CHP İl Kadın Kolları  “Ülkemizde 17 yaş altı 15 bin kız çocuğu kayıp”


CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sevim Durgun, “Ülkemizde 17 yaş altı 15 bin kız çocuğu kayıp. Her 10 çocuk gelinden 4’ü ikinci eş. Kadın sığınma evlerimizde barınanların üçte biri çocuk gelin. Gençleri erken yaşta evlenmeye teşvik edenler, evlilik yaşını liselere kadar indirenler, çocuklarımızı ve kadınlarımızı aşağılamaktadır. Bu kokuşmuş yoz, bağnaz zihniyeti kınıyoruz. Bütün kadınlarımızı Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
 
5 Aralık 1934 Türk Kadınına Seçme, Seçilme Hakkının verilişinin 84. Yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi ve Trabzon Eşitlik İnsiyatifi üyeleri Atatürk Alanı’nda basın açıklamasında bulundular. Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okuyan kadınlar Atatürk heykeli önünde çelenk sundular.
 
TÜRKİYE CUMHURİYET’İ BİZLERE EMANETTİR
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. yılında: ‘Ey kahraman Türk kadını, sen yerlerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde göklerde yükselmeye layıksın’ diyen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk önünde saygıyla eğiliyorum diyen CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sevim Durgun, “Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyet’i demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma özelliğini hiçbir zaman yitirmeyecektir. Yalnızca yurtta değil, dünyada barış diyen büyük önder, dünyanın takdir ettiği büyük devlet adamı, büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyet’i bizlere emanettir. “
UNUTMAYALIM Kİ DEMOKRASİ KADINLARIN GÜÇLÜ OLDUĞU TOPLUMLARDA OLUR
 
Sevim Durgun şu ifadeleri kullandı: “Kadının seçme ve seçilme hakkının olmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemez diyen Mustafa Kemal Atatürk;
1930’da belediyelere seçilme hakkı, 1933’de muhtarlıklara seçilme hakkı, 1934’de milletvekilliği seçilme hakkını vererek biz kadınları onurlandırmıştır.
Dünya ülkeleri arasında seçme ve seçilme hakkını Türk kadınları 4. Sırada almıştır ancak bugüne baktığımızda kadın hakları sıralamamız 120. sıradadır. 1950’li yıllardan sonra siyaset kadınlar ve din üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Kadın ikinci sınıf vatandaşlığa itilmiştir. Unutmayalım ki demokrasi kadınların güçlü olduğu toplumlarda olur.
BÜTÜN KADINLARIMIZI CUMHURİYET’İN KAZANIMLARINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Ülkemizde 17 yaş altı 15 bin kız çocuğu kayıp. Her 10 çocuk gelinden 4’ü ikinci eş. Kadın sığınma evlerimizde barınanların üçte biri çocuk gelin. Gençleri erken yaşta evlenmeye teşvik edenler, evlilik yaşını liselere kadar indirenler, çocuklarımızı ve kadınlarımızı aşağılamaktadır. Bu kokuşmuş yoz, bağnaz zihniyeti kınıyoruz. Bütün kadınlarımızı Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.
ATATÜRK BU SÖZLERİYLE KADININ TOPLUNDAKİ YERİNİ TANIMLAMIŞTIR
Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi adına açıklama yapan Ayşegül Akyüz, “Atatürk Cumhuriyet’in ilanından 9 ay önce Şubat 1923’te şöyle demiştir: ‘Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, sosyal toplum felçlidir’ Atatürk, çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini tanımlamıştır.
BİZLER NÜFUSUN YARISIYIZ
Bizler nüfusun yarısıyız, nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Mecliste de eşit sayıda yer almak istiyoruz. Siyasi partilere sesleniyoruz; Türkiye’nin onayladığı Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 4. maddesinde yer alan taahhüdün yerine getirilmesini, ‘eşit temsil için özel önlem alınmasını’ Belediye seçimlerinde de göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Anayasa’da siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete en az % 40 temsil hakkı getiren değişikliğin gecikmeksizin yapılmasını istiyoruz” dedi.