oplantıya katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a detaylı bilgi verdi. 

Belediye başkanlarına seslenen ve koronavirüs salgını sürecinde belediyelere çok büyük görevler düştüğüne vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; kamu hizmet binaları, toplu ulaşım araçları, pazar yerleri, çöp toplama alanları gibi yerlerin temizliği ile dezenfeksiyonunun aksatılmadan yapılması uyarısında bulundu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan maske, eldiven, kolonya, tulum gibi temizlik ve korunma malzemelerinin temini ve dağıtımının mümkün olduğu kadar yaygın şekilde sürdürüldüğünü, meslek edinme kursları olan belediyelerin, buralarda temizlik ve korunma malzemelerini kendilerinin yapabileceğini söyledi.

VEBALİ SİZLERİN ÜZERİNEDİR
Halkı bilgilendirmeye yönelik her türlü faaliyetin kesintisiz devam etmesi, gıda ve temizlik ürünlerini vatandaşlara ulaştırırken de kurallara riayet edilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşlılarımız ve öğrencilerimiz başta olmak üzere evlerinden çıkmasını istemediğimiz vatandaşlarımızın alışveriş, internet, kitap gibi ihtiyaçların teminine yardımcı olmalıyız. Bilhassa işsiz  kaldığı veya yetersiz gelire sahip olduğu için geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşımızı asla yalnız bırakmamalıyız. Bu konuda valiliklerimizle de kaymakamlıklarımızla da iş birliği hâlinde olmalısınız. Evinde tencere kaynamadığı için gözü yaşlı, kalbi kırık, yüreği daralmış her vatandaşımızın vebali sizlerin üzerindedir” ifadelerini kullandı. 

MİLLETİMİZ HAK ETTİKLERİ CEVABI VERİYOR 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” Millî Dayanışma Kampanyası’nın hedeflerinden birinin de birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemine dikkat çekmek olduğunu belirterek, benzer kampanyaların ekonomik gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun dünyanın diğer ülkelerinde de yürütüldüğünü anlattı. Yardım kampanyasında toplanacak tutarın doğrudan ihtiyaç sahiplerine aktarılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kampanyaların gayesi milletimizin fertleri arasındaki güçlü dayanışmayı ortaya koymaktır. Sergiledikleri hukuksuzluk ve tehlikeli söylemlerle dayanışma yerine ayrışma peşinde olanlara izin vermeyeceğiz. Kendilerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dışında ve üstünde görenlere milletimiz de hak ettiği cevabı veriyor, verecektir. Hele hele 83 milyonun kader ortaklığını sembolize eden bir projeyi dinamitlemeye çalışmak açık söylüyorum, gafletten öte bir davranıştır” şeklinde konuştu. 

DİREKTİFLERİ SAHADA UYGULUYORUZ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirmelerinin ardından belediye başkanlarına söz vererek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Toplantıda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım, biz de Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak koronavirüs sürecinin en başından itibaren gerekli tüm tedbirleri alıyor ve disiplinli bir şekilde alanda uyguluyoruz. Bir taraftan hükümetimizin gönderdiği emir ve direktifleri sahada uyguluyoruz diğer taraftan da belediye olarak bir takım inisiyatifler ve bazı ilave tedbirler alıyoruz. Bu manada Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşımızın bilgilendirmesine ve bilinçlendirilmesine dönük tüm mecraların aktif şekilde kullanılması çalışmalarına önem veriyoruz. Neredeyse ulaşmadığımız alan bırakmamak üzere temizlik ve hijyen noktasında 18 ilçemizde yaptığımız çalışmalarla birlikte sosyal tedbirler anlamında özellikle 65 yaş üstü ve 65 altı olup da mağdur durumda bulunan vatandaşlarımıza dönük çeşitli gıda ve hijyen malzemesi yardımları yapıyoruz” dedi. 

EKONOMİK TEDBİRLER ALDIK 
Büyükşehir Belediyesinin ekonomik tedbirleri ile ilgili de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendiren Başkan Zorluoğlu, “Kendi kiracılarımızdan başlayarak kapanan yerlerden kira alınmaması ve mevcut kiraların ertelenmesi gibi ekonomik tedbirler Büyükşehir Belediyemiz tarafından uygulanıyor. Ayrıca su ile ilgili olarak çok önemli bir başlık açmak istiyorum; biz de su kesintilerini tamamen kaldırdık. Mevcut kesilmiş olanlar varsa da onları tekrar geri açtık. Ama aynı zamanda su ile alakalı olarak sayaç okuma sürecini durdurduk. Bu ay bir önceki ayın yüzde 70’ini faturaya yansıtacağız, kalan kısmını bu afetten kurtulduktan sonra inşallah vatandaşımızla mahsuplaşacağız. Yine bu ay 65 yaş üstü vatandaşlarımıza da su ücreti tahakkuk ettirmeyeceğiz” diye konuştu.   

TRABZON BAKIMINDAN ÖNEM ARZ EDİYOR
Başkan Zorluoğlu, şehirler arası seferlerin kısıtlanması hususunun Trabzon bakımından çok büyük önem arz ettiğini belirterek “Trabzon ağırlıklı olarak İstanbul’la bağlantılı olan bir şehir. Bu manada alınan tedbir bizim açımızdan çok çok hayati öneme haizdir. Şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.  

BELEDİYE PAYINDAN YARARLANAMIYORUZ 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albarak’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 3 milyar liralık belediye payına da değinen Başkan Zorluoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım 3 milyar liralık belediye payından biz de benden önceki bazı belediye başkanlarımızın ifade ettiği gibi maalesef faydalanmıyoruz. Çünkü biz de borcunu zamanında ödeyen bir belediyeyiz. Ne Maliye’ye ne de SGK’ya bu manada bir borcumuz yoktur. İller Bankası’na borcumuz vardır. Bunu da takdirlerinize arz ediyorum” ifadelerini kullandı.  

ZORLUOĞLU’NDAN ELEKTRONİK MECLİS TOPLANTISI VURGUSU 
Meclis toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a öneri sunan Başkan Zorluoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanım kanun ve yönetmelik müsait değil ancak bu afet bir kere daha gösterdi ki bizim bu yönde bir çalışma yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Olağanüstü Meclis Toplantısı yapmak zorundayız. Ama şu anki mevzuat ve elektronik ortam, bu Meclis toplantımızı yapmamıza müsaade etmiyor. O bakımdan ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu durumu da dikkate alarak böyle bir düzenleme yapmasının uygun olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda da oluşabilecek bu tür durumlarda merkezi idarenin izni ile belediyeler tarafından kullanılacak bir yöntem olarak ortaya konulmasının çok faydalı olacağını değerlendiriyorum. Biz elektronik anlamda iyi bir belediyeyiz. Biz de bu afet Türkiye’ye gelir gelmez toplantılarımızı elektronik ortamda yapmaya başladık. Sabah saatlerinde Sivil İnisiyatif Platformunu oluşturan 40’tan fazla STK temsilcilerimizle elektronik ortamda toplantı yaptım. Onlarla bu süreçte nasıl birlikte çalışacağımızı, nasıl koordinasyon kuracağımızı konuştuk. Hükümetimizin sizin başkanlığınızda bu süreçte gösterdiği bu büyük gayret dolayısıyla şahsım ve Trabzon halkı adına sizlere şükranlarımı sunuyorum”  dedi.