EMNİYET'TEN FLAŞ KARAR ; TOPYEKÜN EMEKLİ 

Haber  Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com

Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu bin 776 emniyet müdürü ile 10 emniyet amirinin emekliliğe sevk edilmesini kararlaştırdı.

MECLİS’te büyük tartışmaların ardından kabul edilen İç Güvenlik Paketi’nin yürürlüğe girmesinden sonra emniyetteki emekliye sevk edilen müdürlerin dosyalarını ele alan kurul sona erdi. Emekliye sevk edilen bin 142 birinci sınıf emniyet müdürünün ardından, 634 ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf emniyet müdürü ile 10 emniyet amirinin emekliye sevk edildiği öğrenildi. Emekliye sevk edilen emniyet müdürleri arasında son 10 yılda Türkiye’nin gündemine oturan Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Hrant Dink Suikasti ve KCK gibi önemli davaların operasyonlarını yürütenler de bulunuyor.

KURUL SONA ERDİ

Emniyet Genel Müdürü (EGM) Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında geçen pazartesi başlayan Yüksek Değerlendirme Kurulu toplantısı 5 gün sürdü. Dün sonuca bağlanan kurulda alınan kararlar Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamayla duyuruldu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“6638 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 04 Nisan 2015 tarih ve 29316 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun amir hükümleri gereğince, Emniyet Genel Müdürü başkanlığında 13-16 Nisan 2015 tarihleri arasında toplanan Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; bin 142 Birinci Sınıf Emniyet Müdürünün, 269 İkinci Sınıf Emniyet Müdürünün, 184 Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürünün, 181 Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürünün, 10 Emniyet Amirinin, emekliye sevk edilmeleri uygun görülmüştür. İlgili personel emeklilik durumunu, Personel Bilgi Sisteminden kendi kullanıcı adı ve şifresini girerek öğrenebilecektir.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN BÜYÜK TASFİYE 
Bu arada kurulda yaş sorunu çıktığı öğrenildi. Emekliye sevk edilecekler listesinde ismi olan ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf bazı müdürlerin emeklilikleri yaşa takıldı. Prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen yaş nedeniyle emekliye sevk edilmelerinde sorun çıkan bu müdürlerin son anda listeden çıkartıldığı, normal şartlarda 2 bin 400 kişinin emekliye sevk edildiği ancak yaşanan sorun nedeniyle bu sayının 634 kişide kaldığı ileri sürüldü. Kurulda yaşa takılan müdürlerin ileri ki süreçte değişik bakanlıklarda uzman ve uzman yardımcısı kadrolarına kaydırılacağı ve yaş hadlerini doldurmasının bekleneceği iddia edildi.

İSMİ GEÇENLER

Emekliye sevk edilenler arasında, Türkiye’nin gündemine oturan Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Hrant Dink Suikasti ve KCK operasyonları yürüten kritik isimler bulunuyor. Hrant Dink suikastinin kilit ismi olan, dava kapsamında tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de emekliye sevk edildiği öğrenildi. Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk başta olmak üzere bu ve benzeri soruşturmalarda görev alanların da bulunduğu isimlerden emekliye sevk edilenler arasında şunların yer aldığı iddia ediliyor:

“Ergenekon, Balyoz gibi TSK’ya yönelik davaların operasyon ve soruşturmaları yürüten terörden sorumlu eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, eski Terör Daire Başkanı Cihangir Çelik,  eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları ve daire başkanlarından Muammer Bucak, Feridun Taşçı, Mustafa Cankal, bu operasyonlarda görev alan eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ile Mustafa Sağlam, eski Kahraman Maraş Emniyet Müdürü Metin Aşık, eski EGM Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Fatih İnal Koç, eski EGM Hukuk Müşaviri Hakan Özdöl, eski Eğitim Daire Başkanı Metin Varol, eski Güvenlik Daire Başkanı Bekir Akarsu, eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ayhan Falakalı, eski Koruma Daire Başkanı Yesari Vural, eski İstihbarat Daire Başkanı Coşkun Çakar, eski Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ömer Tekeli, eski Asayiş Dairesi Başkanı Mehmet Tüzel, eski Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Erkal Güler, Eski Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, eski Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, eski Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz.”