19 Mayıs 1919 Türk kurtuluş mücadelesinin başlangıç tarihidir. İstanbul işgal altındadır. Mücadele imkânlarıtükenmektedir. Anadolu’ya çıkılmalı ve bir mücadele başlatılmalıdır. Bu mücadelenin öncüsü 38 yaşında genç Mustafa Kemal’dir. Zorlu bir yolculuğun ardından Rum çeteleri ve İngiliz askerleri tarafından işgal altında olan Anadolu’ya, Samsuna çıkılmıştır.Kongreler süreci başlamış, Anadolu kurtuluş mücadelesinin temelleri bu tarihte atılmıştır.
Atatürk; Gençliğe Hitabe’de cumhuriyetimizin sonsuza kadar korunması ve savunulmasını, gençlere emanet etmiştir. “Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen;Türkistiklalini ve Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaaetmektir” diyerek, gençliğe önemli bir miras bırakmıştır. Gençlik modern eğitim alacak, laik ve seküler bir eğitimden geçecektir. Karma eğitimle kadın erkek eşitliliği sağlanarak, kadın toplumsal hayatta yerini alacak, geleceğin demokratik toplumu inşa edilecektir.
AKP iktidarı döneminde gençlik bayramını kutlayamamaktadır. Gençler issizdir. Ülkede genç işsizlik oranı %25’e ulaşmıştır.Sınav soruları çalınmış, gençlerin hayalleri, umutları yok edilmiştir. Gençlerimiz artık geleceklerini başka ülkelerde aramaya yönelmiştir.Beyin göçü vererek beşeri sermayemizi kaybetmekteyiz.
İlimizde spor alanları artmasına rağmen spor kültürü oluşturulamamış ve katılım sağlanamamıştır. Genç nüfusa sahip ve spor şehri olarak ünlenen Trabzon, AKP döneminde maalesef gençlik bayramını kendine yakışır şekilde yaşayamamaktadır. 32 984 lisanslı sporcu,  81 antrenör, 853 hakem ile Trabzon bir spor endüstrisi kentidir. Son zamanlarda birçok spor tesisi yapılmışsa da mevcutlarının bir kısmı imara açılmış ve kentsel alanın dışına çıkarılmıştır. Spor istatistiklerinde bazı sporlara ait salon bulunmamaktadır. Kız çocuklarının spora katılımı neredeyse erkeklerin yarısı kadardır. Amatör sporlar yeterince destek bulamamaktadır. Kısacası spor kültürü oluşturulamamıştır.
CHP iktidarı döneminde gençlerimiz bayramlarını özgürce kutlayacaktır. Spor ve kültürel faaliyetlerin önü açılacaktır. Amatör spor kulüpleri sporun her alanında desteklenecektir. Özlenen günlerimiz geri gelecektir. Tüm dünya gençlerinin, gençliğimizin, atamızın bize emanet ettiği bu mutlu gün, herkese kutlu olsun.
Ömer HACISALİHOĞLU
​​​​​​​CHP TRABZON İL BAŞKANI