Protokol imza törenine TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Girişimcilik Müdürü Batuhan Demir, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Rize TSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Facebook Kamu Politikaları Programları Müdürü Ece Başay, Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Meclis Başkanı Gökhan Bıyıklı, Pazar TSO Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır, Ardeşen TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, bölgedeki ticaret ve sanayi odalarının başkanları, üniversite ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı.

HACISALİHOĞLU: AMAÇ YENİ TEKNOLOJİK GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMEK

Protokol imza töreninin açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TOBB’un Habitat ve Facebook’la yürüttüğü, Facebook İstasyon adlı aslında bir Girişimcilik Merkezi olarak da tanımlanan projenin Trabzon ayağının protokolünü imzalayacaklarını söyledi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amaç yeni teknolojik girişimci yetiştirmek diyebiliriz. Gerçek anlamda bölgelerin kalkınmasına, teknolojiye uyum sağlamasına yönelik önemli bir adım atılıyor. Bölge olarak bizler de bu doğrultuda üzerimize düşeni yaptık. TOBB Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz de Trabzon’da böyle bir merkezin kurulmasına ön ayak oldular. TOBB, Habitat ve Facebook’a teşekkür etmek istiyorum. Sistemin sürdürülebilir olması ve sağlam zeminde çalışmaların devam etmesi, somut sonuçlar ortaya koyulması adına önemlidir. Arzu ederiz ki Trabzon’da başlayan proje, diğer illerimizde de özellikle üniversite olan illerimizde daha yaygın olarak uygulanır. Gençlerin iyi yönlendirilmesi suretiyle iyi adımlar atılabilir. Odamızda da bu yönde önemli çalışmalar yapılıyor.”

KARAMEHMETOĞLU: FACEBOOK İSTASYON İLE GİRİŞİMCİLERİMİZ DÜNYAYA DAHA KOLAY AÇILABİLECEK

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Türkiye’nin yüzde 93’ünün mobil cihaz, yüzde 63’ünün ise sosyal medya kullandığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Dünyada sosyal medya platformlarını en çok kullanan ülkeler arasındayız. Dijital dünyadaki her gelişmeyi biliyoruz ve takip ediyoruz. Ama bu teknolojileri iş üretmek, işimizi geliştirmek için değil, çoğunlukla laf üretmek için kullanıyoruz. İşte bunu tersine çevirmek, girişimcileri ve KOBİ’leri dijital ortama, iş yapmak üzere taşımak istiyoruz. Çünkü dünya buraya gidiyor. Artık herkes işini, ticaretini, sosyal hayatını sanal ortama kaydırıyor. Bizim bu değişimi kaçırmadan adapte olmamız lazım. Böylece bütün dünyaya tek bir tuşla ulaşabiliriz. TOBB özel sektörün dijitalleşmesini ve yeni nesil girişimciliğin gelişmesini hedefliyor ve bunun için çalışıyor. Facebook 2,4 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük sosyal platformu. 2019’da kullanıcı sayısı 200 milyon kişi arttı. Halen 80 milyon KOBİ’nin de sayfası bulunuyor. Dolayısıyla Facebook ticaret için de iyi fırsatlar sunuyor. TOBB olarak girişimcilerimizin bu dev platformu daha iyi kullanmalarını istedik. Bu kapsamda ilk olarak Facebook İstasyon’un hayata geçmişini sağladık. Şimdi ise Anadolu’ya Facebook İstasyon’u yaymaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Trabzon’da da bir Facebook İstasyon kurulacak. Burada bir araya gelmemize vesile olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Suat Hacısalihoğlu’na, yönetimine ve Facebook yöneticilerine teşekkür ederim. Suat Başkanımız, bugün elini taşın altına koyarak hayırlı bir işe imza atıyor. Yapılacak bu merkez ile girişimcilerimiz yeni fikirler üretecek, eğitimler alacak ve Trabzon’dan dünyaya açılabilecekler. Habitat Başkanı Sezai Bey’e de teşekkür ediyorum. Bu protokolün Trabzonlu girişimcilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

HAZIR: BÖLGEDEKİ GİRİŞİMCİLERİN DESTEKLENMESİNİ HEDEFLİYORUZ

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise, “Samsun, Denizli, Adana, Mersin, Van, Bursa, Ankara ve Kırklareli’nden sonra Trabzon’da da bölgesel topluluk merkezinin kuruluşu için ilk adımı atıyoruz. Bir iyi niyet sözleşmesi olarak gördüğümüz bu protokol ile temelde bölgedeki girişimciliğin desteklenmesini hedefliyoruz. Eğitim, Ortak Çalışma Alanı ve Ön Kuluçka olmak üzere üç ana fonksiyonun aktif olarak işletilmesini planladığımız bu merkezler, yerelde üniversite, öğrenci, özel sektör ve kamuyu bir araya getiren networking etkinliklerine de ev sahipliği yapacaktır” ifadelerini kullandı. Habitat Derneği’nin Türkiye’nin 81 ilinde 5 binden fazla gönüllüsü olduğunu belirten Hazır, Habitat Derneği’nin gönüllüleri aracılığıyla halihazırda yürütücülüğünü üstlendikleri birçok eğitimi programını bölgesel topluluk merkezlerinde de yaygınlaştıracaklarını sözlerine ekledi.

BAŞAY: KOBİ’LERE İHTİYAÇLARI OLAN DİJİTAL BECERİLERİ SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Facebook Kamu Politikaları Programları Müdürü Ece Başay, Facebook İstasyon projesi kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında uydu topluluk merkezleri açma planlarını anlatırken şunları söyledi:

“Facebook olarak, uzun bir süredir Türkiye’deki insanlara, topluluklara ve KOBİ’lere başarılı olmak için ihtiyaç duydukları dijital becerileri sunmak ve böylelikle ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Bu çalışmaların en önemli ürünlerinden biri de, geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul’da açtığımız Türkiye’deki ilk topluluk merkezimiz Facebook İstasyon oldu. Samsun, Denizli, Kırklareli, Adana, Mersin, Bursa, Van ve Ankara’dan sonra şimdi de TOBB ve Habitat iş birliğiyle Trabzon’da da açtığımız uydu merkezimiz ile sadece İstanbul’daki değil, ülkemiz genelindeki tüm bireylerin, işletmelerin, toplulukların ve STK’ların dijital dünyada kendilerini geliştirebilmeleri adına önemli bir adım daha atmış bulunuyoruz. Trabzon İstasyon, farklı sosyal gruplara ve topluluklara bir araya gelerek fikir paylaşımında bulunabilecekleri ve çalışabilecekleri fiziksel bir alan sunarken, aynı zamanda şehirdeki işletmelere küresel pazarlara ulaşmaları ve iş arayışında olan bireylere iş bulmaları için de destek olmayı hedefliyor.”

PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmaların ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır arasında Facebook İstasyon’un Trabzon’daki bölgesel merkezinin kurulması için protokol imzalandı.

ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Programın öğleden sonraki bölümünde ise Facebook İstasyon’un işleyişinin anlatıldığı ve programın sürdürülebilir olması için yeni fikirlerin görüşüldüğü bir çalıştay düzenlendi.