Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, büyükelçi aracılığıyla Hollandalı iş insanlarını Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nde yatırım yapmaya ve Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde ortak projeler geliştirmeye davet etti.

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne De Kwaasteniet, beraberindeki elçilik görevlileriyle TTSO’yu ziyaretinde Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

HOLLANDALI FİRMALARI YATIRIM ADASI İLE İNOVASYON VE BİYOTEKNOLOJİ MERKEZİNE BEKLİYORUZ

Konuk büyükelçiye Trabzon’un tarihi ve ticaret geçmişi ile bugünkü yatırım ve iş olanaklarıyla ilgili geniş bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Tarihi İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı konumundaki Trabzon, ayrıca hinterlandında bulunan Rusya Federasyonu, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler ve İran’a oranla daha güvenli bir yatırım merkezidir. Türkiye’de önemli yatırımları olan Hollanda firmaları için Trabzon, çevresindeki ülkeler göz önüne alındığında cazip bir konumda olabilir. 220 hektarlık alanda deniz üzerine Endüstri Bölgesi kuruyoruz. Orta ve yüksek teknoloji ürünlerin üretimini planladığımız bu bölgede Hollandalı firmaların da yatırım yapmasını bekliyoruz. Bakanlığımız tarafından belirlenen 5 ana sektörde işbirliği yapmayı arzuluyoruz. Ayrıca inşaatında son aşamaya geldiğimiz Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezimiz var. Bu kapsamda da ileri teknolojiye sahip olduğunu bildiğimiz Hollanda’nın firmalarıyla somut işbirlikleri yapabiliriz.”

BÜYÜKELÇİ: “YATIRIM ADASINDA HOLLANDALI FİRMALARIN DA OLMASINI İSTERİZ”

Büyükelçi Marjanne De Kwaasteniet ise Türkiye’de 3 binin üzerinde Hollanda kökenli şirket bulunduğunu ifade ederek, “Türkiye’ye karşı yatırımda Hollandalı firmaların ilgisi var. İyi ilişkilerimiz ve Hollanda’da yaşayan 450 bin Türk kökenli vatandaşı göz önünde bulundurursak ticari ilişkilerimiz gelecekte daha da ileriye gideceği açık. Elçilik olarak olası yatırımcılara Türkiye hakkında bilgiler veriyoruz. İstanbul, İzmir, Antalya haricinde başka bölgelere de yatırımcıları yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda Karadeniz’de merkezimiz Trabzon’dur. Trabzon’un ticareti ve sanayisiyle ilgili verdiğiniz bilgiler ve izlediğimiz tanıtım filminden etkilendik. Tekstil, ayakkabı, fındık gibi ürünleri biliyorduk ancak bazı yüksek teknolojili ürünleri ve geniş yelpazedeki sektörlerde yapılan üretimleri yeni öğrendik. Sunum bu açıdan etkileyiciydi. Elçiliğimiz kapsamında teknolojik ve inovasyonla ilgili yatırımları takip eden özel bir birimimiz var. Bu konularla ilgili temasımızı sürdürmeliyiz. Ayrıca Hollanda ile iş ve yatırım yapacak Türk şirketlerine de yardımcı olmaya hazırız. Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi’ne diğer ülkelerin de ilgisin olduğu bilgisi bize verildi. Biz de takdir ettiğimiz bu projede Hollandalı firmaların olmasını isteriz. Bu konuda daha geniş bir görüşme yapmalıyız. Projeyi takip ediyoruz” diye konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu, ziyaretin anısına Büyükelçi De Kwaasteniet’e plaket ve Trabzon’un coğrafi işaretli ürünlerinden olan kazaziye tekniğiyle örülmüş kolye hediye etti. Kolyeyi hemen boynuna takan konuk büyükelçi, Trabzon’un el sanatları yönünden de gelişmiş bir şehir olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de ziyaret eden Büyükelçi Marjanne De Kwaasteniet’e tarihi eserlerle ilgili bilgi verdi.