Erşat Salihi Gündemi Belirledi 

Orsam’ın düzenlediği Başkan Erşat Salihi’nin konuşmacı olarak katıldığı organizasyona ulusal ve uluslararası ilgi beklenenin üzerindeydi.
Irak, İran, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Ürdün Büyükelçilik temsilcilerinin yanı sıra Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Muhammed Vecihi Cuma, Eski Ulaştırma Bakanı ve Milletvekili Oktay Vural, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, siyasi parti temsilcileri, ulusal ve uluslararası basın, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin iştirak ettiği konferansta başkan Salihi ‘Kerkük’te güncel gelişmeler ve Türkmenlerin durumu’ üzerine pek çok önemli başlığa değindi.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi gerçekleştirdiği konuşmasında şu konulara değindi:
‘Türkmenler Irak’ın vazgeçilmez denge unsurudur. Bunu kimse inkar edemez. Türkmenler her zaman Irak’ın bütünlüğünden, huzurundan ve güvenliğinden yana tavrını koymuştur. Bunca emeğimize rağmen Irak Hükümeti Türkmenleri görmezden gelmiştir ve görmezden gelmeye halâ devam ediyor! Irak Hükümeti sesimizi duymuyor! ’Kardeş’ kelimesi bizim dilimizden eksik olmadı olmayacaktır. Fakat bizi görmezden gelen sesimizi duymayanlara karşı her şeyi değiştirme etkimizin ve yetkimizin olduğunu da herkes bilmeli.
Ve sesimizi duymayanlar şunu da iyi bilmelidir; tüm zorluklara rağmen Türkmenlerin birliği, davamıza olan inancı, yanımızdaki duruşları her zamankinden daha güçlü ve kararlıdır.
KDP ve KYP nasıl kendi çıkarlarını düşünüyorsa Türkmenler de kendi çıkarlarını düşünmek zorunda. DAEŞ terör örgütünün saldırıları sonucu en başta ve en şiddetli şekilde Türkmen vatandaşlarımız, kızlarımız, kadınlarımız büyük acılar çekti. Bunu ne Irak ne de Dünya konuşmadı. Görmezden geldi. DAEŞ mağduru olarak sadece Yezidi kadınlarını konuştu Dünya. Halbuki en büyük mağduriyeti Türkmenler yaşadı.
Israrla Irak’ın bütünlüğünü savunuyoruz. Referandum öncesinde ve sonrasında bunun yanlış olduğunu savunduk. Referandumun iptali için büyük çaba gösterdik. Çabalarımız sonucu referandumun iptal kararı yerindeydi. Fakat hemen sonrasında yapılan “şimdi zamanı değildi” açıklaması akılları karıştırdı. Demekki İlerleyen süreçte yeniden bağımsızlık referandumu düşünülüyor. Eğer Irak’ta bölünmeye dair kararlar alınacaksa herkes şunu iyi bilmeli ki Türkmenler’de kendi bağımsızlığının mücadelesini verecektir!
Irak hükümetine ve ABD’ye diyoruz ki; elinizi Kerkük’ten çekin! Bölge insanına saygı duyun. Kerkük’te alınacak her kararda Türkmenler otorite olmak zorunda.
IKBY Hükümetine de diyoruz ki; Erbil ve Süleymaniye elini Kerkük’ten çeksin. IKBY kendi işleyişine bakmalıdır. ’Bu coğrafya sadece bana aittir’ diyenler elinde olanları kaybetmeye mahkumdur! Kapalı kapılar ardında hazırlanan 140.madde tek başına Kerkük’e çözüm sunmaz. Kerkük Kerküklünün vatanıdır...”
 
Konuşması sonrasında yöneltilen soruları da cevaplayan Başkan Erşat Salihi’ye salonda bulunanların ilgisi yoğundu. Bu tür organizasyonların sıklıkla yapılmasını talep eden dinleyiciler arasında bulunan Oktay Vural ‘Türkmenlerin hem Ortadoğu hem de Türkiye’de seslerinin duyulması İçin hepimize görevler düşüyor’ dedi.