan Soylu, “Emniyet personeli, jandarma ve güvenlik korucuları ile birlikte 531 bin personel görevinin başında olacaktır. 74 helikopter ve insansız hava araçları da görev alacaktır. Küçük insansız hava aracı olarak tabir ettiğimiz droneler de kullanılacaktır. Olası provokatif eylemlere iliştin tüm birimlerdeki personeller tam kapasite ile görevlerinin başında olacaktır. Özellikle oy kullanılan yerlerde görev alacak personellerimize hizmet için eğitim verilecektir. Size bir seçim güvenliği genelgesi gönderdik. Arkadaşlarımız bu çalışmaları baştan sona kadar anlatan bir kitapçık hazırladı. Ve yine her gün YSK’nın çıkardığı kararları ve genelgeleri gönderiyoruz. Elimizde böyle bir bilgi notu sürekli olarak bulunmalıdır. Yapılacak hatanın, atlanan maddenin telafisi mümkün değildir. Seçim günü üzerlerinde silah bulunanların binalara girmesine izin verilmeyecek. Üzerinde propaganda etkisi olan amblem ve rozet bulunanlara da izin verilmeyecektir. Mevcut güvenlik kameralarının sağlıklı çalışmasına, sandık torbalarının olduğu depolarının aydınlatılmasına ilişkin tedbirler alınacaktır. 16 Nisan’da hiçbir tartışma olmadı. Ama Allah muhafaza bir elektrik kesintisi tartışması başlamamalıdır, tedbir alınmalıdır. Yukarıdan aşağı aydınlatma ve tüm kameralar kontrol edeceğimiz hususlardan bir tanesidir. Seçim herhangi bir aksiliğin telafi edilemeyeceği bir hadisedir. Biz merkezden YSK ile sürekli irtibatta bulanacağız ve gelen bütün bilgileri teker teker size aktaracağız. Gerek seçim kanunu gerekse YSK’nın ortaya koyduğu talimatların tamamı arkadaşlarımız tarafından gerek valiliklerimiz gerek güvenlik birimlerimiz tarafından takip edilmelidir” dedi.

“Seçim güvenliği en başarılı konulardan biri”
Bu seçimin diğerlerinden farklı olduğunu, seçim kanunlarında değişiklikler olduğunu, bunların bilinmesi ve saha pratiğine yansıtılması gerektiğini aktaran Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Seçim güvenliği konusu Türk demokrasinin en başarılı olduğu konulardan biridir. Örneğin Amerika seçim meselesini her seçimde eline yüzüne bulaştıran bir ülkedir. Tartışmaları bitmez, diğer seçim gelene kadar. Oysa Türkiye pazar günü seçimi yapar, pazartesi herkes olgunlukla işine başlar. Ve şunu ifade etmeliyim. Türkiye de iki seçim vardır tartışılan. 1946 ve 1982 referandumu. Bu iki seçimin dışında Türkiye’nin tartıştığı seçim yok. 16 Nisan referandumunda İçişleri Bakanlığı olarak iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum. Bu seçim döneminin sonunda kazanan her şeyden önce demokrasimiz, ülkemiz ve milletimiz olacak. 24 Haziran seçimlerinin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

BAKAN SOYLU SALGONA DAĞ BİSİKLETİ YARIŞINA KATILDI

YARIŞINA KATILDI

Mardin'de, Uluslararası Dağ Bisikleti Mardin Kupası Yarışması'nın açılışını gerçekleştirdik. Tüm sporculara başarılar, iyi olan kazansın