AKDENİZ'DE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ


AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, AK Parti Akçaabat İlçe Başkanlığı'nda gündemi değerlendirdi. 
MAHKÛM BİR ÜLKEYKEN HAKİM BİR ÜLKE OLDUK 
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Türkiye’nin Akdeniz’de yürüttüğü politikanın bölgedeki denklemi değiştirdiğine vurgu yaptı. Cora, Libya ile yapılan mutabakatın Türkiye için önemine değinerek, "Lozan'la Sevr nasıl geçerliliğini yitirmişse, Seville anlaşması da Libya ile yaptığımız mutabakat ile geçerliliğini yitirmiştir. Çünkü Seville anlaşması, Avrupa'nın egemen güçlerinin Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölgenin paylaşım anlaşmasıdır, Türkiye’yi Antalya körfezine sıkıştırma çabasıdır. Seville anlaşması ile mahkûm ülke haline sokulan
Türkiye, Libya mutabakatı ile Akdeniz’de hâkim ülke olmuştur." dedi. 
AKDENİZ AVRUPA GÖLÜ DEĞİL MAVİ VATANDIR
Seville anlaşması ile Avrupa'nın Türkiye’yi Akdeniz’de dar bir alana sıkıştırmaya çalıştığını ancak Libya mutabakatı ile bunun engellendiğini dile getiren Cora, "Libya ile yapmış olduğumuz mutabakat, Seville anlaşmasını yırtıp çöpe atmıştır. Bu mutabakat, Türkiye aleyhine uzun süren bir planın sonlandırılmasıdır. Hatırlarsanız Güney Kıbrıs, sınır ihtilafı olduğu halde Avrupa Birliği'ne üye edildi. Güney Kıbrıs'ı Avrupa Birliği'ne alarak daha sonra yaptıkları Seville anlaşmasıyla, Akdeniz'i Avrupa Gölü yapmaya çalıştılar. Amaçları bizi Akdeniz’de dar bir alana sıkıştırmaktır. Ancak Akdeniz bizim için Mavi Vatandır, Avrupa'nın bir gölü değildir. Türkiye’yi her ne kadar bu engellemeye çalışsalar da başarılı olamayacaklardır." şeklinde konuştu. 
DENİZLERDEKİ TARİHİ ZAFERİMİZDİR
Osmanlı Tarihinde Denizcilerin Piri olarak bilinen Barbaros Hayrettin Paşa'yı örnek göstererek, Libya ile yapılan mutabakatın önemine değinen Cora, "Barbaros Hayrettin Paşa'nın Akdeniz’de aldığı zaferler, Avrupa'nın dev ülkelerine uğratmış olduğu bozgunların ardından Akdeniz’deki en önemli zafer, Libya mutabakatıdır. Oruç Reis gemisi ve ona eşlik eden fırkateynler, Libya mutabakatından aldıkları güç ve meşruiyetle Akdeniz’de seyrüseferdir. Bizim kimsenin hakkında gözümüz yoktur, kimseye de hakkımızı yedirtmeyiz." ifadelerini kullandı.
YUNANİSTAN HUKUKA AYKIRI DAVRANIYOR
Cora, bu aşamadan sonra Yunanistan ile Mısır arasında yapılan anlaşmaların uluslararası deniz hukukundaki temel ilkelerden olan 'kapamama ilkesi' gereğince hukuksuz ve geçersizliğine değinerek, şunları söyledi: "Bizim yaptığımız mutabakatın ardından Yunanistan ve Mısır arasında yapılan anlaşma fiili bir durum yaratmaya çalışmaktadır. Libya mutabakatının intikamını alma çabasıdır, yeniden denklem kurma girişimidir.
 Akdeniz'e en uzun kıyısı olan Türkiye’nin sürecin dışına itilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Akdeniz’deki kararlı adımlarımızdan asla geri adım atmayacağız."