Çavuşoğlu ;Hepimiz biliyoruz ki; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, aslında kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımının yıldönümüdür. Samsun’a ayak bastıkları andan itibaren, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Cumhuriyetin temel taşlarını örmeye başladıkları gündür.
Ayrıca Atatürk’ün gençliğe bıraktığı değerli armağan sıfatını taşımasının yanında; 19 Mayıs, gençliğin devraldığı aziz emanetin simgesidir.
O aziz emanet ki: yıllar önce Ulu Önderimiz Samsun’a çıktığında karşılaştığı acı tablonun günümüzdeki tekerrürünü bizlere hatırlatmaktadır. Güzel vatanın dört bir köşesine kan ve gözyaşı hakimken, inancın ve cesaretin gücüyle küllerinden doğmuş bir ülke olduğumuz gerçeğini bir kez daha hafızalara kazımaktadır.

100 yıl sonra bugün dahi damarlarımızda; manda ve himayeye karşı mücadele veren, emperyalizme boyun eğmeden demokrasiye yürüyen, istiklalin aksini ölüm gören atalarımızın asil kanını taşıyoruz.
100 yıl önce savaş meydanlarında kuruluşun önderliğini yapan Cumhuriyet Halk Partisinin, kurtuluşun yoluna ışık tutacak meşaleyi taşıdığını biliyor ve ilk kıvılcımlara olan inancımızı aynı heyecanla yineliyoruz.
Yüz yıl önceki direnişin canlılığıyla, ikinci yüzyılına sahiplik edecek olduğumuz Cumhuriyet’in, ancak dik duran omuzlar üzerinde yükseleceğini biliyor ve hayatımız boyunca taşıyacağımız bu yüksek emaneti ileriye taşıma gayemizle gurur duyuyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak; her zaman Ulu Önderimizin çizdiği ve ilkeleriyle ışık tuttuğu yolda yürüyecek ve milletimizin refahı için çalışacağız. 
Atamızın Gençliğe Hitabesinde dahi yer verdiği, gaflet ve dalalet hatta hıyanet içinde bulunan, şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit eden iktidar sahiplerine rağmen; Türk istiklal ve cumhuriyetini muhafaza etme görevimizi asla terk etmeyeceğiz. 

Kuruluşun ve kurtuluşun partisinin çatısı altında, bağımsızlık idealimizin, modern ve çağdaş Türkiye’nin, göreceğimiz aydınlık yarınların sahipliğini yapıyoruz. Ve bugün hala yılmadan uğruna yol aldığımız demokrasinin, milli egemenliğin ve cumhuriyet değerlerinin mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Kuvayi milliye saflarından yurdun dört bir yanında cepheye koşan, milli mücadeleye varıyla yoğuyla destek olan tüm kahramanlarımızı minnetle anıyoruz.