Mesajında bütün medya çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik eden Başkan Genç, demokratik hukuk devletinin en önemli payandalarından bir tanesinin de tarafsız ve objektif gazetecilik olduğuna dikkat çekti.
“DÖRDÜNCÜ KUVVET MEDYA”
Gazetecilerin geçmişten günümüze halkın gerçekleri ve doğruları öğrenebilmesi adına çok büyük fedakârlıklara katlanarak görevlerini icra ettiklerini dile getiren Başkan Genç, “Medya sektörü bütün dünyada yasama, yürütme ve yargı erklerinin yanında dördüncü kuvvet olarak tanımlanır. Bu anlamda gazetecilik hem misyonu hem de sorumlulukları itibarıyla demokratik hukuk devletinin vazgeçilemez araçlarından bir tanesidir. Bir ülkede demokrasinin bütün unsurlarıyla yerleşmesi ve hukuk devleti ilkesinin tamamen oturması medyanın görevini özgür ve tarafsız bir şekilde yapıp yapmadığıyla doğrudan bağlantılıdır. Bugün dünyanın en gelişmiş demokratik sistemlerine sahip ülkelerinin bu seviyeye gelmesinde özgür ve tarafsız basının ciddi katkıları vardır.” sözlerine yer verdi.
“BASIN AHLÂKINA DİKKAT ÇEKTİ”
Genç, dünyada yaşanan olayların ve gelişmelerin doğru ve tarafsız bir şekilde aktarılmasının basın meslek ahlâkı ve etiğine riayet edilmesiyle doğrudan alâkalı olduğuna vurgu yaparak şu cümleleri kullandı: “Dünyada yaşanan savaş, çatışma ve katliamlarla ilgili bilgilerin doğru ve tarafsız bir şekilde aktarılması hayatlarını hiçe sayarak, canları pahasına da olsa bu bölgelerde görev yapan gazetecilere bağlıdır. Sadece bu alanlarda değil; çevre, ekonomi, politika, diplomasi, tarım, eğitim vb. gazeteciliğe konu her türlü alanda yaşanan gelişme, olay ve olgularla ilgili gerçeklerin nasıl, ne şekilde, hangi anlamlar yüklenerek aktarıldığı da doğrudan basın meslek ahlâkı, etiği ve ilkeleriyle alâkalı bir konudur. Bu anlamda da gazetecilere çok büyük sorumluluklar düşmektedir.”
“TÜRK BASINI GÖREVİNİ LÂYIKIYLA YAPIYOR”
Türk basınının gelişen teknolojik imkânlar sayesinde Türkiye’nin ve Türk milletinin sesinin bütün dünyaya duyurulmasını sağladığına çeken Başkan Genç, “Türk basını icra ettiği görev ve sorumluluklar nedeniyle toplumsal dinamiklerin harekete geçirilmesinde çok önemli pay sahibidir. Geçmişten günümüze gazetecilik üstlenmiş olduğu misyonla doğruların ve hakikatlerin bütün insanlığa duyurulması noktasında büyük fedakârlıklara katlanmışlardır. Bu anlamda Türk basını; yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte görevini lâyıkıyla yerine getirerek Türk milletin adeta sesi olmuştur. Gerçekleri halka duyurarak hak ve adaletin yerini bulmasında da ciddi anlamda katkıda bulunmuştur.” cümlelerine yer verdi.